Новият престолонаследник на Саудитска Арабия принц Мохамед ибн Найеф – борец срещу тероризма

Саудитският крал Салман. Снимка: от тв екрана

Саудитският вътрешен министър Мохамед ибн Найеф, който днес бе назначен за престолонаследник, е радетел на борбата срещу Ал Каида, която отслаби тази мрежа в кралството и му коства да стане мишена на самоубийствен атентат.Назначаването го превръща във втория по значение човек в кралството след чичо му крал Салман. То потвърждава възхода на второто поколение принцове – внуците на основателя на саудитското кралство крал Абдул Азиз – в реда на наследяване.

55-годишният Мохамед ибн Найеф бе назначен за престолонаследник на мястото на 69-годишния Мукрин, който очевидно е пренебрегнат. Принц Мохамед отсега нататък ще съвместява функциите на вътрешен министър и вицепремиер.

Той е отгледан в сянката на баща си принц Найеф, който почина през 2012 г., след като ръководи вътрешното министерство в продължение на 37 години. Това го предопределяше да заеме същия пост.

Той получава министерството през ноември 2012 г., с което става най-младият представител на своето поколение на толкова висока длъжност.

Образованието му включва специализирано обучение в борбата с тероризма, водено от ЦРУ и завършено в местната школа по разузнаване в Таиф, според експерт, който е добре запознат с кръговете на властта в Саудитска Арабия.

Завършва висшето си образование в американски университет с диплома по политология. Първата си официална длъжност заема през 1999 г., когато става помощник на вътрешния министър.

В това си качество безмилостно преследва джихадистите от Ал Каида в Саудитска Арабия.

Между 2003 и 2006 г. мрежата на Осама бин Ладен води в Саудитска Арабия кампания от кървави атентати срещу символи на властта, военни и петролни инсталации и западни граждани.

Ал Каида обаче до голяма степен бива неутрализирана от действията на службите на Мохамед ибн Найеф. Оцелелите намират убежище в Йемен, където през 2009 г. се сливат с местния клон на мрежата и създават Ал Каида на Арабския полуостров (АКАП), която продължава да е много активна в съседния на Саудитска Арабия Йемен.

През този период принц Мохамед съумя „да изгради здрава мрежа за борба с Ал Каида както в страната, така и на регионално ниво, с офиси в посолствата на страната му“, заяви пожелал анонимност специалист по саудитските въпроси.

Западняците „му признават успехи в борбата с Ал Каида. Често пъти неговите служби първи разкриваха заговори на мрежата“, добавя експертът.

Неслучайно принцът стана мишена на самоубийствен атентат, за който пое отговорност АКАП. На 28 август 2009 г. саудитски бунтовник от АКАП, който се представял за покаял се, но криел експлозиви в гащите си, се самовзривил в близост до принца, който бил леко ранен.

Роденият на 30 август 1959 г. Мохамед ибн Найеф е единственият член на саудитското кралско семейство, който става пряка цел на атентат на Ал Каида.

Успоредно с репресията принцът задейства програма за реабилитация на покаяли се членове на Ал Каида и на лежали в Гуантанамо затворници с цел да ги приобщи към саудитското общество.

В два центъра с името на принц Мохамед, единият в Рияд, другият в западния град Джеда, се правят опити за реабилитиране на тези хора с религиозни проповеди, уроци по обща култура, спортни дейности и психологическа помощ.

Специалистите хвалят програмата, макар и през 2013 г. представител на вътрешното министерство да призна, че 10 процента от миналите през центровете отново извършват екстремистки дейности.

След Ал Каида саудитското кралство вече се изправя пред джихадистите от „Ислямска държава“. Вчера ръководеното от Мохамед ибн Найеф вътрешно министерство обяви, че е арестувало стотина заподозрени и е осуетило готвени от ИД атентати, един от които е бил планиран срещу посолството на САЩ в Рияд.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.