Умрял пари не връща (Данъкоплатецът ли „издържа“ ТВ7 и как телевизията става Бойкова…)

Кака Лара и колежката й от ТВ7 Валя Войкова се оплакват в бТВ колко тежко е било под ботуша на Бареков. Снимка: от екрана

Сълзливият хленч на Кака Лара и някои световно неизвестни звезди на ТВ7, колко лошо са живели под ботуша на Бареков, показва, че тази телевизия вече е овладяна и не може да се очаква да бъде независима медиа.
Сега ще се види кои журналисти са най-близо до най-древната професия. Как обръщат палачинката като Бареков (безспорен лидер в това отношение). И ще се обясняват в любов на Борисов, като Кака Лара, и ще обясняват какви страшни манипулации са ги карали да правят, за да съборят народния любимец Бойко. На което средностатистическият форумен коментатор пише „а га ги ядохте кюфтетата, не ревахте“, припомнайки големите заплати на водещи и избрани репортери.

Но никой няма да припомня какво правеше тази телевизия, докато обслужваше Борисов. Сега зрителят само по гостите и темите на ТВ7 може да разбере каква ще бъде занапред. И вече се усеща.

Към ТВ7 още има

„справедлив гняв“ на политически запалянковци,


които изглежда не могат да простят не друго, ами обидите към Бойко и ГЕРБ.
И този справедлив гняв оправдава акцията на 85 полицаи, орханяващи кредиторите в опит да изземат техниката и на практика да спрат телевизията.

Така било по закон, тази телевизия е издържана с „нашите пари“, сега трябва да се издължат. Парите „на данъкоплатеца“ са отишли да спасяват КТБ, сега трябва да се върнат на държавата – и т. н. подобни аргументи развиват фейсбук-коментатори и прочее активни граждани, и дори хора, които се пишат журналисти.
След като цветан-василевата империя рухна, антипатиите към ТВ7 или нейния незнаен нов собственик (ако въобще има нов собственик) се изразяват в това телевизията да бъде спряна, наказана, малко им е там полиция, и по един бой ако може…

В претенциите към ТВ7 обаче има не просто антипатия, ами и обикновена глупост.
На политическите запалянковци им е трудно да разберат, че ако някоя медия има дълг, той не може да се удовлетвори с употребявана техника и компютри. Още по-малко като спре работа, като й изземат техниката.

Колко е дългът?


Дългът на ТВ7 към КТБ се оказа не 200-250 млн. лева, както писа „24 часа“ (виж тук) не и 22 милиона лева, както съобщаваха първоначално по различни телевизии, нито „под 10 млн. евро“, както съобщи на пресконференция Миленков, шеф на Фонда за гарантиране на влоговете, а 2,5 млн. евро.
Това не е толкова важно в случая, там са наливани много пари, много повече от 2,5 млн. евро, вероятно наистина над 200 млн. лева, но откъде и как – само Цветан Василев (и Пеевски) знаят.

Друго е важно в случая – колко може да струват 20-ина употребявани камери, сървърите, компютрите? Те не могат да се продадат за повече от 100 000 евро. Синдиците на КТБ с това ли ще удовлетворят „парите на данъкоплатеца“?
Но работеща телевизия може да се продаде за милиони. Защо не искат да я вземат работеща, да я продадат работеща? Може би защото неработеща телевизия може да се купи евтино?

Николай Колев Босия като организатор на жива верига пред ТВ7, която да не допусне полицията и екип на съдия изпълнител да спрат телевизията. Снимка: от екрана

Кредиторът може да придобие дружеството, дялове, акции. Вместо това, последва целият този цирк в ТВ7, който на практика беше наказателна акция. И не само. Някой иска да спре и да се обезцени телевизията. Но заслепените от политически страсти се радват на дивашката акция, която била законна. Вместо да поискат синдиците да придобият собствеността върху телевизията и да я продадат на търг – така ще осъществят техния идеал да не е собственост на когото не трябва.

Във вестниците „Труд“, „24 часа“, „Преса“ (които имат общо към 5 млн. евро дългове към КТБ – пряко или косвено) няма да влязат 85 полицаи и да описват техника. Защото тези вестници са под контрола на Пеевски и обслужват Борисов. И от тях „данъкоплатците“ ще загубят, но мнозина ще се радват на това, защото тези вестници са за „наш Бойко“.

Ето един

аналогичен случай за дългове на медия:

През ноември 2012 г. Алфа банк опита да превземе издателската къща „Икономедиа“ („Дневник“, „Капитал“ и др.) заради забава по кредит. Абсолютно същият казус като с ТВ7, но с друг подход. Дългът на „Икономедиа“ беше към 9 млн. евро, просрочени плащания за над 400 хил. евро. Техниката и собственостите на дружеството са били залог по кредита. И „Алфа банк“, вместо да иде да им прибира старите компютри, тихо и кротко опита да придобие мажоритарни дял в дружеството и да назначи нов управител. Последва бърза съдебна битка, Прокопиев си плати веднага, съдът отмени вписването на нови собственици и управител.

Сегашните защитници на закона и парите на данъкоплатеца в ТВ7, тогава вдигнаха шум за посегателство над свободата на словото и над независими издания. Днес дори същата „Икономедиа“ се опитва някак да оправдава акцията в ТВ7, като обяснява колко са „лоши“ там – демек, може.
Разбира се, Спасителя на демокрацията се появи. Батман-Борисов се разпоредил полицията да напусне ТВ7 и т. н. ще се види, че тази телевизия вече е опитомена.

Защо парите на данъкоплатеца не са застрашени от ТВ7? Защото Фондът за гарантиране на влоговете покрива фалита на КТБ. Той се формира от всички банки, като рисков фонд, а не от държавния бюджет. В този фонд имаше 2 млрд. лева преди фалита на КТБ. Държавата му даде още неясно колко милиарда да покрият фалита. Дали 2, дали 4 млрд, ще се види накрая, като теглят чертата. Но тези пари не са дадени безвъзмездно, те трябва да бъдат върнати от фонда, тоест от всички банки. А фондът е този, който трябва да бъде загрижен да прибере максимално от длъжниците на КТБ. Но явно фондът не иска това, щом се мъчи да обезпечи дълг с употребявани камери и компютри (или това е преднамерена операция, за да обезценят телевизията).

Изобщо, този фонд като че ли обслужва довчерашния партньор на Цветан Василев – Пеевски.
Защото, например, чисто

новата печатница на вестниците на Пеевски

(е, официално не е негова), е построена срещу над 60 млн. евро кредит от КТБ. В нея се печатаха „Телеграф“, „Монитор“, „Уикенд“ и др. Миналата година внезапно печатницата беше затворена, вестниците се преместиха да се печатат в старата печатница на Пресгрупа „168 часа“, която печата почти всички останали вестници на пазара. Сега тя ще се пръсне да върти почти всички български вестници. А новата стои затворена. Защо? Очевидно е – за да се обезцени и да я купят евтино? Няма кой демократично да се загрижи по тоя повод. Нито една медия, вестник, телевизия.

В случая с КТБ и ТВ7 интересите на Борисов-Пеевски съвпадат с интересите на т. нар. реформатори, протестъри и др. Оказаха се в една лодка.

Демокрацията, обаче, не е лява или дясна, тя е демокрация.

И Николай Колев-Босия е върл антикомунист, но не от сегашните закъснели антикомунисти, а още от тодорживково време. Него няма как да го наречеш и защитник на задкулисието. Но Босия се появи пред ТВ7 да организира жива верига и да протестира в защита на телевизията. Показателно, че свободомислието все пак го има в нечии глави. Макар и не в много.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.