Как се привличат чуждестранни туристи в Букурещ с призрака на комунизма

Дворецът в Букурещ. Снимка: официален сайт

Трийсет и една годишният Щефан Мунтяну е от този тип хора, които са способни да изкарат пари от всичко. Той е имал нещастието да се роди във времето на комунизма. Или по-добре казано: късмета.

Десет часа сутринта е и като че ли една малка Вавилонска кула се с срутила в парка до фонтанчето на площад „Униря“. Чува се английски, френски, малко иврит – около 30 жени и мъже на различни възрасти се събират около една млада жена, която ги брои и гледа списъка. Слънчеви очила, леки раници, фотоапарати, удобни обувки – това са чуждестранните туристи, които са дошли да видят Букурещ в пешеходна обиколка.

Щефан Мунтяну и колегите му от фирмата „Open Doors Travel“ организират туристически обиколки с екскурзовод из Букурещ по няколко теми. Този ден най-много туристи се бяха събрали за т.нар. „Алтернативна обиколка“ – туристическо трасе, по което Мунтяну и колегите му водят туристите из Букурещ, за да видят графитите и т.нар. улично изкуство, да се потопят за малко в социалната действителност на града.

Най-новият продукт на туристическата агенция е „Комунистическата обиколка“ – маршрут, по който чуждестранните туристи трябва да видят, почувстват и разберат комунизма в Румъния. През 555-те години на съществуването си Букурещ е бил строен и разрушаван много пъти и това се вижда в средновековните руини на двореца „Куртя Веке“, във фанариотския чифлик на „Ханул луи Манук“, по фасадите в стил бел епок на Стария център, във вилите от междувоенния период в „Градина Икоаней“.

Но щем, не щем, най-често за чуждестранните туристи Букурещ означава Двореца на Чаушеску – Дома на народа, както го знаем ние, или Палата на парламента, както се казва официално. Това е целта на Щефан Мунтяну, а туристите не закъсняват да се появят.

„Комунизмът беше тук повече от 40 години, така че не е чудно, че Букурещ е пълен със „сувенири“ от този период, не много отдалечен във времето. Елате с нас да разберете как комунизмът промени румънското общество и Букурещ и да хвърлите реалистичен поглед към живота по времето на комунизма“, кани Мунтяну чуждестранните си клиенти в сайта на агенцията си на английски език.

Този ден, вторник, само един турист дойде за „Комунистическата обиколка“, но Мунтяну твърди, че през уикендите се събират групи от най-малко десет души. Обиколката, която продължава около два часа, струва 13 евро на човек.

Трасето е в централната част на града и не е дълго.

Обектите не са много – никой жител на Букурещ, който иска да покаже на някой чуждестранен гост комунизма, не би пропуснал например метрото, Дома на свободната преса (бивш полиграфически комбинат, където се е печатал официалният вестник на Румънската комунистическа партия – бел.ред.), квартал Примаверий (където живееха и все още живеят номенклатурчиците), работническите квартали, където живее мнозинството от нас, Политехниката.

Въпреки че трасето минава край Дома на народа, Щефан Мунтяну не води туристите вътре, където има какво да се види. „Обиколката би продължила твърде дълго, ако включва и посещение на сградата. Може би в бъдеще“, казва той. Освен това работното време за посещения на Палата на парламента е доста ограничено.

Младата жена от Канада, която в този ден беше единствената клиентка на Мунтяну, казва, че е доволна от съотношението цена/качество на „Комунистическата обиколка“. „Дойдох в Букурещ преди една седмица и бях любопитна да разбера историята, която се крие зад стените на тези сгради. Но бих искала например да вляза в някой апартамент в комунистическите блокове, да видя как живеят хората в тях“, казва Стефани.

Мунтяну компенсира това с „реквизит“. От време на време сяда на някоя пейка и вади от раницата си я пионерска връзка, я учебник по география с класическия портрет на Другаря Чаушеску, я някоя снимка със съборени по време на комунизма църкви.

Днешният млад бизнесмен е бил само на 6 години по време на революцията, но това не му пречи да разказва забавни истории от времето на Чаушеску. Например за гафовете на цензурата в тогавашната преса при една среща между Чаушеску и Жискар Д’Естен. Тогава на една снимка френският президент се появява с шапка на главата, а Чаушеску – без. За да не покаже „Другаря“ в неблагоприятна позиция – сякаш е свалил шапка пред французина, комунистическата цензура намерила решение: „сложила“ на Чаушеску шапка на главата – нещо като тогавашен Фотошоп – но забравила да изтрие истинската му шапка, която Водачът държал в ръка.

Като много от нас и Мунтяну не е обичал комунизма, даже напротив. Но това не му пречи да прави пари от мрачното минало. Той казва, че печели около 20 000 евро годишно с тенденция към растеж, но твърди, че има и доста големи разходи. Притежава агенцията „Open Doors Travel“ от четири години заедно с един съдружник, също туристически гид, и имат още двама екскурзоводи на заплата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.