Защо Цакалотос смени Варуфакис с надеждата да убеди кредиторите

Франс прес

Янис Варуфакис. Снимка: личен сайт

Пари няма и времето притиска: при това положение гръцкият премиер Алексис Ципрас реши да изведе Евклидис Цакалотос, умерен икономист и негов приближен, напред в преговорите с кредиторите на страната наред със спорния министър на финансите Янис Варуфакис.Този 55-годишен професор по икономика, втори външен министър, отговарящ за международните икономически въпроси, ще бъде координатор на екипа за преговори, макар че той официално остава под ръководството на Варуфакис. Двамата отидоха заедно на среща с премиера в понеделник следобед.

Ципрас, който в нощта срещу вторник даде първото си интервю след идването си на власт на 25 януари, посочи технически мотиви за своя избор: „Сега, когато сме на последната права, ние имаме нужда да реорганизираме нашия екип, за да имаме пълен контрол и възможно най-добра ефективност“, каза той.

„Често има слабо разбиране“ с екипите на ЕС и МВФ и дори „негативна атмосфера“ спрямо Варуфакис, призна той пред Стар ТВ.

Варуфакис, който няма много вид на бюрократ, с тирадите си върху икономиката и с маниера си непрекъснато да се проявява като краен оптимист, когато неговите партньори смятат обратното, че нищо не напредва, най-накрая сам призна общата „омраза“ на своите колеги. Той направи това в коментар в Туитър, в който цитира думи на бившия американски президент Франклин Рузвелт, ден след срещата на Еврогрупата в Рига в петък.

Варуфакис обича публичните изказвания, коментари в Туитър или мейли, включително за да се оплаче от тази или онази медия, деформирала думите му. Или пък, за да изрази съжаление за серия снимки в списание „Пари мач“, които го представят по-скоро като богаташ, отколкото като марксист.

Цакалотос, професор по икономика, който носи името на бащата на всички математици, и има младежко лице, е роден в Ротердам, получил е образование в Оксфорд и е бил преподавател в университета в Кент между 1990 и 1993 г., преди да се върне в Гърция.

Той ще бъде начело на екипа за „политически преговори“ – обичано прилагателно от Ципрас, който вече няколко пъти е прибягвал до такива „политически“ разговори между европейски лидери, за да извади преговорите от задънената улица. А сегашният преговарящ на Гърция в Брюксел, близък до Варуфакис, бе сменен.

В частни разговори европейските отговорни представители не крият облекчението си да видят този нов събеседник с маниери, по-близки до техните, макар че той борави с лекота с диалектиката на Ципрас за „разрив“ и е един от стълбовете на СИРИЗА, за разлика от Варуфакис.

„Това беше необходим етап. Очевидно е по-лесно да се водят преговори с хората на Ципрас“, заяви в понеделник европейски източник пред АФП.

Икономист в Атина, пожелал анонимност, призна: „атмосферата с Варуфакис беше толкова влошена, че беше невъзможно да се върви напред“, докато обратното „Цакалотос е по-сдържан“. „На този етап това е значително по-добре“, добави той.

Ципрас се постара по време на интервюто да омаловажи негативните отражения, които тези промени могат да имат за Варуфакис. Той го определи като „важен коз“ , като същевременно отбеляза, че „преговорите не са в пълномощията само на един човек и за тях продължава да отговаря премиерът“.

Но няколко пъти в интервюто той цитира случаи, в които Варуфакис не е бил непременно прав. Като обяви, че подкрепя засилено използване на кредитни карти за по-добра събираемост на ДДС, Ципрас оцени, че това е по-просто, отколкото „другата идея, предполагаща хора, снабдени с камери“, намеквайки за идеята на министерството на финансите, препоръчваща да се използват туристи, снабдени със скрити камери, за да се преследват недобросъвестни търговци.

Гърция отчаяно се нуждае сега да получи последните 7,2 милиарда евро, обещани от ЕС в рамките на втория спасителен план за страната, но преговорите се сблъскват от януари насам с нежеланието на новото правителство на радикалната левица да приеме нови трудни реформи за гърците.

Още по темата: Британците смятат Гърция за „проблемно бебе“

Г. Деластик., в Етнос

Със сигурност няма друг европейски вестник, освен германските, който да гледа с толкова омраза на Гърция, колкото лондонският „Файненшъл таймс“. От него струи ненавист срещу страната в една, две, а понякога и в три статии на ден. Има и сериозни материали, в които си прави опит авторитетно да се придаде значение на най-жестоката антигръцка политика на Германия. Същите тези статии са написани от известни анализатори на английския вестник.“Гръцки фалит е необходим, но Грексит не е“, гласеше, например, заглавие на анализ на „Файненшъл таймс“.

Тоест Гърция да бъде доведена до фалит, но да остане в еврозоната, въпреки фалита, така че германците да могат във всеки момент, когато пожелаят, да окачат на бесилото гръцката икономика! Има и статии, в които се правят сериозни признания за бедите, понесени от гърците през последните пет години.

Такава е статията, озаглавена „Митологията, която блокира напредъка на Гърция“. В нея се признава, че в рамките на първото тримесечие на 2008 г. и на последното тримесечие на 2013 г. реалното потребление на гърците е намаляло с 35 на сто, а БВП е спаднал с 27 на сто, безработицата е скочила до 28 на сто.

До какъв извод обаче стига тази точно в редица отношения статия? Че ако не бъде постигнато едно добро споразумение, най-малко лошият изход би могъл да бъде да се приеме реалността от фалита и Гърция да бъде оставена да решава сама какво да прави. Сигурно това би бил един лош изход. Кой обаче сега има доверие, че изходът ще е по-добър? Извън тези две категории статии има и такива, дълбоко обидни за страната, целящи да засилят галопиращото пренебрежение на европейските граждани към Гърция и гърците.

„Всички са бесни на „дребните номера“ на Гърция“, никой не може да разбере поведението на Гърция заради пренебрежителното й отношение, което демонстрира на преговорите с кредиторите, след като бе договорена схема за споразумение през февруари“, писа британският вестник, определяйки това поведение на Гърция като „детинщини“. Минала седмица изданието запита в заглавие „как да се справим с едно проблемно дете като Гърция“. „Мнозина казват, че гръцките власти се държат като бебе, което току-що е проходило и започнало да се инати, се казваше в подзаглавието на статията, в която се визираше поведението на премиера Алексис Ципрас. В една друга статия Гърция бе наречена „копеле“ на еврозоната, а според автора европейското семейство би станало по-силно без това „копеле“.

На фона на този вид материали гръцкият премиер трябва да стигне до споразумение до края на юни. А от тях се вижда, че в договорната рамка единствено се признават…условията, които авторите налагат на собствените си поданици.

С други думи те искат да наложат на гръцкия народ един нов меморандум, едно ново кредитно споразумение в замяна на мерки за икономии, нови намаления на пенсии, на заплати, нови съкращения на социални помощи и придобивки. Още по-голяма бедност, още по-голяма катастрофа на средните слоеве от гръцкото общество. Сиреч още по-голяма безработица, дребните магазинери и предприемачи ще са тези от средните слоеве, които ще бъдат засегнати най-силно. Дали Ципрас ще сложи подписа си при тези обстоятелства. Ще видим.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.