Кирчо разузнавача ходи на модно ревю, а земеделецът Яне се захвана с разведката

Три забележителни събития се случиха за седмица.
Най-напред Людмила Путина дойде в България и посети Жени Живкова, да й разгледа дрехите и да си поръча.
Така е. Саркози праща съпругата си при диктатори, Путин – при дъщери на диктатори. Разликата е, че едната участва в освобождаването на българските медицински сестри, другата – идва да изрази уважение и закрепи дружбата на настоящите кремълски господари с бившите комунисти на България.

Малко преди Путина, у нас дойде и руската вдовица на шпионина Ким Филби, когото тук медиите наричат по традиция от комунизма “легендарен разузнавач”. Лошо няма, както се казва. Но, кой знае защо, вдовицата, придружавана от шефа на българското разузнаване Кирчо Киров, се срещна с вътрешния министър Румен Петков. Не просто се срещна. Пресцентърът на МВР направи тази среща достояние на всички телевизии и вестници, дори разпространи снимка на посвещението, което е написала вдовицата в подарената книга на Румен Петков – “Румену, …горячей встречи” и т. н. Тоест Румен Петков иска всички да видят, че е приел и е имал “гореща среща” с вдовицата.

Ако някой не се сеща – натовските съюзници на България от Великобритания смятат Ким Филби за най-големия си национален предател. Вместо да се види дискретно с вдовицата, като е толкова зажаднял, Румен Петков го прави демонстративно. Както се казва на сегашен политоложки жаргон – “изпраща сигнали”. Както ги изпраща Путин чрез съпругата си в България.

Да не остане по-назад и шефът на разузнаването Кирчо Киров реши да прати някой и друг “сигнал”. Разузнавач №1 се яви преди 3 дни на първия ред на модно ревю на Жени Живкова. Внимателно наблюдаващ като истински разузнавач, кимащ с разбиране на преминаващите манекенки и щедър на ръкопляскания. До него, разбира се, седнала съпругата, с външен вид в стилистиката на живковите приеми от 80-те. На подиума дефилира бившата снаха на Милко Балев. Изобщо – светско събитие.

Чудно – дали някъде шеф на разузнаването на натовска или каквато и да е държава, е ходил на модно ревю със съпругата?

Като апогей на “излъчените в публичното пространство сигнали” през уикенда се яви Яне Янев, по прякор Димката. Този път той хвърли тежък кьорфишек – Симеон II бил човек на Първо главно на ДС, на КГБ и на още не знам колко си разузнавания на Изток и на Запад. Досегашния лидер на яневата партия “Ред, законност и справедливост” Георги Марков запази мълчание по случая. Неудобно е някак – защото е доказан агент на ДС.
Но Яне се показа далеч по-напред в разведката, в сравнение с Кирчо разузнавача.

Така е, който лапа мухите на модни ревюта, ще му вземат хляба.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.