Масово подслушване в Македония

Незаконно подслушване, обвинения в преврат и корупция. Македония е в тежка политическа криза, която подкопа държавните институции, раздели обществото и разтревожи Брюксел.

Личните разговори на част от водещите македонски политици и държавни служители отдавна вече не са лични. От месеци опозицията оповестява подслушаните им разговори в интернет.

Опозиционният лидер Зоран Заев твърди, че тези т.нар. „бомби“ са сринали доверието в правителството. Разговорите между другото разкриват широко разпространена корупция. Миналия месец например Заев обвини премиера Никола Груевски, че е взел подкуп от 20 милиона евро от китайска фирма в замяна за отстъпки в концесията за изграждане на магистрали. Заев твърди също, че директорът на тайната служба е подслушвал над 20 хиляди души, сред тях държавни служители, журналисти, религиозни лидери и дори чуждестранни посланици. Журналистът Синиша Яков Марушич е сред подслушваните.

Не бях изненадан, защото работя за критично настроена медия и подозирах, че това се е случвало, но чувството не беше приятно. Става дума най-малко за нарушаване на личното ми пространство. Това е ужасно. От прочетеното ми стана ясно, че подслушваният съм аз. Беше автентично, казва Марушич.

Премиерът Груевски твърди, че подслушването е било организирано от неназовани чуждестранни агенти и манипулирано от страна на опозицията. Но заместник-председателят на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ Дамян Манчевски, който казва, че е бил сред подслушваните, твърди, че отговорни са премиерът и неговите сътрудници. Истината е, че при нас дойдоха много патриоти от македонската тайна служба, които решили, че повече не искат да изпълняват нарежданията на директора на тайната служба и неговия първи братовчед – премиера, и са решили да предадат доказателствата, които притежават, казва Манчевски. Заев съвсем неотдавна обвини директора на тайната служба Сашо Миялков, че е взел голям подкуп от Израел за купуване на техника за специалните полицейски части. Макар тези обвинения да остават недоказани, никой не отрича, че е имало подслушване.

Ключовият въпрос е защо? Това е правено, за да има цялостен контрол над обществото, над бизнеса, съдебната система, медиите, образователната система и всичко останало и при това никой не би могъл и да си помисли, че са искали да контролират и личния живот на хората, казва Манчевски.

Но македонският министър на външните работи Никола Поповски казва, че няма никаква логика премиерът да е подслушвал сам себе си. Той твърди, че опозицията е организирала подслушването, посочвайки, че партията на Заев бойкотира парламента вече една година и иска нови избори. Заев, казва Поповски, е лош губещ. Не за пръв път се изправяме пред скандал с подслушване в европейска страна, но вероятно това е първият път, когато записите са собственост на лидера на най-голямата опозиционна партия и той използва това като средство за политическа борба, казва Попоски.

ЕС и НАТО изразиха загриженост от политическата криза в Македония – страна кандидат за членство в двете организации. Депутати от Европейския парламент организираха разговори между властта и опозицията, но да бъде постигнат напредък досега.

Имаме основания за загриженост, защото това ниво на политическа нестабилност не изпраща добра картина за Македония в чужбина, казва Попоски.

Междувременно опозицията заяви, че ще продължи да оповестява доказателствата, а правителството твърди, че няма да позволи да бъде шантажирано. След всички обвинения и контраобвинения журналистът Синиша Марушич вярва в едно – че хората още са подслушвани. Сега започваме да разбираме колко дълбок е този проблем. Никой не знае дали това все още продължава, но предполагам, че още подслушват, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.