Земетресението съсипа бедната икономика на Непал

Франс прес

Земетресението в Непал – любителски снимки от Фейсбук-страницата на радио Nepal11Radio.com

Непал, една от най-бедните азиатски държави, е изправен пред разорителни разходи за милиарди долари, които ще са необходими за възстановяването след земетресението. Това ще върне страната години назад, точно когато икономиката й започваше да се съвзема след десетилетие гражданска война.Земетресението от събота с магнитуд 7,8 разруши голяма част от столицата Катманду и уби над 5000 души. То е най-смъртоносното бедствие в Непал от над 80 години.

Изтощен от политическа нестабилност след края на безпощадната война с маоистките бунтовници през 2006 година, земетръсният Непал трябва да се справя с допълнителния товар на мащабните усилия за възстановяване, които разклатената икономика на страната няма да може сама да си позволи.

Земетресението имаше опустошително влияние върху икономиката на Непал, който е много бедна страна и разполага с изключително ограничен капацитет за финансиране на усилията за оказване на помощ и възстановяване, посочи Раджив Бисуос, главен икономист за азиатско-тихоокеанския регион към компанията за проучвания IHS. „Общите дългосрочни разходи за възстановяването в Непал, като се използват съответните строителни стандарти за районите в силно сеизмични райони, могат да надхвърлят 5 милиарда долара, което е около 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Непал,“ посочи той в доклад.

„Има спешна нужда от мащабни международни мерки за оказване на помощ при бедствия и от спасителни операции, както и от голяма международна финансова и техническа помощ за дългосрочното възстановяване на икономиката,“ отбеляза Бисуос.

Годишният БВП на глава от населението в Непал е 1000 долара, според IHS, като много семейства живеят в бедност, разчитайки на селското стопанство и все повече на туризма, за да свържат двата края.

Селското стопанство е най-големият сектор на икономиката, осигуряващ работа на 70% от населението и създаващ 33 % от БВП, според сайта tradingeconomics.

Земетресението от събота, което е най-силното в Непал от 1934 година, когато загинаха 10 700 души, унищожи инфраструктурата, пътищата и сградите и парализира комуникациите.

Представителят на Азиатската банка за възстановяване и развитие Хун Ким е на мнение, че 40% от страната е засегната.

Хората загубиха къщите и активите си. Правителството ще трябва да изчисли загубите за инфраструктурата, посочи пред Франс прес икономистът от Катманду Бишамбер Пякурел, определяйки последиците от земетресението като „тежки“.

„Икономическият растеж на страната ще понесе удар. Селското стопанство покрива над 30% от нашия БВП и като се има предвид, че са засегнати 36 области, малко вероятно е да постигнем прогнозирания растеж. Предстоят тежки времена,“ посочи Пякурел.

Икономистът отбеляза, че цените на храните ще започнат да растат, като ще окажат допълнителен натиск върху травматизираните семейства, останали без нищо. „Търсенето на основни храни се повишава, но има ограничено предлагане,“ допълни той.

БВП на Непал е нараснал миналата година с 5,48%, според централното статистическо бюро, чиито данни са публикувани на сайта tradingeconomics. Този резултат е доста по-добър от отчетените 0,16% в разгара на маоисткия бунт през 2002 година. В гражданската война загинаха над 16 000 души.

Правителството започна за изправя страната на крака, но политическото противопоставяне попречи да се създаде нова конституция.

Туризмът е изключително важен за повишаването на растежа. Непал привлече почти 800 000 чуждестранни посетители през 2013 година – много от тях алпинисти, запътили се към Еверест, но също така и по-слабо авантюристично настроени туристи, желаещи да видят богатата културна история на Катманду.

Сега столицата частично е разрушена, като десетки хиляди жители живеят в палатки, след като земетресението превърна домовете им в купчини камъни и тухли.

Голямата туристическа забележителност историческата кула Дхарара е сред срутилите се сгради при силния трус в Катманду, който изравни със земята многоетажни постройки и прекъсна електричеството.

„Катманду играе централна роля в националната икономика и е разрушен,“ посочи пред Bloomberg News бившият финансов министър на Непал Мадхукар Шумшер Рана.

Трусът предизвика също така лавина на най-високия в света връх Еверест, която затрупа част от базов лагер и уби най-малко 18 души.

Доларите от планинарите осигуряват така необходимите приходи, но този жизненоважен източник на средства скоро може да бъде спрян до края на 2015 година, точно когато страната се нуждае най-много от него.

Възможно е изкачванията да спрат тази година. Все още обаче няма официално решение,“ уточни ръководителят на туристическата агенция на Непал Тулси Гаутам.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.