Седемдесет години след смъртта си Хитлер хвърля сянка над родния си град

Викен Кантарджъ
Франс прес

Родната къща на Хитлер. Снимка: от тв екрана

„Всяка година е все същият цирк“, мърмори минувач, когато забелязва рехавия митинг пред напукана жълта фасада. Седемдесет години след самоубийството на Адолф Хитлер на 30 април 1945 г. диктаторът продължава да хвърля сянка над родния си град Браунау на Ин.

В събота, 18 април, няколкото десетки антифашисти в черни суичъри с качулки, сложили слънчеви очила, не са в тон с пастеления пейзаж на това градче в Западна Австрия, на границата с германската провинция Бавария.

Голямата овехтяла 800-квадратна постройка, пред която те са се събрали, е родният дом на Хитлер. Тя олицетворява, насред центъра на града, това минало, което така и не си отива.

Въпреки възпоменателната плоча в чест на жертвите на нацизма, организаторката на шествието Астрид Хайнц, обвинява града, че се преструва сякаш тази къща не съществува. „Тя обаче е тук и трябва това да го приемем. Това е наш дълг“.

Австрийското правителство, загрижено да попречи за превръщането на този обект в място за неонацистко поклонничество, подписа през 1972 г. договор за наем със собственичката Герлинде Помер.

Това скъпо споразумение – предвиждащо 4800 евро месечен наем – постановява, че сградата може да служи единствено за социално-образователни и административни цели, обясни за АФП Карл-Хайнц Грундбьок, говорител на министерството на вътрешните работи.

Така „къщата на Хитлер“, както я наричат местните, стана център за хора в неравностойно положение – категория от населението, която е била жертва на нацисткия режим.

Споразумението ненадейно се разваля 35 години по-късно, тъй като Помер не се съгласява да бъде направен ремонт, какъвто е необходим.

Триетажната къща е празна от 2011 г. за голяма беда на държавата, която оттогава е изхарчила около 240 000 евро за наема на изоставена сграда, и която губи търпение. „Направихме предложение за закупуване, но обмисляме варианта и с отчуждаване“, каза Грундбьок.

В 17-хилядния Браунау се водят оживени дебати между хората, които искат да направят от къщата център за приемане на бежанци и тези, които искат там да има музей на освобождаването на Австрия.

Собственичката пази мълчание, към каквото винаги се е придържала. Семейството й притежава мястото от повече от век с кратко прекъсване по време на нацисткия период.

„Тя е наследила къщата и си прибира парите в джоба, без да спазва условията по споразумението“, каза обвинително местният историк Флориан Котанко: „Можеше да направи нещо историческо, като даде къщата на републиката“.

Подобно на шепата антифашистки активисти, които идват тук всяка година, той смята, че градът, където диктаторът се е родил на 20 април 1889 г., трябва да се изправи срещу това обременяващо наследство.

„Ако къщата бъде оставена да се срине или ако бъде взривена“, това няма да реши нищо, защото интересът ще остане“, каза той. „Хората искат да видят къде е роден този, който е успял да избие голяма част от населението на Германия, Австрия и на други места“.

„Хората тук не заслужават белега на позора“, каквато е тази къща, се жалва кметът Георг Вояк. „Браунау не е мястото, където са били извършени престъпленията. Единствената му вина е, че тук се е родил Хитлер“.

Искат или не, жителите на Браунау ще трябва още дълго време да се изправят срещу миналото на своя град, цитиран още в първите редове на „Моята борба“ – книгата, написана през 1924 г. от Хитлер, който по това време е полунеизвестен млад пучист.

Някои местни хора започват да гледат това минало все повече в лицето, увери журналистката Моника Рашхофер, главна редакторка на местния вестник.

Според нея навикът, който са имали жителите на града да пращат в грешна посока туристите, търсещи къщата, вече е в миналото. „Когато имам гости, казва тя, винаги им показвам къщата на Хитлер и мемориала. Те са част от Браунау“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.