Ердоган разединява жените в Турция с подхода си към борбата с насилието

Джони Хог
Ройтерс

Когато 20-годишната Йозгеджан Аслан беше намушкана и пребита до смърт, след като се опитала да се пребори с мъж, който искал да я изнасили в минибус, президентът на Турция нарече насилието срещу жени „кървящата рана“ на страната.

Но два месеца след убийството й организации, които от години се борят за правата на жените, се оплакват, че президентът Реджеп Тайип Ердоган все още ги държи настрана и предпочита да работи с по-нови организации, включително група, в която дъщеря му играе съществена роля.

Женски организации и опозиционни политици критикуваха Ердоган, вярващ мюсюлманин, заради това, че се противопоставя на абортите, нарича контрацепцията „предателство“, казва на жените колко деца да имат и отхвърля западната идея за равенство между половете.

Той от своя страна казва, че неговите критици искат да наложат западните либерални възгледи в една религиозна страна, и хули феминистките, че не разбират турската култура, в която, заяви той скоро след убийството на Аслан, „Бог е поверил жените на грижите на мъжете“.

Ердоган е водеща фигура в турската политика от повече от десетилетие и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, която има ислямистки корени, планира да промени конституцията, за да засили правомощията му, ако спечели достатъчно голямо мнозинство на парламентарните избори на 7 юни.

„Изключването на независимите женски организации е стратегията на правителството от дълго време, защото нашите цели не са същите като техните – тоест само да накарат жените да имат деца“, казва Таня Фьолкер, социален работник в благотворителната организация за борба с домашното насилие „Мор Чатъ“.

Елиф Шафак, една от най-известните турски писателки, казва, че се забелязва втвърдяване на тона на Ердоган. „Феминистките сега са охулвани в политиката“, заяви Шафак. „Ердоган говореше по-всеобхватно, като казваше, че той е лидерът на всички, без значение дали са гласували за него или не. Сега звучи така, сякаш се разграничава от половината народ“.

ЗАБРАДКИТЕ СА РАЗРЕШЕНИ

Въпреки че Турция официално е светска държава, традиционалистките виждания на президента се харесват на милиони консервативни мюсюлмански гласоподаватели, които неколкократно са подкрепяли ПСР от основаването й.

23-годишната Нургюл, студентка по математика в южния град Антакия, казва, че за милиони набожни жени като нея животът е много по добър под властта на ПСР.

„Преди забрадените жени не можеха да отидат в университета, а сега могат и това им позволява да имат добра кариера“, казва Нургюл във връзка със забраната за носене на забрадки, която беше премахната от ПСР през 2013 г. Много активисти признават, че ПСР е постигнала напредък, но казват, че неотдавна този процес е спрял.

„Нашите закони са по-добри от тези в десетки други страни“, казва Зелал Айман, координатор в организацията Жени за човешките права на жените, група за борба с дискриминацията, която съществува от 90-те години. „Но проблемът е прилагането и манталитетът на закона“, добавя тя.

Айман казва, че реториката на Ердоган, определяща строга роля за жените, е задълбочила проблема, а същевременно наказателният кодекс облекчава присъдите на мъже, които казват, че са били „провокирани“ към насилие.

ВИСОКО НИВО НА УБИЙСТВАТА

Според доклад на ООН от 2011 г. несексуалното физическо насилие, извършвано от интимния партньор, е било 10 пъти по-вероятно в Турция, която се стреми да се присъедини към Европейския съюз, отколкото в някои европейски страни. Мониторинговата група Бианет казва, че през 2014 г. са били убити 281 жени, с 31 процента повече от предишната година.

Миналия декември правителството проведе среща, на която избра три неправителствени организации, които да помогнат за справянето с насилието срещу жените. Но мнозинството от утвърдените неправителствени организации напуснаха в знак на протест, а десетки организации публикуваха изявление, в което се оплакаха, че тяхното сътрудничество е било пренебрегнато.

Една от избраните групи беше КАДЕМ, или Асоциация на жените и демокрацията, чийто заместник-председател в дъщерята на Ердоган Сюмейе. В реч миналия месец тя каза, че е нормално жените да наследяват по-малко, защото мъжете са тези, които изкарват хляба.

КАДЕМ казва, че оказва подкрепа на жените, за да бъдат продуктивни в рамките на семейството си и обществото. Председателката Саре Айдън заяви за Ройтерс, че организацията е независима от правителството и обвини феминистките групи, че не подкрепят религиозните жени.

„Тези неправителствени организации, които твърдят, че подкрепят общественото представяне на жените (…), мълчаха, когато на хиляди момичета, носещи хиджаб (забрадка), им беше забранен достъпът до университетите“, казва тя.

Но високопоставен правителствен представител, пожелал анонимност заради деликатността на темата, призна, че правата на жените се политизират.

„Правителството обърна гръб на общоприетото женско движение. Те действат много политически коректно, искат мнението им (на утвърдените женски организации), когато трябва, но това не означава, че ще чуят какво им казват“, заяви за Ройтерс официалният представител.

„Организациите, с които правителството работи сега, просто нямат идея – те са толкова нови, нямат представа за женското движение“.

Запитан за възгледите на Ердоган, официалният представител казва: „Той е искрен в усилията си да се справи с домашното насилие, но вероятно не разбира равенството между половете“.

Министерството на семейството и социалната политика не отговори на молбите за коментар. Офисът на Ердоган също отказа коментар.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.