Да се предупреждава за земетресения минути преди тях е възможно, но скъпо

Ройтерс

Земетресението в Непал – любителски снимки от Фейсбук-страницата на радио Nepal11Radio.com

Знае се, че земетресения в Непал има поне от 13-и век и че страната е разлюлявана от силни трусове на всеки 75 години. Както и в повечето сеизмични райони винаги едно нещо е било неизменно – хората, озовали се в зона на разрушението, не са имали никаква представа кога ще започне да се тресе земята.

Дори след десетилетни изследвания „все още не можем да предричаме земетресенията“, каза сеизмоложката Пеги Хелуег от Лабораторията за сеизмологични изследвания към Калифорнийския университет в Бъркли.

Районът около Катманду е преживял разрушителни трусове през 1934 г. и 1988 г., но когато този месец експерти по бедствията се бяха събрали на семинар в непалската столица, единственото, което можеха да предскажат, бе, че следващото земетресение вероятно ще се случи през идните няколко десетилетия.

Известен е поне един случай, в който властите са реагирали остро на ограничените възможности на сеизмолозите да предвиждат тези събития. През 2012 г. италиански съд призна за виновни в непредумишлено убийство шестима учени, които не били предвидили труса в Акуила през 2009 г. и не били предупредили местните жители, при положение, че самото земетресение било предшествано месеци наред от тътен. При тези трусове загинаха малко над 300 души. Впоследствие, през 2014 г., присъдата бе отменена.

Предсказването на трусовете, тоест отправянето на предупреждения за тях дни или седмици, преди да се случат, все още е далечна цел, но при ранното предупреждаване има напредък, осигуряващ ценни секунди, за които могат да бъдат спасени човешки животи. Светът обаче е разделен на богати и бедни.

По думите на Хелуег системите за ранно предупреждение се използват едва в няколко горещи сеизмични точки по света. Те могат да сигнализират за трусовете броени минути преди началото им, а сред страните с такива системи са Мексико, Япония и САЩ, където най-модерната е калифорнийската „ШейкАлърт“, която е финансирана от щатските власти.

Тези системи се състоят от станции със сеизмографи, които могат да засичат сеизмични вълни от вида Пе (P на латиница – Б.ред). Това са предизвикани от земетресението неразрушителни вълни, които преминават през земната кора по-бързо от Ес-вълните (S), които фактически са причината да се люлee земята при сеизмичен трус.

Щом Пe-вълните стигнат до станцията за сеизмично наблюдение, информацията се предава на лаборатории по телефонни линии, модеми или спътници. Там с помощта на математически алгоритми компютри изчислява къде ще е епицентърът и какъв ще е магнитудът на труса, предизвикан от вълните. През 2014 г. „ШейкАлърт“ извести района на Санфранциския залив 5-10 сек. преди земетресението в град Напа.

„Ако Непал разполагаше с мрежи за сеизмично наблюдение, които да действаха, както системите в Северна Калифорния при земетресението в Напа от 2014 г., хората в Катманду може би щяха да бъдат предупредени за труса 15-20 сек. преди него“, смята Хелуег. Тези сикунди може би щяха да са достатъчни, за да се скрият под масите или дори да избягат от рухващите сгради.

Но тези системи изобщо не са евтини. Изграждането на система за ранно предупреждение по цялото западно крайбрежие на Щатите би струвало общо 38,3 милиона долара, сочи оценка на Геофизическия институт на САЩ отпреди година, а ежегодната й поддръжка и работа – общо 16,1 млн. долара.

СИСТЕМА ЗА ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ НА ВЛАКОВЕТЕ В МЕТРОТО

От 2012 г. мрежата на метрото в района на Сан Франциско – БАРТ /Bay Area Rapid Transit Systems, BART/ – е свързана с „ШейкАлърт“. Системата за ранно предупреждение изпраща сигнал, който автоматично понижава скоростта на влаковете на БАРТ преди земетресения с магнитуд 4 /ако са в местен район/ или с магнитуд 5 /ако са далече/ и по този начин се избягват фатални дерайлирания.

Но „ШейкАлърт“ не е идеална. Ако епицентърът на труса е в самия район на Санфранциския залив, БАРТ няма да получи никакво предупреждение, тъй като Пе и Ес-вълните достигат датчиците почти едновременно.

Системата за ранно предупреждение на японското Управление по метеорология е по-всеобхватна. Тя предупреждава обществото за земетресения от 2007 г. и е направена така, че да сигнализира на компютри, общински учреждения и други, когато даденият трус ще е достатъчно мощен, за да разруши стени.

Влаковете стрела, ядрените реактори и заводите са вързани към системата. Всички те автоматично спряха работа при труса в Тохоку през 2011 г., който предизвика цунамито, причинило впоследствие аварията във Фукушима. Учениците тогава бяха предупредени да се скрият чрез съобщения на мобилните им телефони. Тази система спаси „хиляди животи“, каза на научна конференция наскоро сеизмологът от Калифорнийския университета в Бъркли Ричард Алън.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.