Среща на Путин с Джими Картър и други световни „мъдреци“

Бившият президент на САЩ Джими Картър. Снимка: кремлин

Президентът Владимир Путин се е срещнал в Москва с шестима видни представители на т. нар. „Група на старейшините“, която обединява ветерани на световната политика и видни обществени дейци, съобщават руски медии.

Групата, дошла в руската столица специално за срещата, се ръководи от бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан и включва бившите президенти на САЩ – Джими Картър, на Мексико – Ернесто Седильо, на Финландия – Марти Ахтисаари, експремиера на Норвегия – Гру Харлем Брунтланд и бившия специален представител на ООН за Сирия Лахдар Брахими.

Според вестник „Российская газета“ „старейшините“ били настроени много позитивно и явно се радвали на срещата си с руския лидер, който също ги посрещнал много радушно в резиденцията си в Ново Огарьово край Москва.

„За съжаление, след като вие престанахте активно да се занимавате с политическа дейност, международната обстановка не стана по-малко сложна“, констатирал руският държавен глава. След като посочил, че светът е станал по-сложен, многообразен и с много конфликтни ситуации, Путин пожелал да чуе мнението на „мъдреците“ по основните въпроси от световния дневен ред. Последвала дълга и конструктивна беседа, отбелязва „Росийская газета“.

Вестник „Комерсант“, обаче още в заглавието си внася друг акцент в това събитие със заглавието „За тайната и явната мисия на Джими Картър в Москва“. В цветистия си репортаж от Ново Огарьово авторът на вестника описва непринудената размяна на шеги между събеседниците, които гръмко се смеят, но не пропуска да отбележи как 90-годишният Джими Картър щателно си водел бележки по думите на своя домакин.

А после си задава въпроса какво ли ще разкажат гостите за Путин, когато се върнат в родините си. за да узнае светът истината. Именно в това вижда вестникът „великата мисия на Групата на старейшините“ в Москва във времето, когато Западът се опитва да изолира Русия заради политиката й спрямо Украйна. И предрича, че в тази група някога ще влезе и самият Путин.

А „Росийская газета“ добавя към тази информация и важната новина, че на 10 май, само ден след Парада на победата за 70-годишнината от разгрома на хитлерофашизма, Путин ще приеме в Кремъл не някой друг, а най-важния си европейски партньор в момента – канцлера на Германия Ангела Меркел, която отказа да присъства на самия парад заради усложнените отношения с Русия във връзка с кризата в Украйна. Ще се водят двустранни преговори както в разширен състав на делегациите, така и в тесен кръг, без да се уточнява кой ще бъде в тесния кръг, а после лидерите на Русия и Германия ще дадат и пресконференция.

„Комсомолская правда публикува“ интервю на руския заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов, който казва, че „Русия при никакви обстоятелства няма да воюва с Украйна, която не е неин враг“. Той дори теоретично не допуска въоръжен конфликт между двете страни. „Смятам, че и Киев е достатъчно умен да не ни провокира“, добавя той, изразявайки надежда, че Германия и Франция ще окажат своето влияние, за да не допуснат подновяването на въоръжените действия в Донбас.

Генералът отбелязва и усложняването на отношенията на Москва с НАТО, като посочва, че вече не са останали никакви общи проекти между руското Министерство на отбраната и алианса. „Те престанаха да ни дават визи, даже не пускат наши представители в щаб-квартирата“ в Брюксел, казва Антонов. Според него САЩ умишлено подхвърлят на партньорите от НАТО лъжлива разузнавателна информация за руски войски в Украйна.

Американците обаче така и не са представили никакви доказателства за пресичане на руско-украинската граница от танкове, а единствените руски военни в Донбас са представителите на Москва в специалната мониторингова мисия, отбелязва Антонов.

Той казва още, че чуждите наблюдатели не забелязват никаква необичайна военна активност в Русия, за което говорят и резултатите от полетите по договора за открито небе. „Но когато дойдат във Виена на форум на ОССЕ, започва изопачаване на информацията“, учудва се заместник-министърът. Той посочва и страните, които смята за безусловни съюзници на Русия. Това са партньорите от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

В „Комсомолская правда“ четем и интересно мнение на видната руска писателка, журналистка, обществена деятелка и правозащитничка Ала Гербер, която оглавява и фонда „Холокост“. Цитира се нейно телевизионно интервю, в която тя казва, че „всеобщата ненавист към САЩ ще погуби Русия“ „Това е станало вече общоприет подход: каквото и да се случи – виновна е Америка. Този антиамериканизъм е отвратителен: хора, които никога не са били в Америка, не са чели прекрасната американска литература, на ходят на кино. Да ненавиждаш Америка сега е любимо занимание. Говоря като гражданин на Русия: трябва да престанем да ненавиждаме всички. Това ще разкъса страната ни, това ще я погуби“, казва Гербер.

Според нея в руското общество като цяло се забелязва ръст на хейтърските настроения. „Хората не казват просто „аз не обичам картофи“, а „ненавиждам картофите“. Дори и в такива (обикновени неща) влиза в действие агресивната фразеология. Какво става с тези хора? Жал ми е. С тях става нещо. Злобата е разрушителна. Хората ходят на черква, а като излязат оттам, пак стават зли и недоволни от всичко“, обяснява писателката.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.