Руската опозиция пред дилема – изгнание или битка с Кремъл

Франс прес

Освободеният Навални на гарата в Москва. Снимка: Иля Варламов

Изправена пред ново затягане на контрола от страна на Кремъл, руската опозиция, която е още в шок от убийството на една от водещите си фигури Борис Немцов, се колебае между изгнанието и продължаването на борбата чрез коалиция, обединяваща оскъдните либерални сили и демократите.

Да си тръгнеш или да останеш? И за какво? Някои опозиционери и независими журналисти, дори цели редакции като тази на уебсайта „Медуза“, базиран в Естония, избраха да заминат.

Най-новото бягство е на една от най-известните екоактивистки на Русия – Евгения Чирикова, която напусна родината си, за да се установи в Естония. Страхът от това да види как децата й стават мишена на шантажи бе основателен за жената, която светът познава с това, че успя да спре прокарването на магистрала през гора близо до Москва.

„Това е личен и много болезнен избор, който трябва да направят някои опозиционери, за да защитят близките си“, разказва за АФП Вероника Куцило, главна редакторка на „Открита Русия“ – движение, основано от бившия олигарх и опозиционер Михаил Ходорковски, който отиде да живее в Швейцария.

Според Юлиус Фрайтаг, директор на фондация „Фридрих Науман за свободата“, която следи отблизо еволюциите на руската опозиция, „все повече опозиционери напускат Русия или го обмислят сериозно заради новото затягане на контрола от страна на властта. Убедени са, че нещата ще се влошат“, обобщи анализаторът.

След убийството на 27 февруари на опозиционера Борис Немцов на две крачки от Кремъл, зачестиха обиските на хора от опозицията.

На 16 април, докато руският президент Владимир Путин заявяваше по телевизията, че „опозицията има правото и възможността да участва в политическия живот на страната“, въоръжени полицаи претърсиха офисите на „Открита Русия“ и отнесоха компютри, наред с други неща.

На следващия ден бе ред на апартамента на Наталия Пелевина – активистка от партия РПР-Парнас, чийто съпредседател бе Борис Немцов, да бъде обискиран.

„Отскоро не взимат на прицел само известни опозиционери, а и обикновени активисти“, каза тя за АФП. „Искат да ни тероризират, да ни принудят да се откажем от борбата. И да, страх ме е, но няма да се откажа никога“.

След този обиск активистката бе обявена за заподозряна в аферата „Болотная“ (по името на Блатния площад в Москва), където на 6 май 2012 г. имаше протест срещу връщането в Кремъл на Владимир Путин. Тя може да бъде осъдена на между осем и шестнайсет години затвор.

Подобно на нея Нармина Ахмедли често си мисли да напусне Русия, но не се решава да предприеме стъпката. „Всеки път се питам как бих могла да помогна на страната си, ако не съм в нея?“.

„Но стана толкова трудно, толкова ужасяващо човек да прави политика“, смята тя. „Ние сме миниатюрни на фона на огромната машина на властта. Трябва да се обединим, за да имаме шанс да успеем“.

РПР-Парнас и партията на опозиционер номер едно Алексей Навални неотдавна обявиха създаването на ново движение – Демократическа коалиция, към която бързо се присъединиха още шест опозиционни групи и партии, сред които „Открита Русия“.

„Решихме да отстраним дреболиите, които разделяха досега лагера на опозицията“, обобщи Навални, докато представяше списък с кандидати в Новосибирска, Калужка и Костромска област, където през септември ще има местни избори.

Според директора на политическа експертна група Константин Калачев, тези избори „ще бъдат тест (за коалицията). Есента на 2015 г. ще даде представа за шансовете им през 2016 г.“, когато ще се произведат избори на федерално ниво.

Вече изчистена от „личните амбиции“ на ръководителите си, опозицията би могла да убеди „минимум 15-20 на сто“ от руснаците. „Това е достатъчно за влизане в Държавната дума“, долната камара на парламента, отбеляза Калачев.

„Отиваме с цел да спечелим“, заяви миналата седмица твърдо Навални, според когото смъртта на Немцов „бе истински удар“ за опозицията.

Но опозиционерът казва, че съзнава какви спънки може да му заложи Кремъл. „Срещу нашата стратегия те противопоставят своята, която се основава на страх, разделение, корупция.

Наистина се готвим за това“, написа той в блога си. „Бъдещето на опозицията не зависи от нея, а от Кремъл“, подчерта експертът Фрайтаг. „Ако Кремъл реши да отприщи нова вълна на репресии, тогава опозицията няма да има друг избор, освен да замине в изгнание“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.