Турция – пред деликатна битка срещу симпатизантите на „Ислямска държава“ у дома

Джони Хог
Ройтерс

Съпругът на Дефне Байрак е бил атентатор камикадзе, който е убил агенти на ЦРУ при нападение през 2009 г. в Афганистан. Сега тя е сред стотиците турци, които използват социалните медии, за да изразяват подкрепа за бойците от „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак.

Турция – сунитска мюсюлманска държава със светска конституция, е членка, макар и с неохота, на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“. Повечето от нейните 77 милиона граждани са твърдо против жестоките методи на „Ислямска държава“ (ИД).

Но групички в турските социални медии развиват дейност в подкрепа на ИД и най-малко шест уебсайта публикуват ежедневно новини за нейния самопровъзгласен халифат в части от Сирия и Ирак. Проучване от октомври на агенция Метропол обяви, че 12 процента от турците не гледат на „Ислямска държава“ като на „терористична организация“.

Тази симпатия предизвиква все по-голяма тревога сред официални лица в Анкара, казват дипломати и експерти, поради опасенията, че в Турция се развива мрежа от бойци, вербовчици и сподвижници с цел подкрепа на операциите на „Ислямска държава“ отвъд границата. Турция увеличи усилията да унищожи тези мрежи, но анализатори казват, че твърде силният натиск срещу бойците може да превърне в цел кандидатката за членство в ЕС Турция, особено преди изборите през юни.

„От самото начало Турция не оцени добре опасността от мрежите на „Ислямска държава“. Сега стана още по-рисковано да бъдат разрушени“, заяви Бахадър Динчер, експерт по Близкия изток в базирания в Анкара Институт за международни стратегически изследвания (USAK).

„Едно нападение на „Ислямска държава“ е заплаха номер едно за Турция в момента…Това е огромен риск за правителството преди изборите“, казва Динчер.

Байрак, чиято страница в Туитър е украсена с логото на „Ислямска държава“ и със снимки на бойци, които се возят в пикапи, миналата седмица пусна туит, че „се е преместила в земята на халифа“.

„Твърдят, че „Ислямска държава“ обвинява хора, че са неверници, беси и убива. Откакто съм пристигнала не съм видяла подобно нещо“, казва тя в един туит. „Моят Бог ще позволи на техните наследници да завладеят Рим“, пише тя в друг.

Външният министър Мевлют Чавушоглу изчислява броя на турците, които са се присъединили към „Ислямска държава“, на около 500-700, по-малко, отколкото от някои европейски държави, макар че някои дипломати смятат, че броят на турците се измерва в хиляди.

Американски официални представители смятат, че 15 000 чуждестранни бойци са пристигнали само в Сирия, включително 3 000 западняци, много от които са влезли от Турция.

Турските власти казват, че са блокирали влизането в Турция на повече от 7 000 потенциални джихадисти през последните години. Имаше десетки задържания и депортации през последните месеци, най-скоро на британска двойка с четири малки деца, заподозряна в опит да достигне контролирана от „Ислямска държава“ част на Сирия.

Но действията на властите, предприети под натиска на загрижените европейски партньори, увеличиха риска самата Турция да се превърне в мишена за завърнали се бойци.

Турският проповедник Халис Баянджук, който е задържан няколко пъти по подозрение в подпомагане на Ал Каида, предупреди Анкара да не предприема по-активна роля във водената от САЩ борба срещу „Ислямска държава“.

„Аз мисля, че Турция може да пострада от това“, каза Баянджук, известен още като „Абу Ханзала“, говорейки в неговия апартамент, превърнат в стая за молитва, в истанбулския квартал Гюнешли.

„Не зная по какъв начин. Но, ако се обединяваш със Запада в тяхната война…може да загубиш всякаква легитимност в очите на хората в Близкия изток“.

Баянджук е задържан три пъти между 2008 и 2014 г. по подозрение, че е водещ член на Ал Каида в Турция. Турски медии съобщиха, че 31-годишният мъж е заподозрян в набиране на средства за въоръжени групировки и в подпомагане на чуждестранни бойци да се прехвърлят в Сирия. Той категорично отрича неговата малка група последователи, много от които четат неговите проповеди и статии онлайн, да има връзки с Ал Каида или „Ислямска държава“.

Докато уебсайта, за който пише Баянджук не възхвалява „Ислямска държава“ или други ислямистки въоръжени групировки, други сайтове, достъпни в Турция, го правят открито, въпреки новите закони, които правителството използва, за да блокира достъпа до Туитър, Фейсбук и друго съдържание, преценено като неуместно. Според дипломати предизвикателство за Турция е да намери баланс между необходимостта да изпълни задълженията си към западните и регионалните съюзници без да се превърне самата тя в мишена за бунтовниците, които контролират територии точно отвъд южните й граници.

„Ако Турция започне да вреди на тези мрежи, някои от които са напълно оперативни, може да предизвика бурни реакции и те се страхуват от това“, заяви един западен дипломат.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.