„Роскосмос“ слезе от орбита

Разходите по федералната космическа програма на Русия (ФКП) за периода 2015-2016 г. са намалени с 855 милиарда рубли. Това съобщи шефът на руската космическа агенция „Роскосмос“ Игор Комаров. Бюджетът на програмата ще бъде свит до 2 трилиона рубли.

Комаров мотивира решението за орязване на средствата по-специално с „икономически параметри“. В тази връзка проектът за създаване на свръхтежка ракета носител ще бъде отложен, орбиталната сателитна групировка – сведена до минимум, а изстрелването на кораби „Прогрес“ ще намалее от четири на три годишно. Ограничения ще засегнат и опитно-конструкторските работи. Все още обаче се планира пилотиран полет около Луната. Очаква се впрочем до 2029 г. руски космонавти да кацнат на спътник на Земята.

Оповестените съкращения на средствата за ФКП не изненадаха експертите от бранша. Икономическата криза безспорно налага жертви. Отрасълът бе повлиян твърде зле от санкциите на Запада и конфликта с Украйна – президентът Петро Порошенко например забрани изцяло да се изнасят в Русия стоки с отбранително предназначение, каквито са ред компоненти на пилотираната техника. „Извън скоби“ остава засега обслужването на ракетата „Зенит“, чието изстрелване от Байконур е насрочено за юли.

Неотдавна Киев сезира „Роскосмос“ с молба да бъде подновено сътрудничеството по този проект. Но като цяло ще е твърде трудно космическата сфера на Русия да премине от внос към самозадоволяване.

Според Вадим Лукашевич, кандидат на техническите науки, изявлението на Комаров за свиване на ФКП показва нерешени проблеми от планов характер в „Роскосмос“. Програмата е несъстоятелна, откъсната от реалността – това се разбра още миналата година, когато бяха наложени санкциите, а петролът рязко поевтиня. Федерална програма се приема за десетгодишен период; на практика обаче нещата може да се планират със сигурност едва за половин година, най-много за 12 месеца напред.

Ситуацията в Украйна не се стабилизира и Русия е застрашена от нов санкционен пакет. А вече има прогнози за спад на БВП с 3-4 на сто през 2015 г. Което сочи, че едва след половин година космическата програма може да бъде преразгледана отново.

„В днешното положение за жалост не можем да предвидим какво ще стане. Но тъкмо икономиката определя кои точки от ФКП ще бъдат изпълнени в крайна сметка. Значи ни трябва много гъвкав документ, в който да са разчертани приоритетите. Например, при влошаване на икономическата ситуация да се изключват веднага програмите с по-нисък приоритет, при подобряване – обратно, да се задействат.

Може да се направят различни графици: песимистичен, оптимистичен, кризисен, неутрален. В сегашната икономическа ситуация документ, в който всичко е заковано за 10 години напред, не върши работа. Браншът има нужда от гъвкав документ, всичко друго е труд на вятъра“, смята Лукашевич.

За експерта е очевидно, че до 2-3 години ситуацията с Украйна няма да се подобри и Русия ще трябва още доста време да живее със санкциите. Освен това, предстоят избори за Държавна дума и за президент. При това положение е твърде трудно да се планира икономиката, съответно и развитието на космическия отрасъл.

Според първия вицепрезидент на Северозападния филиал от Федерацията по космонавтика в Русия Олег Мухин, намаленият брой пускове на кораби „Прогрес“ (доставящи в МКС храна, вода и гориво) не е повод за тревога. Експертът припомни, че за целта вече се използват транспортни совалки чуждестранно производство.

Снабдяването на станцията няма да бъде ощетено. По-малкият брой сателити в орбита също не е показателен, смята той. Най-важно е какви задачи може да изпълнява един такъв апарат. В наши дни за много неща е достатъчен спътник със съвсем малки размери.

Мухин вижда положителен момент и в това, че агенцията не се отказва от пилотиран полет около Луната. Костенурки, качени на космическия кораб „Зонд-5“, обиколиха спътника на планетата ни още през 1968 г. Тъй че родните специалисти са натрупали достатъчно опит. Основен момент е полетът да не бъде управляван от автомати, а от човек.

Специалистът е разтревожен най-вече от ситуацията около строежа на новия космодрум „Восточний“ в Амурска област. Първото изстрелване от стартовата му площадка предстои още в края на тази година. Идват обаче тревожни новини за гладна стачка на строителите, за парични злоупотреби – явно нещо не е наред с тази програма.

Колкото до сътрудничеството със САЩ в овладяването на Космоса, Мухин е склонен да смята, че то ще продължи. „Международното сътрудничество ще продължава. Включително със САЩ. Къде ще ходят – ето, и сега американците не могат без нас да летят до МКС. Да, ще се наложи до време да свием разходите за космически изследвания, но самото развитие на космонавтиката няма как да спре. Без нея човечеството просто не може да съществува“, убеден е експертът.

Сергей Гарезин, завеждащ лабораторията за ракетно-космическо моделиране „Метеор“, обръща внимание на кадровата подготовка. В наше време младите хора, решили да свържат живота си с Космоса, стават все по-малко. Прекъсната е приемствеността между поколенията. А ФКП на практика не разглежда въпроса за подготовка на нови кадри. По думите на Гарезин, може да се стигне дотам, че Русия да има и космодрум, и ракети, но да остане без космонавти.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.