Адвокатът-Фантомас* Чанков и как съдът влияе на въртенето на парите в „Инвест банк“

Адвокат Калин Чанков. Снимка: e-vestnik

Адвокат Калин Чанков от Софийската адвокатска колегия със сигурност ще влезе в историята на правосъдието в България, след като забърка невиждан съдебен казус в полза на банката на Петя Славова – „Инвест банк“.

Срещу адвокат Чанков има висящо наказателно производство, свързано със спор за имот, кой знае как прехвърлен с пълномощно от мъртъв човек. А през 2009 г. авдокатът е уловен при операция на полицията в клон на банка, заедно с двама души, следени за незаконна банкова операция, докато се опитват да изтеглят в брой 800 000 лв. Двамата са вкарани в ареста, а срещу адвоката не са повдигнати обвинения, той остава свидетел.

Третият случай, при който адвокат Чанков влиза в медиите, е по повод делото на фирмата „Месокомбинат Варна“ АД срещу „Инвест банк“ на Петя Славова. Фирмата осъди банката да й върне неправомерно източени от сметката 2,5 млн. долара през 2010 г., плюс лихви, обезщетения и др, общо приблизително 9 млн. лева по днешния курс (виж тук по-подробно). Банката е обжалвала и делото се гледа в Софийски апелативен съд на 30 март.

Както вече писахме в e-vestnik (виж тук), в съдебно заседание внезапно се явява неканен и нечакан, като един Фантомас*, адвокат Чанков. Застава до адвоката, който законно представлява фирмата “Месокомбинат Варна” АД, заявява на съда, че вече той преставлява фирмата, а нейният адвокат е освободен. Чанков внася няколко документа в съда – пълномощно за това уж уволнение, пълномощно, че той представлява фирмата, и документ, че въпросната фирма се отказва от иска си за приблизително 9 млн. лева, които е спечелила в съдебно дело срещу „Инвест банк“ на Петя Славова.

Само луд човек може да се откаже

от тези извоювани по събеден път милиони. Но не и според адвокат Чанков. Той твърди пред съда, че всички пълномощни и документи са му връчени лично и подписани пред него.

Майката на убития бизнесмен Борислав Манджуков, която е директор на „Месокомбинат Варна“ АД, неговата сестра и друга негова роднина, които са членове на директорския борд на фирмата, обаче са внесли сигнал до главния прокурор, че са жертва на измама, не познават адвокат Чанков и не са му давали никакви пълномощни.
Няма информация от прокуратурата дали някой е обърнал внимание на този сигнал.

Според адвоката Чанков директорката Манджукова и директорският борд на фирмата са решили да го упълномощят да подари на банката на Петя Славова тези милиони.

Адвокат Калин Чанков. Снимка: e-vestnik

Кой може да повярва в това? Съдията Стефан Гроздев, председател на съдебния състав и изпълняващ длъжността председател на Софийски апелативен съд, обаче повярвал на твърденията и на документите на адвоката (виж тук повече за него). Въпреки протестите на истинския адвокат на фирмата, съдията прекратява иска за милиони, които тя е спечелила на първа инстанция в Софийски градски съд. Истинският адвокат Веселин Драмов напразно моли да се отложи делото, като обяснява, че твърденията на Чанков са лъжливи.

Съдия Стефан Гроздев. Снимка: в. Банкеръ

Съдията е глух за това. За него няма съмнения в документите и в абсурдното оттегляне на иска за приблизително 9 млн. лева.

Какво следва, при този

невиждан и нечуван цирк в съда?

Читатели кометираха, че не всичко е загубено за фирмата, защото тя може да обжалва до Върховния съд съдебното решения. Да, ама… има някои юридически тънкости, от които не се знае какво ще излезе. Първо, фирмата сама е оттеглила иска си (поне според съда, според съдия Стефан Гроздев). Какво да обжалва, след като (уж) сама го е оттеглила? По какъв ред? Има юридически възможности, но не са много ясни.

Отделно се очаква някакво развитие от страна на прокуратурата. Ако тя установи, че става дума за измама и документите са фалшиви, това съдебно решение естествено ще бъде отменено. Но докато това стане, може да минат години. Адвокат Чанков отказа да коментира през e-vestnik казуса, защото, както той обясни „тече разследване“. Като приключи…
В практиката си съдиите обичайно отлагат граждански дела, свързани с наказателно дело, докато то не приключи. Тоест, гражданското дело ще се гледа чак като приключи наказателното. А кога ще приключи наказателното? Само един Цацаров знае.

Петя Славова, основен собственик и шеф на надзорния съвет на „Инвест банк“. Снимка: Булфото

Казусът е много удобен за банката на Петя Славова. В „Инвест банк“ тези пари са източени от сметката на „Месокомбинат Варна“ АД през 2010 г. Общо от фирми на Манджуков в банката са източени над 5 млн. долара, за които той водеше няколко години битка по всички институции и съдебни инстанции да си ги върне, докато не беше убит през март 2014 г. Малко след убийството му неговата майка, директор на една от фирмите, спечели дело да й върнат парите, с много

категорично съдебно решение,

в което се подчертава, че аргументите на ответника са абсурдни и доказателствата за източване на парите са несъмнени.

Сега с виртуозното изпълнение на адвокат Чанков тези пари няма да се върнат още поне 2-3 години. Тоест – в една банка източват пари на свой клиент, не ги връщат и ги въртят, докато правосъдието върти делата. Така могат да минат и 10 години. Някой ще каже – ама съдът ще присъди лихви. Да, ама… след 8-10 години я камилата, я камиларят, я банката, я банкерката. И, както се вижда, съдът може да взима най-екстравагантни решения.

Но нищо от това нямаше да стане възможно без адвоката виртуоз Калин Чанков. Какъв ли хонорар е заработил за своето изпълнение?

––––

* Фантомас (на френски: Fantômas) е герой от френско-италианска криминална поредица от 1964 г. с участието на Жан Маре и и Луи Дьо Фюнес. Героите стават много популярни и в България, след като поредицата е излъчена по единствения канал на тогавашната телевизия.
В епизодите загадъчният Фантомас се явява непрекъснато с маски на различни хора и надхитрява полицията.

Фантомас. Снимка: Уикипедия

А когато не е на мисия в чужд образ, прикрива лицето си със синя маска.
Режисьор на поредицата криминална комедия е Андре Юнбел. Сценарият е на Жан Ален и Пиер Фуко, пародия по приключенски романи.

Накратко за сюжета: Фандор е талантлив репортер от парижки вестник (Жан Маре). Той се мъчи, заедно с годеницата си Елен, да разкрие тайната на неуловимия Фантомас и подозира, че той не съществува. Комисаря на полицията Жюв (Луи Дьо Фюнес) не може да обезвреди Фантомас. С помощта на технически трикове и различни превъплъщения Фантомас успява да надхитри своите преследвачи.

–––-

Още публикации по темата:

„Инвест банк“ на Петя Славова осъдена да връща близо 9 млн. лева с лихвите на майката на убития Манджуков

Невиждана измама в съда: Адвокат фантом спести 9 млн. лв. на банката на Петя Славова

Главният счетоводител на „Инвестбанк“ проговори на пресконференция как са точени пари от банката

Клептокрация

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.