Как да ядем супа с кибер нож – къде натика Москов здравеопазването

Петър Москов. Снимка: от тв екрана

Това не е кулинарен наръчник, защото не става дума за ядене, а за духане на супа, и не разказваме за нож, а за „кибер-нож“. Въобще всичко е така объркано, както объркана е нашата държава. Но надежда има. Тя е на Запад от нас.

Животът под милиционерски ботуш не е най-приятното нещо, което може да се случи някому, но пък изглежда желано за по-тъпата част от един народ, които се радва на откровено прости хора като Людмила и Тодор Живкови, некомпетентни като Светлин Русев, самохвалковци и брутални като Вежди Рашидов. Но изредените тук не изчерпват днешните кумири.

С най-висок правителствен рейтинг, освен главата, се оказаха твърде елементарната Лиляна Павлова и агресивният маниак Москов. Последният се оказа опасен, много подвластен на суетата и зависим от корупцията в бранша. Дошъл с амбицията радикално да промени здравеопазването, той се потопи дълбоко в блатото. Дали е видял някакво съкровище на дъното му гмурецът може само да годаем. Разбира се, няма снимки как Москов с блеснал поглед прибира съкровище. Ама пък пейзажът издава нечистоплътност.

Едни не толкова интелигентни „четци“

В „деня на лъжата“ болниците се оборудваха с четци на лични документи. Идеята била да се прекратят „фалшивите хоспитализации“ и полуфалиралите лечебни заведения трябваше да платят 4 млн. лв. на фирми близки до надзора на печално известната Здравна каца. Там някакъв предприемчив синдикалист (Томат Томатов) в съюз с Румяна Малинова измислили схемата, която естествено включва „закуска за шампиони“. Няма нужда да подсказваме кои са шампионите.

Всички ръководства на болници бяха възмутени от подобно скудоумие, но то е толкова характерно за нашата политическа система, че от десетилетия се е превърнало в норма. Един директор на болница обаче показа пред всички телевизионни камери как въпросните четци безпогрешно разчитат …фотокопия на лични карти. Не се беше сетил, че даже не фотокопие, ами и обикновена разпечатка от принтер на набран текст щеше да свърши същата работа. Този втори способ ти осигурява хоспитализиране на лице, на което имаш данните, въобще без си виждал негов документ. Тоест, от гледна точка на потвърждаване на факта на присъствие на хоспитализираното лице, системата тотално се проваля.

Малинова-Томатов не са разбрали функцията на подобни устройства, а именно бързина на обработката на подобна информация, а не автентичност. Поведението на директора на университетската болница силно ядоса министъра, който и без друго много лесно се пали.

Новата методика – между „София Мед“ и „Токуда

Тази смела теза, в страната на корупцията, лансира напористият Москов. Самовлюбеността не му позволи да види отвъд носа си. Същият директор на университетска болница се обади и каза „тази методика облагодетелства някои частни болници“ и е в ущърб на държавните. Нахалното петле-министър заподскача енергично с цел да демонстрира опровержение, но не му се получи. Както обикновено.

Месец по-късно покрай един скандал за побой над новородено, стана ясно, че „София Мед“ е най-облагодетелстваната болница от Здравната каца, защото щяла да получи някакви си 3 млн. повече. На второ място се нарежда Милиционерска болница, ама това не изненадва никого, защото все пак милицията ни управлява.

Медиите започнаха да се надпреварват да се занимават с битието на една нещастна акушерка и, традиционно, изпуснаха системния проблем. Защо една университетска болница (като „София Мед“), изпраща на една неуниверситетска болница (като „Токуда“) пациент в изключително тежко състояние? За щастие на всички новороденото е успешно реанимирано в „Токуда“, ситуация, с която „София Мед“ не би се справила. Дали статутът й на университетска болница не й е бил подарен от бивш неин директор, настоящ заместник-министър?

Естествено! Та този герой е шеф на надзора на Здравната каца. Наглостта на правителството на Орешарски с назначаването на скандални зам.-министри на екологията и земеделието например съвсем се е превърнала в традиция. Работническо-селската власт назначи не по-малко скандални министри и замове.

Точно с такъв се сблъскваме и тук. Самодоволният Москов онемя и не каза нищо за зверското поведение, нито пък за „новия“ бюджет на „частната болница“. Неговият пресцентър се покри и изгуби дар словото си, с което така щедро съчиняваше оди за игривия министър с шалчето. Всички идват с ясната заявка за повече прозрачност и потъват в уюта на властта, а той, знайно е, обича тишината и спокойствието. Също както парите. Онази Малинова също се беше качила на тази кобилка, но като взе властта в Кацата назначи една бабичка за пиарка, което пък превърна мълчанието в гробно. А предшественика й (Пламен Цеков) беше най-прозрачният управител на Здравната каца. Той и затова беше неудобен, също като нашия директор на неврологична болница.

За едноминутния мениджър и маймунката

Суетният Москов реши: стига са ми пречели и са петнили светлия ми образ и уволни директора на „Св. Иван Рилски“ Дечо Дечев. Разбира се, пред публиката той не може да каже истината, затова я замаскира под някаква идиотска здравна реформа — „сливане на болници“, което прави единия директор излишен. Сливат се „Св. Иван Рилски“ с „Александровска“, директорът на първата е мениджър доказал качествата си — от сериозно задлъжняла болница я превръща в печеливша (!!), сградата е красива отвън, модерна отвътре, докато другият директор е бездарен гербер с над 10 млн. лв. дългове, очевидно безпомощен да управлява и един кокошарник, въпреки че дори има „началник на кабинет“.

И кой мислите ще стане директор на новата обединена болница?
Познахте! — бездарникът. Лекарите от неврологията излязоха на протест с лозунга „Искаме си Дечев!“. Оказа се, че заплатите им били високи, изплащани на време и справедливи. Това е толкова недопустимо! Веднага трябва да отидат при мениджъра-партиец, за да разберат и те как е цялата държава.

По-недопустимото е, че некадърен министър може да уволни най-кадърният директор на болница и това артистично да му се размине. Толкова много маймунки закачиха на гърба ни, че ние вече отдавна сме станали самите ние маймуни. Терминал 2 си остава най-надеждния изход от управлението на московци, тикви, милиционери и др.

Супата — не, а сумата на кибер-ножа

Оказа се, че този Дечев искал съвременен кибер-нож за „Св. Иван Рилски“ и му построил бункер. Първоначално Москов му обещал пари за закупуването, но понеже се гмурнал в едно блато, впоследствие се отметнал. Колкото и да ни подценяват ние все пак се досещаме какво е открил акцентуирания министър на дъното.
Рекичката от пари, вливаща се в лобито, изпращащо български пациенти в Турция за скъпоструващо лечение с кибер-нож, финансирано с пари от Здравната каца, ще пресъхне. И всичко това заради амбициите на някакъв си Дечев!?! Не! Хитрият Москов да допусне това? Няма да е министър 100 пъти или 100 години.

Животът е толкова прекрасен, че не си струва да го изживееш бедно.
Дечевите мотиви за ножа не ни интересуват, интересува ни здравеопазването и перспективата за модерно лечение.

Европейци сме от 8 години, но без много неща. Без най-важното — свободата да изберем нещо различно от Летище София. Бездарните ни управници се отнасят с нас като с жители на бананова република. „Като“ ли казах? Не, ние сме си бананова република щом ни управляват милиционери като Борисов, нефелни министри с шалчета и
президенти-смешници.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.