В Северна Корея бум на соларните панели дава енергия на хората

Ройтерс

Нощна снимка от спътник на Северна Корея (горната част) и Южна Корея. Снимка: НАСА

В страна, известна с липсата на електричество, много севернокорейци взимат осигуряването на енергия в ръцете си, монтирайки евтини домакински соларни панели, с които да зареждат мобилните си телефони и да осветяват домовете си.

Жилищните блокове в Пхенян и други градове все повече се окичват с панелите, висящи от балконите и прозорците, според неотдавнашни посетители на изолираната страна и снимки, получени от Ройтерс.

„Поне тройно трябва да са се увеличили соларните панели спрямо миналата година“, твърди Саймън Кокъръл, който редовно посещава Северна Корея като генерален мениджър на Koryo Tours с централа в Пекин. „Някои са домашно производство, така че може да са тласнали цените надолу“, отбелязва той.

Северна Корея отдавна страда от недостиг на електричество, поради което големи части от страната потъват в мрак, контрастирайки силно при нощните снимки, които се правят от космоса, в сравнение просперищата и енергийно ненаситна Южна Корея.

Скокът в продажбите на евтини и лесно монтиращи се соларни панели е отражение на нарастващото търсене на електричество в Северна Корея на фона на увеличаването на доходите и купуването на електронни стоки от хората като например мобилни телефони и медийния плейър „notel“, нуждаещ се от редовно зареждане.

В Северна Корея, една от най-бедните страни в света, има 2,5 милиона потребители на мобилни телефони, около 10% от населението.

Някога запазени за кадри на Корейската трудова партия, соларните панели и волтовите стабилизатори сега се продават свободно и на пазарите, и в секцията за хардуер на универсалните магазини в Пхенян, където малки 20-ватови панели струват под 350 000 вона – 44 щатски долара по широко използвания валутен курс на черния пазар от около 8000 вона за един долар, а не по официалния от 96 вона.

Да получиш точни данни от Северна Корея е трудно, но приблизително 10-15 % от градските апартаменти на редица неотдавнашни снимки в севернокорейски градове, получени от Ройтерс, изглежда имат малки соларни панели, прикрепени към прозорците или балконите.

Не е ясно дали тези цифри важат и в национален мащаб, но редовни посетители са забелязали значително увеличение на употребата на соларни панели в цялата страна през последните месеци – или в градските райони, или в някои случаи в зеленчуковата градина в задния двор на селска къща.

СИЛАТА НА ЕНЕРГИЯТА

Частните соларни панели не са незаконни в авторитарната Северна Корея, където през последните години правителството мълчаливо позволи по-големи икономически свободи. Някои местни власти обаче могат да поискат подкуп за разрешително за монтирането им, твърди севернокореец, избягал в Южна Корея.

Електроснабдяването в Северна Корея е с приоритет за фабриките или зони с политическо значение, но хората с пари или връзки често успяват да се доберат незаконно до тези линии.

Страната би могла да произвежда около 33 терават часа електричество годишно или едва 7 % от това, което генерира Южна Корея, според Тристан Уеб, бивш анализатор от британското външно министерство, посетил севернокорейски електроцентрали през 2013 година.

Северна Корея страда от сухи зими, при които сибирските ветрове могат да поддържат температурите под нулата с месеци.

Страната изнася голяма част от добитите си въглища и разчита силно на водната енергия, което означава, че електричеството не достига особено през зимата.

„Можем да отопляваме домовете си с нагревател, захранвана от соларен панел“, казва Ким Йон-ми, севернокорейски беглец, преминал към Юга през 2012 година.

В Пхенян има завод за соларни панели, а според държавната пропаганда технологията „ефективно се използва“ при уличните лампи, захранвани от слънцето, в други градове. Северна Корея се опитва да използва възобновяема енергия, за да „компенсира недостига на електричество“, обяви във вторник държавни медии.

„Разработвайте и използвайте ефективно вятърната, приливната, геотермалната и слънчевата енергия!“, бе един от лозунгите, издигнат от управляващата партия през февруари.

Стандартен комплект за соларна енергия включва панел, батерия и инвертор за зареждане на телефони или захранване на домакински електроуреди. Притежаването на личен автомобил остава рядкост в Северна Корея, но автомобилните акумулатори са популярни в домакинствата за съхраняване на електроенергия, използвана при спиране на тока.

В китайския град Дандун, на границата със Северна Корея, големи червени табели пред магазините рекламират соларни панели и комплекти с батерии, насочени към търговците отвъд границата.

В един от магазините най-големият комплект произвежда достатъчно енергия за телевизор, лаптоп, мобилен телефон, хладилник, перална машина, електрическа тенджера за ориз и дори електрическо одеяло – всичките те все по-обичайни домакински принадлежности за богатите севернокорейци.

„До преди две години севернокорейците на практика не си купуваха соларни панели от нас“, казва Ян Янмън, търговец в китайската провинция Шандун, който продава слънчеви панели от 2012 година. „Сега до 80-90 % от продуктите на нашата компания се продават на севернокорейци“, посочва той по телефона за Ройтерс.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.