Явлението Вежди в бТВ, какво научиха зрителите, колко струва културата

Вежди Рашидов. Снимка: от екрана

Тази сутрин в бТВ се яви на българския зрител некултурният министър Вежди Рашидов и раздаде шамари на критиците си, осмелили се да пишат нещо из Фейсбук и някои сайтове. Водещият реши да зададе техните провокативни въпроси.

За хориста от хора „Йоан Кукузел“, който се възмути във Фейсбук, че от времето на соца ги карат да работят без пари, Вежди Рашидов каза:
„Ще му дадем 100 лв. да се успокои. Като не иска – напуска хора и отива в хор „Гусла”. Айде, аз ще му дам от моя джоб 50 лв. Падението е тотално!”.
Когато, обаче, водещият обяви, че хористът е на телефона и може да се включи в разговора в ефир, Рашидов побесня: „Не искам да говоря с него. Какво право на отговор? Не искам да говоря с него. Какво право на отговор? Ако искате, си го водете и си правете колкото искате пиар. Аз говоря с ръководителя на хора. Някакъв хорист не ме интересува.”

Много зрители не знаят, но е непростимо да не знае и министърът, че хористите от „Йоан Кукузел“ не са на държавна заплата и не „папат цял живот“ на държавна сметка, както каза Рашидов дни по-рано.

Ето някои бележки от Фейсбук по казаното от министъра:

Venci Micoff:

Впрочем участието на Рашидов тази сутрин най-накрая показа истинските проблеми в културата:

– Липса на хоризонтална стратегия.

– Липса на идея кое е важно и кое – не (строим български Лувър, а в консерваторията вече няма музиканти, след няколко години ще останем без кадри за оркестрите у нас).

– 10 души са „лицата“ на културата у нас – Светлин Русев, Валерия Велева, Антон Дончев и още няколко подобни (едни и същи от времето на Вълко Червенков до днес, с малко нови попълнения в същия дух).

– Идеята, че всички трябва да правят нещо без пари, защото…нямало икономика (свири без пари за славата на клета майка България, па лаврите ще обера аз, както и коледните бонуси).

– Социалистическо мислене – делегации, банкетни концепции.

Останалото – то показва това, за което говоря от две години вече – у нас хората на властта и администрациите им показват, че нямат никаква идея какво се случва в реалния живот, на улицата, в кръчмата, в супермаркета, в читалището, в малкия град, на касата на парното.
Когато тези два свята се срещнат, ще тръгнем напред. Но след това участие на министъра изпитвам крайно съмнение че това изобщо някога ще се случи.

PS. Впрочем самия кабинет, като микс от горделива псевдоаристокрация (РБ), арогантна милиционерщина (ГЕРБ) и още няколко анимационни героя (АБВ и ПФ) показва много точно кой колко е в час.

Александър Александров:

Абсолютна наглост и арогантно поведение! Но типично по български – целият хор си мърморят помежду си, че работят без пари, а когато един от тях надигне глава и изрази позицията си на глас, веднага всички се озлобяват срещу него и му скачат! Ако всички бяха застанали зад колегата си, въпросът щеше да се обсъжда по друг начин…
Samuil Petkanov:

Този мултак, който месеци рева за милионите си в КТБ по всички телевизии, се подиграва на човек, поискал възнаграждение за труда си. Наглите ни управляват!“

Radosveta Kondova:

Надменно, просташко и нагло изказване! Щял да извади и от джоба си пари! Така говорят хайлазите по улиците и кръчмите! Срам!

Александрина Пендачанска: Ние не работим за престиж, а от това си вадим хляба. Рашидов от къкво е събрал милионите си?


(Коментарът на оперната певица е пуснат във Фейсбук още преди Вежди Рашидов да се появи в бТВ):

Този Рашидов, министъра на културата, не може ли Борисов да си го прибере? Не за друго – просто да му направи услуга и да го накара да млъкне!
Тук не говорим за неадекватност, вече отдавна сме преминали отвъд неадекватността!
Нека да е ясно – аз лично приветствам и от все сърце се радвам на изложението на Тракийското съкровище в Лувъра, както и концерта на „Йоан Кукузел“ в Парижката Света Богородица! Това са забележителни събития и поздравления заслужават всички, които са ги направили възможни! Включително въпросният министър. И щеше да е чудесно, ако нещата бяха останали така – изложба, концерт!… Браво! Самият факт е безспорно положителен! Както, впрочем и всяка театрална премиера в Комеди Франсез на режисьора Галин Стоев, оперно представление или концерт на Красимира Стоянова, Соня Йончев, Надя Кръстева, Владимир Стоянов, Орлин Анастасов, моя милост и т.н.
Т. е. хубаво е! Културни прояви на българи в Париж не липсват! Те се случват и без министри, и без самолети, и без командировъчни….
И точно тук се ражда тази гранична с абсурдността неадекватност и натрапчиво лош вкус, които освен неловки усмивки усилващо започнаха да предизвикват гадене и потресни тръпки в гърба!
Но как да го обясним това и на кого, при положение, че очевидно самият министър, а и цялата политическа класа в родината не са наясно с някакви основополагащи А и Б не само на добрия вкус, а и на редно и нередно?…. И кой да им го обясни? Тези, които делят самолетите и трапезите им ли, забравили отдавна не само добрия вкус, редното и нередното, а и всякакво приличие още с първата торта, поднесена по пантофи?…
Тази, тъй наречена „четвърта власт“, коригиращият елемент, неосъществената никога, а толкова нужна независима българска журналистика…
Каква тъга, какво безнадеждие!…
И след като „журналистите“, които политиците „слушат“ няма да си рискуват командировъчните и да кажат какъв е проблемът, а другите, истинските журналисти са до такава степен маргинализирани, че политиците могат да си позволят и да не ги чуват, да започнем повече хора да говорим, белким на края вземат, та ни чуят!
Господа!
– Да се плаща на журналисти с парите на данъкоплатците=
„за да не ти създават скандали“ Е ПРОБЛЕМ!
– Да се отстраняват хора заради изказана позиция Е ПРОБЛЕМ!
– Да не се защитават, а нападат живите създатели на българската култура и то от служители на Министерство на културата Е ПРОБЛЕМ!

И тук да се върна към това, което всъщност предизвика възмущението и гнева ми:

НЕ! Ние артистите, музикантите, поетите и художниците не работим „за престиж“ и ако министърът на културата не е наясно с това, какво изобщо прави на този пост? Ние от това живеем, с труда си изкарваме хляба! Повечето от нас нямат сметки в милиони. И тук се чудя – Рашидов, тези милиони дето ги загуби* в КТБ, от престиж ли ги е натрупал? Или от нещо друго? Защото аз си представях, че ще да е от скулптури…
Но, ако беше така, може би първи щеше да е разбрал и защитил Жоро Петров (бел. ред. – хористът от „Йоан Кукузел“), както смятам е редно да направи всеки почтено изкарващ насъщния и занимаващ се с изкуство човек!

Тук не се борим за някакви милиони! Борим се за едното достойнство! Но стигнало ли се е до там, да браним достойнството на българската култура от министъра на културата…

–––––-
* Бел. ред. Вежди Рашидов си спаси парите с цесия.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.