Русия търси съюзници, а не бизнес сделки в Латинска Америка

Путин иска да отслаби глобалната си изолация, укрепвайки връзките с Латинска Америка

Кристина Кирхнер и Владимир Путин. Снимка: официален сайт

Група слисани руски бизнесмени може би не успяха да схванат заради превода шегите на аржентинската президентка Кристина Фернандес де Кирхнер, докато тя се опитваше да спечели благоразположението им при посещението си в Москва миналата седмица, но главното й послание към тях беше ясно: руските инвестиции са добре дошли в Аржентина.

Руските бизнес интереси в Латинска Америка се засилиха през изминалото десетилетие, но все още остават ограничени и се нуждаят от политически съюзници в светлината на продължаващата украинска криза. Москва страда и от санкциите на САЩ и ЕС след анексията на Крим миналата година.

„Русия се нуждае от приятели не само в търговията, но и в ООН, и ги търси навсякъде, където може да ги намери“, казва Диана Негропонте, експерт по Студената война в Центъра „Уилсън“.

Тя посочва, че собствените проблемни отношения на Аржентина със западни страни като САЩ и Великобритания я превръщат в идеален партньор.

В Москва Фернандес благодари на усмихнатия руски президент Владимир Путин за подкрепата му в юридическия спор на нейното правителство с „хищните“ хедж фондове, които спъват чуждестранните инвестиции в Аржентина, и за аржентинските претенции (в спора с Великобритания) за Фолклендските острови. В замяна Буенос Айрес се въздържа при гласуването в ООН миналата година, с което страните членки бяха призовани да не признават руската анексия на Крим.

Но меморандумът за сътрудничество, подписан между аржентинската държавно-контролирана енергийна компания Уай Пи Еф (YPF) и руската Газпром за разработване на находището на шистов газ „Вака Муерта“ в Патагония, което съдържа най-големите залежи на шистов петрол и газ в света, бе доста мъгляв и необвързващ. И то въпреки, че за Аржентина това е топ инвестиционен приоритет, защото разработването му ще й позволи да преодолее огромния енергиен дефицит. За целта ще са необходими инвестиции за около 200 милиарда долара, най-вече от чужбина.

„Много е странно, че Газпром“ – най-големият производител на газ в света с излишък на газ, който не може да продаде, би дошъл да търси газ тук“, каза Даниел Херолд, енергиен консултант в Буенос Айрес. Той предполага, че може да има политическа мотивация зад тази сделка. „Меко казано, бих бил много изненадан да видя значителни инвестиции в краткосрочен план“, отбеляза той.

Според него от по-голямо значение – ако се случат – са два други проекта: финансиран от Русия строеж на ВЕЦ (водноелектрическа централа) за 2 млрд. долара, и контракт с руски фирми за изграждане на ядрена електроцентрала.

Според съобщения в местната преса бизнесмените, които се срещнали с г-жа Фернандес – те се смаяли от шегата й, че ще прости на своя министър на туризма от германско потекло „въпреки Ангела Меркел“ – изразили опасения от стриктния валутен контрол в Аржентина. Те са сред подателите на десетките оплаквания срещу Аржентина пред Световната търговска организация (СТО), включително от САЩ, ЕС и Япония.

Русия намира в Латинска Америка и пазар за своята оръжейна индустрия. Венецуела се оказа най-добрият, макар и доста противоречив, клиент в региона, преди да започне падането на цените на петрола. Но напоследък Москва се обърна към Латинска Америка и за рязко увеличение на вноса на храни, особено към мощни агропроизводители като Аржентина и Бразилия, след като санкциите й отнеха възможността да внася (храни) от традиционните си търговски партньори в Европа и САЩ.

Руският стокооборот с Латинска Америка отбеляза скок от 3 млрд. долара през 2000 г., когато Москва започва да възстановява отношенията си с региона 10 години след рухването на Съветския съюз, до около 24 млрд. долара през 2013 г., според Негропонте. Но Русия смята това за малка промяна, която бледнее на фона на търговския стокооборот от 260 млрд. между Латинска Америка и Китай, като при това САЩ остават основния търговски партньор на региона.

Според Владимир Давидов, шеф на Института за Латинска Америка към Руската академия на науките, Русия „действа като контрапункт на САЩ“ в региона. „Латинска Америка смята себе си сега за по-независима (от САЩ). Страните там искат сами да решават своите проблеми, не само в икономиката, но и в отбраната и външната политика. И ние в Русия приветстваме това“, каза той.

Негропонте отбелязва, че освен с Аржентина, Русия укрепва най-активно връзките си със страни, които имат дълга история на противоречия със САЩ: Куба, Никарагуа и Венецуела. Предположенията, че Русия ще даде под наем на Аржентина 12 бомбардировача с голям обсег от съветската епоха в замяна на експорт на телешко месо и зърно, дори породиха опасения у британското правителство, че Буенос Айрес създава „много реална заплаха“ за Фолклендските острови и миналия месец накараха Лондон да увеличи средствата за укрепване на отбраната им.

„С каква цел? Аржентина дори няма самолети или кораби за атака на (островите)“, каза източник във външното министерство в Буенос Айрес, който подчерта, че Аржентина е твърдо ангажирана да решава този спор по дипломатически канали.

Междувременно Хорхе Кастро, специалист по международни отношения, отхвърля идеята, че Фернандес може да е преориентирала политиката си към страни като Русия и Китай, обръщайки гръб на по-традиционни съюзници. „Това правителство няма външна политика. То постоянно действа под влияние на вътрешнополитическите конфликти“, каза той.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.