ТВ7 била бухалка, а? Как журналисти хитро изместиха фокуса от Борисов-Пеевски върху банкера

В цялата дандания около ТВ7 се забелязва интересен феномен. Журналисти и коментатори пишат сложни казуистики да обяснят как акцията била законна и колко е лоша ТВ7.

И говорят как преди имало „медиен монопол“ на Цветан Василев. Продажната телевизия, телевизията бухалка на Цветан Василев и т. н.
Усеща ли читателят какво не е наред?

Има едно финтово изместване на фокуса. Става дума за медийния монопол на Пеевски-Борисов. Те консумираха този монопол по време на първия мандат на Борисов, консумират го и сега. Тогава бухалките вестници и ТВ7 биеха по противниците на Борисов. Бареков правеше тотална пропаганда на успехите на борисовата власт.

А Цветан Василев беше само инструментът, който им даде медийнния монопол в ръцете. Комбинатор, когото Борисов-Пеевски използваха да налива пари в обслужващите ги медии. И схемите днес са известни, като лъснаха дълговете на вестниците „Труд“, „24 часа“, „Преса“ и др.

Борисовата власт даваше държавни пари в КТБ, Василев въртеше рискови операции и им раздаваше необезпечени кредити да си купуват и издържат медии, и да бият с бухалките.
Сега това сякаш е забравено. Говорят за медийния монопол на Цветан Василев, за телевизията на Цветан Василев. Иска се особен талант да се сложиш на Пеевски и Борисов, като се покажеш гневен борец срещу медийния монопол.

Ами сега медийният монопол е пак на Борисов-Пеевски. Медиите на Пеевски пак обслужват Борисов. И не само те. Не е ли очевидно? И покрай това някак протестиращи, реформатори и прочее се оказаха в една лодка с Пеевски. Поне в казуса с ТВ7 и с КТБ напълно им съвпаднаха интересите.

ТВ7 беше бухалка, да. Сега Бареков го няма там, Кулезич вече я няма там. Те громяха враговете на Борисов и Цветанов, късаха вестници в ефир, ругаеха всеки, дръзнал да ги засегне с нещо. Бяха част от медийния хор на Пеевски.

После Бареков обърна палачинката и скочи срещу Борисов. Днешните коалиционни приятели на Борисов сега затова мразят тази телевизия, а не заради времето, когато обслужваше Борисов.

Големият демократ Кошлуков, който беше шеф във и на ТВ7, също беше бухалка със собствено предаване, и него го няма сега там.

Сега в ТВ7 се държат прилично, няма нито едно предаване с някакви изхвърляния. Нито Гарелов може да наречеш бухалка, нито някой друг там. И са в пълен бойкот от страна на властта, никой нейн представител не ходи в тази телевизия, не говори пред нея.

И защо сега е най-мразена тази телевизия? Защото не е под контрола на Пеевски-Борисов. Целта е просто да мине под техен контрол. Очевидно е.

Дали в обслужващите вестници „Труд“, „24 часа“, „Преса“, които имат общо повече дългове към КТБ (независимо дали пряко или косвено), ще се появят съдии изпълнители с полиция да си прибират дълговете? Разбира се, че не. Плашат само този, който не е под контрол.

А много демократични глави говорят за ТВ7 – „аууу, колко е лоша“. Ами да погледат малко, да погледат пиар предаванията на Кулезич, Цветанка Ризова… Да погледат другите частни телевизии. Кой ще се закълне, че в тях може да се види опозиционност, характерна за свободни медии?

Но те няма да видят това, за тях така трябва, защото „нашите“ са на власт.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.