Вежди Рашидов за изкуството и цената му – 2 цесии и 2.5 млн. лв. от КТБ

Министърът на културата счупи всички рекорди по безпардонност

Докуумент за цедирането на 1,939 млн. евро от парите на Вежди Рашидов. Снимка: Финансови смислици.

„100 лв. ще му дадем, да се успокои и да не пее, ако може”. Думите са на министъра на културата Вежди Рашидов и са насочени към тенора Георги Петров, който беше отстранен от хора „Йоан Кукузел”, след като коментира в социалните мрежи ниското заплащане, което той и колегите му получават за труда си.

В типичния за патрона му Бойко Борисов минималистичен стил Рашидов продължи да реди: „Отворил съм вратите на най-легендарния храм в Нотр Дам. Изведнъж излиза един хорист и за 50 лева оплюва всичко. Получиха колкото един министър, 35 евро.”

Ако се абстрахираме от изключително наглото поведение на един министър на културата, зад думите на Рашидов стои проста аритметика – много ли са или са малко 35 евро? Трябва ли творец, за какъвто се взима Вежди, да заклеймява подобни нему, защото искат хонорар за работата си? (Бел. ред. – хористите от „Йоан Кукузел“ никога не са били на държавна заплата и не „папат“ цял живот, както твърдеше министърт по-рано).

Ами като няма значение цената (парите) за един творец, защо се наредихте да си цедирате вземанията от КТБ, г-н министър?

Две цесии – за 660 хил. лв. и за 991 хил. евро. При това не с кого да е, а с фирма от кръга на обявявания периодично за глава на „енергийната мафия“ Богомил Манчев. Да, същият Манчев, който беше атакуван от прокуратурата, а в последните си телевизионни изяви обвини за това мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Сделка или не – няма да те закачаме, ама казваш, че Василев те е притискал.

А иначе, дай Боже всеки скулптор у нас да може да се похвали с такава финансова измеримост на успехите си. Само че ако попитате самия Вежди в кой музей, в коя галерия, в коя колекция има негови творби, няма да му е много лесно да каже. Е, като изключим някои забравени етажерки на Мултигруп и в кашоните с наследството на Иво Карамански.

Докуумент за цедирането на 660 хил. лв. млн. евро от парите на Вежди Рашидов. Снимка: Финансови смислици.

Защо не останахте да се подредите заедно с всички останали кредитори на банката?

А, забравих, защото стилът ви е толкова безпардонен, че ви позволява да си мислите, че сте малко по-равен от останалите. Справка – „Моля ви не ме замивайте с хориста – аз говоря с ръководителя на хора, не говоря с хориста”. Цитатът е пак от „пледоарията“ на Вежди по повод гротеската, наречена българска изложба в Лувър.

Имам само един въпрос към хората на изкуството. Ще търпите ли това творческо недоразумение, тази безпардонна личност да ви „управлява“ и да обижда?

От блога „Финансови смислици

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.