Босна, която някога привличаше джихадисти, днес ги „изнася“

Размирици в Сараево. Снимка: от тв екрана

Босна, която по време на войната през 90-те години привличаше джихадисти, днес изпраща бойци за ислямистките групи в Сирия и Ирак, което е предизвикателство за сигурността на Балканите.Босненските мюсюлмани, които съставляват около 40 процента от населението на страната, са предимно с умерени възгледи. Стотици обаче възприеха ултраконсервативното салафитско учение на сунитския ислям, вдъхновено от саудитския уахабизъм, внесен в стран ата от бойци и „хуманитарни организации“ по време на конфликта. По-голямата част от чуждестранните бойци напуснаха Босна след войната. Но семето на радикализма вече бе посято.

Двайсет години по-късно салафитските проповедници в Босна вече не са чужденци, а босненски граждани. Те набират последователи и кандидати за джихад на места за молитва, които са извън контрола на официалната мюсюлманска общност. Онези, които взимат оръжие, също са от местното население. В понеделник въоръжен нападател с викове „Аллах акбар“ откри огън срещу полицейския участък в Зворник, като уби един и рани двама полицаи, преди да бъде убит. Нападателят, идентифициран като 24-годишния Нердин Ибрич от околностите на Зворник, е заподозрян във връзки с радикални ислямистки групи. Във връзка с нападението във вторник бе арестуван друг мъж, за който бе казано, че е пътувал в Сирия.

Присъствието на ислямистки екстремисти в Босна се усещаше и по-рано. През октомври 2011 г. нападател откри огън срещу посолството на САЩ в Сараево и рани полицай, след което бе арестуван. Година по-рано през юни мъж активира експлозив в полицейския участък в Бугойно, като уби един полицай и рани шестима души. Правителството характеризира случая като „терористичен акт“.

Има подозрения, че радикалните проповедници набират потенциални джихадисти чрез неофициални салафитски мрежи. „Няма съмнение, че процесът на рекрутиране е възможен заради съществуването на салафистки мрежи“, каза за АФП Есад Хечимович, босненски журналист, който интензивно се занимава с темата. Уахабитската общност в Босна все още е много малка – около 3000 души, но служи като база за рекрутиране на джихадисти.

„Опасността през последните години се трансформира. По време на конфликтите на Балканите тук имаше чуждестранни бойци. Днес имаме бойци от Босна и Балканите, които участват в конфликти по света“, каза той. Реагирайки на нападението срещу полицейския участък в Зворник, министърът на сигурността Драган Мектич предупреди, че тероризмът е станал „сериозен проблем“. „Трябва да използваме целия си капацитет да спрем този тероризъм, който се разпространява из Босна. Или ние ще победим тероризма, или той ще победи нас“, предупреди той.

Около 150 босненци са се присъединили към джихадистките групи в Ирак и Сирия, докато около 50 от тях са се върнали от бойните полета, според разузнавателните служби. През февруари на летището в Сараево бяха арестувани двама души, заподозрени в опит да се присъединят към Ислямска държава. „Онези, които се връщат в страната, са много опасни. Те естествено са под наблюдение, но опасността е в това, че започват да ректрутират други“, казва Ясмин Ахич, професор във Факултета по криминалистика в университета в Сараево.

За да предотврати заминаването на чужди фронтове, миналата година парламентът прие закон, който предвижда присъди до 20 години затвор за джихадистите и за тези, които ги рекрутират. През януари на подсъдимата скамейка седна първото лице, заподозряно за рекрутиране за джихад. Става въпрос за радикалния имам от Бужим, в северозападна Босна, Хюсеин Боснич, който по време на войната бе член на част, съставена от муджахидини.

Боснич, баща на 17 деца, живее с четири жени, въпреки че полигамията е забранена в Босна. Той е обвинен в „публично подстрекателство към терористични действия и рекрутиране на джихадисти“. Боснич оглави босненските салафити след като дотогавашният им лидер Нусрет Имамович замина за Сирия в края на 2013 г., съобщиха разузнавателни източници и американският Държавен департамент.

Смята се, че Имамович, чието име е в изготвения от Държавния департамент списък на терористите, е трети в командната верига във фронта Ан Нусра, сирийския клон на Ал Каида. Роднини на младежи, които са заминали за Сирия или Ирак, някои от които загинаха там, казаха на процеса на Боснич, че момчетата са присъствали на негови проповеди. Прокуратурата го обвинява също, че е получавал значителни средства от неназовани помагачи от арабските страни.

В последно време под прицела на джихадистките мрежи се оказаха и Албания, Сърбия и Косово. В Сърбия и Албания през март бе воден съдебен процес против 15 мъже, обвинени за рекрутиране и финансиране на доброволци за войната в Сирия. Други четирима души – двама джихадисти и двама, които набирали джихадисти, също бяха обвинени в началото на април в Сараево.

„За първи път в региона са съдени хора, които по много префинен начин приканват другите да отидат на бойните полета и да извършат престъпления“, подчертава професор Ахич и добавя, че остава да се види какъв ще бъде епилогът на тези процеси.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.