Лидерът на Казахстан се готви за нов мандат, като обещава стабилност

Дмитрий Соловьов
Ройтерс

Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев, изобразен от художник наивист. Снимка: еволюция.нет

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев ще удължи близо 26-годишното си управление на изборите в неделя, които, както се надяват инвеститорите, че ще запазят стабилността в централноазиатската страна въпреки критиките към нея, че не спазването човешките права. Седемдесет и четири годишният бивш металург е на власт от 1989 г., когато тази страна производителка на петрол със 17 милиона население и граници от Китай до Каспийско море беше част от Съветския съюз.

Назарбаев никога не е имал истинска конкуренция на избори. Когато миналата седмица обикаляше обширната си степна държава, откривайки молове, развлекателни центрове и дори две метростанции във финансовата столица Алмати, той обикновено е посрещан от големи тълпи. Гледа ни от огромни билбордове. „Към нови победи заедно с Вожда на народа“, пише на един от тях.

Съюзникът на руския лидер Владимир Путин призова изборите да бъдат изтеглени с една година и така избегна опасността шансовете му за изборна победа да пострадат, ако увеличаващите се икономически проблеми прераснат в истинска криза.

Другите двама кандидати – един комунист и един бивш регионален губернатор – не са заплаха и ако Назарбаев изкарай докрай още един петгодишен мандат, властта му ще продължи повече от 30 години. Слабата и разединена опозиция призовава за бойкот на вота. Но Назарбаев, който спечели 96 процента от гласовете на изборите през 2011 г., е популярен и често е наричан „Татко“.

Цяло поколение не познава друг лидер, а опонентите му са в затвора или са избягали в чужбина. Той не обръща много внимание на критиките на правозащитните групи, че потиска свободата на словото и събранията.

Нито едни избори в Казахстан досега не са получавали пълното одобрение на наблюдателите. Платформата на Назарбаев акцентира върху икономическите реформи, политическата стабилност, междуетническото разбирателство и обществена солидарност в тази мюсюлманска многоетническа страна. „Силната държава и икономика са на първо място“, гласи неговото мото. „Станахме свидетели на разпадането на Съветския съюз през 1991 г.“, каза той в една реч наскоро. „Онова, с което се сдобиха в Русия, е антипатия към самата дума „демокрация“. Тя стана синоним на бедност, кражби и убийство“.

Най-голямото предизвикателство към неговата власт бяха размириците в петролодобивния център Жанаозен и съседно село през 2011 г., когато полицията застреля най-малко 15 души. После един критик на президента бе осъден на повече от седем години затвор по обвинения, че е подтиквал работниците да свалят правителството.

„ПОСТОЯНЕН“ ПАРТНЬОР, А НЕ МАРИОНЕТКА

Назарбаев контролираше извършването на пазарни икономически и докарал над 200 милиарда долара въпреки чуждестранни инвестиции, с което страната е станала втората икономика в бившия Съветски съюз, като само Русия произвежда повече петрол от бившите съветски републики. Инвеститорите се чувстват относително сигурни и помагат за разработването на огромните природни ресурси, а Назарбаев поддържа здрави връзки със съседните Китай и Русия, както и със Запада.

„Знаем, че Назарбаев е последователен, знаем какво да очакваме от него“, казва Едуард Мермелстийн, президент на базираната в САЩ „Алфа консълтинг груп“, която предоставя бизнес съвети за Източна Европа и Централна Азия. Той даде да се разбере, че не е марионетка на Русия и не е човек, който може да бъде използван от Запада“, добавя той.

Все пак Казахстан усеща въздействието от икономическия спад в търговския си партньор Русия, засегната от западните санкции и намаляването на световните цени на петрола. Очаква се икономическият растеж на Казахстан да спадне до 1,5 на сто през тази година, след като през 2014 г. беше 4,3 на сто. Тази година може да намалее още повече, ако цените на суровия брент паднат под 50 долара за барел, казват казахски представители.

Назарбаев циментира връзките си с Русия, като се присъедини към оглавявания от Русия политически и търговски блок, наричан Евразийски икономически съюз.

„Предстоящите избори всъщност не предлагат (на избирателите – б.ред.) алтернатива на Назарбаев“, казва пред Ройтерс опозиционният лидер Амиржан Косанов. „Ето защо те подбраха такива слаби и малко познати спаринг партньори на настоящия президент. Хората направо им се присмиват“, добавя той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.