Партийната дисциплина – най-строго пазената тайна в Китай

Китайската комунистическа партия е всемогъща. Най-тайната й служба е Комисията за контрол върху партийната дисциплина, която всява страх у всеки китаец поне колкото Висшия комитет на Партията. Снимка: china.org.cn

Около главната правителствена сграда в центъра на Пекин витаят тайнствени истории. Тежковъоръжени войници охраняват зданието на Комисията за контрол върху дисциплината, в чиито архиви има данни и доклади за престъпленията на партийните кадри. Неотдавна журналистите бяха допуснати за пръв път до тези документи.

На строго охранявания вход пред фасадите на подаващата се зад оградите сграда е поставена табела с името на улицата и номера: Пинганли Ксидаджие №14. И само толкова, защото Комисията за контрол върху дисциплината е може би най-тайната служба в Китай. Зад оградите са скрити две 15-етажни постройки, където от 2006 година се помещава службата за контрол на централния комитет на комунистическата партия на Китай.

Сами по себе си високите сгради са знак за значението на Комисията, която доскоро будеше страхове, не по-малки от тайния Висши комитет на Партията. Оттук най-голямата комунистическа партия в света контролира своите 70 млн. члена и особено кадрите, които са на отговорни позиции.

Инспекторите и партийната дисциплина

В 20-те отдела на двете постройки работят повече от 800 партийни функционери, които надзирават партийната дисциплина и отговарят за борба с корупцията. В цялата страна, до най-малките й и затънтени градчета, в еднотипни постройки са установени надзорни съвети, в които работят приблизително 300 000 инспектора. Сега обаче ръководните кадри от Централния комитет на партията са решили да вдигнат завесата пред работата си. В навечерието на започващия в средата на октомври 17-ти конгрес на партията, комунистите позволиха на чуждестранни журналисти да посетят главната квартира на Комисията. Също като на летище, на входа журналистите трябва да бъдат сканирани. “За пръв път отваряме вратите си за чужденци,” казва заместник-директорът Чи Яоюн след двучасова обиколка и гордо добавя: “Показахме им дори партийния архив.”

Инспектор от Комисията за контрол върху партийната дейност докладва на партиен пленум за констатираните нарушения. В Китай имa около 300 000 инспектори, които шпионират партийните членове. Снимка: аhgzw.gov.cn

Там, в металните каси, са наредени дебели томове. Тук са документирани всички проверки за корупция и за нарушена дисциплина в партията след 1979 година. Чуждестранните кореспонденти обаче могат да гледат папките само отдалеч. Отблизо те могат да се разглеждат само от инспектори, след специално разрешение и то само в строго охраняваната читалня.

Новата публичност на Комисията

Като изключим този факт, домакините са гостоприемни. На 14-я етаж е приготвена зала за пресконференции и са записани адресите на уебстраници, вестници и телефонни номера, на които служителите на Комисията може да бъдат намерени. Те възнамеряват да станат още по-могъщи благодарение на новия антикорупционен отдел, който си сътрудници с прокурори и с ревизори. За новата сила на Комисията трябва да помогне и отварянето към обществеността, което досега е стриктно избягвано. Според най-новата брошура на Комисията за контрол върху дисциплината, в борбата срещу корумпираните служители, избягали в чужбина, трябва да помогне международното сътрудничество.

Инспекторите се ръководят от новите цели на държавното ръководство – на партийния лидер Ху Цзинтао и на министър-председателя Вън Цзябао. Те ще разследват корумпирани партийни членове в цялата страна – всички, които мамят селяните, изземват им земята, конфискуват им къщите или са отговорни за станалите вече хронични скандали около околната среда, хранителните продукти или лекарствата.

Наскоро пекинският всекидневник China Business News разкри, че партийните лидери са сменили всички ръководители на регионалните комисии по контрол на дисциплината. Целта е да се контролират по-ефективно локалните партийни ръководства с нови и непознати лица. Тази стратегия за увеличаване на централизираната власт в китайските провинции напомня според вестника на “пускане на парашутисти” над цялата страна.

Забранено е да се противоречи

Всички нишки се събират на петия етаж в централната партийна сграда. Там, в отдела “Проверка на случаите на ръководителите от централния комитет и лидерите от провинциите”, работят 45 служители. Те се активизират след като са приключили всички предварителни следствия и работата на инспекторите. Да се противоречи на оторизираните от политбюро ревизори и на техните правомощия е забранено. Те могат да свалят от поста всеки партиен функционер в Китай, да го задържат “на точно определено място за точно определено време” – колкото е необходимо за проверката, преди да бъде изправен пред съда.

Лидерът на комунистическата партия в Шанхай Чен Лингай беше свален от поста от Комисията заради корупция и „неморално поведение“. Ако има късмет, съдът няма да го осъди на смърт. Снимка: rfa.org

Лидерът на комунистическата партия в Шанхай Чен Лингай например, заклет противник на председателя на партията Ху Жинтао, изчезна една нощ в края на септември 2006 година. Партийните ревизори на Централния комитет го задържаха без съдебно решение по обвинения в масивна корупция и “неморално поведение”. След девет месеца, през които той нямаше достъп до адвокати, инспекторите го обявиха за виновен и го предадоха на съда. Чен беше изключен от партията. Ако някогашният член на Политбюро има късмет, на предстоящия процес няма да бъда осъден на смърт.

А кой контролира контрольорите, за да не злоупотребяват с власт? Зам.-директорът на Комисията Чи Яоюн отговаря лаконично: неотдавна е имало вътрешна ревизия, а и в крайна сметка инспекторите били подчинени на членовете на Централния комитет.

(по материали от английския и немския печат)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.