Джихадистите се завръщат: френското правосъдие се изправя пред сирийската „черна дупка“

Франс прес

При съдебните процедури срещу завръщащите се от Сирия френски джихадисти, които ще се умножават през идните месеци, френското правосъдие е изправено пред значим проблем: как да научи, и да установи, какво са правили.

След като веднъж пресекат границата между Турция и Сирия и стигнат до зоните, контролирани от различните бунтовнически групи, не всички от които са ислямистки, те на практика навлизат в свят, където почти няма разузнаване, събирането на данни е почти невъзможно, а възможностите за разследване – нулеви.

Ако те самите не осигурят материали за обвиненията срещу тях, като публикуват в интернет снимки, на които извършват зверства, играят футбол с отрязани глави, размахват калашници или показват знака на победата качени на бойни машини, кандидат-джихадистите могат да твърдят, че не са правили нищо освен да лекуват ранените, да поправят коли или да охраняват къщи.

Правосъдието, „полицейските и разузнавателните служби не знаят нищо за онова, което се случва в Сирия“, увери АФП адвокат Флориан Ластел, който в момента работи във Франция по петнайсетина джихадистки случая. „Зоните, контролирани от бунтовниците, са голяма черна дупка“.

„Често най-многото, което имаме в досиетата, са подслушвания на телефони или прехващания на Скайп, които ни дават географски индикации, и това е всичко. В противен случай досието включва само това, което иска да ни каже този, когото разследваме. Можем да му вярваме, или не.“ В момента, въз основа на първите процеси срещу кандидат-джихадисти, съдени в Париж, които завършиха с тежки присъди, съмнението за техните дейности на практика далеч не е в полза на обвиняемите.

Тежестта на доказването е преобърната „Не трябва да се лъжем, те изобщо не са по презумпция невинни“, признава друг адвокат, работещ по досиета от този тип, който поиска да остане анонимен. „Заминали сте за там? Това е достатъчно. Изводът е лесен. Не знаем изобщо какво наистина са правили там, но отказът им да обяснят, както и мълчанието, е изцяло в тяхна вреда. Казвам на моите клиенти, че ако не обясняват какво са правили, обвинението ще напише историята вместо тях“.

За Ластел „самият факт, че сте стъпвали на сирийска земя, днес е достатъчен да бъдете осъден на години затвор. В тези случаи сме свидетели на пълно преобръщане на тежестта на доказване. Това е първият случай, мисля, от Стария Режим насам, когато напълно се разделят личното действие и наказанието“.

Изпълнявайки инструкциите, дадени им от групата „Ислямска държава“ и защото са разбрали, че това може да се използва срещу тях, кандидат-джихадистите публикуват все по-малко в интернет от „Земите на джихада“.

В този случай, обяснява пред АФП френски съдебен източник, пожелал да остане анонимен, „един от елементите, който може да им навреди, е контекстът в който заминават, например дали са използвали идентифицирана мрежа или клетка на кандидати за джихад в Сирия“.

Но изолираният доброволец, който се е саморадикализирал, който отива в Сирия със собствени средства, комуникира малко и взема мерки да остане извън обсега на антитерористичните служби, след завръщането си със сигурност ще представлява проблем за правосъдието.

При всяко положение, смята същият адвокат, пожелал анонимност, с оглед на очакваното увеличение на случаите от подобен характер, „ще се наложи съдиите да правят разграничение между тези, които са решителни, много радикални, и другите, далеч по-многобройни, които са останали само за кратко, много бързо са разбрали, че с тях е било злоупотребено, поискали са например от семействата си да отидат да ги потърсят, при завръщането си са се върнали към живота или работата си. За тях ще трябва наложените наказания да бъдат по-умерени от тези, на които ставаме свидетели днес.“

Според неотдавнашен доклад на френския Сенат близо 1500 французи са заминали от 2012 г. към сирийско-иракските зони на бойни действия, а около 200 след това са се върнали в своята страна, където повечето от тях бяха арестувани или поставени под наблюдение.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.