Отбранителен пакт САЩ-Япония ще възпира Китай

Барак Обама и Шиндзо Абе. Снимка: Белия дом

САЩ и Япония подписаха вчера нов пакет от споразумения в областта на отбраната, които предвиждат по-засилено военно сътрудничество във време на растящо китайско влияние в Азия.

Новите параметри в тези споразумения са част от предприетите усилия на Япония да се отърси от някои от ограниченията на следвоенния пацифизъм и ще позволят на военните в САЩ и Япония да взаимодействат по-тясно в случай на конфликт в Източнокитайско море или Северна Корея.

За администрацията на Обама подобрените отбранителни връзки с Япония са важна част от „пренасочването“ към Азия, част от което е и разширяването на американското военно сътрудничество със съюзници като Австралия и Филипините и с бивши врагове като Виетнам.

Макар администрацията да твърди, че нейният подход към региона не може да се разглежда като опит за възпиране на Китай, нишката, която обединява всички тези различни инициативи, е растящото безпокойство в цяла Азия как да се постъпва с един по-мощен Китай. Новите параметри бяха изложени в началото на официалното посещение в САЩ на японския премиер Шиндзо Абе. Фокусът на едноседмичното му пътуване ще бъде неговата реч пред двете камари на Конгреса утре.

Всяка дума на консервативния националист Абе за японското поведение по време на Втората световна война ще бъде внимателно анализирана, особено от Китай и Южна Корея. Явно визирайки, макар и завоалирано Китай, държавният секретар Джон Кери каза: „Ние отхвърляме всяко твърдение, че свободата на корабоплаване, на прелитане и на други законови употреби на морското и въздушното пространство са привилегии, дадени от големите държави на малките, зависими от прищевките и капризите на една голяма държава.“ Абе се среща с президента Барак Обама в Белия дом днес.

Двамата вероятно ще се изкажат в оптимистичен дух за перспективите на транстихоокеанското партньорство – търговското споразумение между 12 страни, стигнало до критично положение.

Според Джим Скоф – бивш служител на Пентагона и експерт по Япония във фондацията „Карнеги“ във Вашингтон, новите отбранителни параметри ще бъдат най-трайният резултат от пътуването на Абе до САЩ, макар че вниманието е насочено предимно към начина, по който той ще засегне историческите въпроси в изказването си пред Конгреса. „Това може да бъде голяма промяна в начина, по който функционира съюзът. САЩ се надяват да убедят Япония да се ангажира по-силно с участие в международни мисии, а Япония иска да укрепи интеграцията в алианса като начин за по-мощно възпиране на Китай“, смята Скоф.

Основният смисъл на новите отбранителни насоки, които призовават към „координирани и силни“ отговори на събитията в азиатско-тихоокеанския регион, е да се даде възможност за значително по-високо ниво на сътрудничество между японските и американските военни структури, което досега бе ограничено заради японската доктрина за самоотбрана.

Важен приоритет ще бъде планирането как да се отговаря на инциденти с участието на техните военни флоти в Източнокитайско море, където Япония и Китай имат териториален спор. Двете страни ще си сътрудничат също така по-тясно в сферите на разузнаването, на хуманитарната помощ, на противоракетната отбрана, на Космоса и на киберзаплахите. Военните структури на двете страни ще създадат постоянен механизъм за координация, който да се използва при реакция на кризи.

САЩ и Япония установиха параметри на отбранителното си сътрудничество през 1978 г. в разгара на Студената война и през 1997 г., когато изграждането на китайския военен потенциал бе още в начален етап. Новите параметри за първи път ще отразят нарасналата военна тежест на Китай и стремежа му за влияние в региона.

Декларацията на двете правителства потвърждава убеждението на САЩ, че островите Сенкаку, за които претендират и Япония, и Китай (който ги нарича Дяоюйдао) попадат в сферата на действие на американско-японския договор за сигурност. В нея се отбелязва засиленото военно присъствие на САЩ в бази на японска земя, включително разполагането на безпилотни самолети „Глобал хоук“, на патрулиращи самолети Пе-8 и на кораби, снабдени с противоракетната система „Иджис“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.