Започна делото за кражбите от сметките на клиенти в „Инвест банк“

Централата на „Инвестбанк“ в София. В хотелската част отзад е и жилището на банкерката Петя Славова. Снимка: Буларх, архитектурна фирма

В понеделник, 4 май, в Софийския градски съд, наказателно отделение, 18-и състав започна делото за кражбите от сметки на клиенти в „Инвест банк“. Става дума за източени около 10 млн. лева в български пари по курса от сметки в долари и евро на клиенти на „Инвест банк“. По-голямата част от сумата е източена от сметките на две фирми, свързани с убития бизнесмен Борислав Манджуков – „Месокомбинат Варна“ АД и „Бо Ян 1“ ООД. Само от техните депозити източената сума е приблизително 5 млн. долара.

Основен обвиняем по делото е бившият главен счетоводител на „Инвест банк“ Петър Маринов. През 2012 година той даде пресконференция, в която обясни, че „по нареждане“ от Петя Славова в банката от сметки на физически и юридически лица без те да подозират са източвани пари и са разпределяни по схеми.

През 2011 г. бившият главен счетоводител е писал сигнал и обяснения до ГДБОП, прокуратурата и др., в които описва кражби в банката, в които е участвал.

Например в писмените обяснения на Петър Маринов пред ГДБОП от февруари 2011 г. се казва, че той е станал свидетел на „твърде драстични присвоявания на огромни парични суми от сметките на клиенти на банката, чрез насочването им без разрешението или дори знанието на титулярите на сметките към сметки на свързани с Петя Славова търговски дружества и лица“.

Прокуратурата започва наказателно производство, но само срещу главния счетоводител Маринов и срещу бившия директор на „Инвест банк“ Владимир Владимиров. То се наблюдава от зам.-градския прокурор по онова време Роман Василев, който прекратява преписката срещу други лица в банката и разследване на нейния основен собственик Петя Славова. Версията на Славова е, че ставащото в банката е било без нейно знание.

Версията на счетоводителя в няколко пункта е потвърдена пред прокуратурата и от бившия изпълнителен директор на „Инвест банк“ Владимир Владимиров, въз основа на чиито показания е изготвено постановление на Софийска градска прокуратура, че в банката има извършени престъпления. Това постановление по-късно е отменено, започва ново производство, основно срещу Петър Маринов.

Петя Славова, основен собственик и председател на надзорния съвет на „Инвестбанк“. Снимка „Булфото“

Има документални свидетелства, че пари от сметките на неподозиращи клиенти на „Инвест банк“ са насочвани към фирми на Петя Славова и към фирми, които са собственост на нейни служители в банката и холдинга. Петър Маринов е бил счетоводител и на две от тези фирми и твърди, че те са от структурата на „Феста холдинг“, който е собственост на Петя Славова.

Като обвиняем по делото в Софийски градски съд само по един пункт е привлечен и Владимир Владимиров, бившият изпълнителен директор на банката – във връзка с изтеглена на каса сума в брой от главния счетоводител.

Делото се гледа на открито заседание. Като свидетел беше призована Петя Славова, но тя не се яви. Единият от нейните адвокати представи документ, че тя е в Милано и лекува там онкологично заболяване.

Свидетели са множество бивши и настоящи служители на банката – бивша секретарка и дясна ръка на Славова, бившият шеф на сигурността на банката Светлин Апостолов, който е правил проверка за кражбите и ги е описал в докладна до Славова и също е подал сигнал до органите.

Кражбите от сметки на клиенти в банката са констатирани и от проверка на БНБ, но централната банка не се намесва, като обявява, че това е частно-правен спор.

„Инвест банк“ е признала източването на парите от сметките на „Месокомбинат Варна“ и „Бо Ян 1“, като със специален договор, подписан от главния счетоводител Петър Маринов, бившата изпълнителна директорка Диана Младенова и бившият зам.-директор Коловски, банката се задължава да открие ескроу сметка, в която да възстановят парите на ощетените фирми. Това обаче не става. И досега парите на окрадените фирми не са възстановени.

„Месокомбинат Варна“ спечели дело срещу „Инвест банк“ в Софийския градски съд миналата година, с което банката беше осъдена да възстанови сумите, плюс лихви и обезщетение, на обща стойност около 9 млн. лева по сегашния курс.

Банката обжалва в Софийския апелативен съд и на 30 март тази година в заседание на съда се яви адвокатът Калин Чанков, който обяви, че адвокатът на „Месокомбинат Варна“, който присъства на делото, е освободен, вече той представлява фирмата и представя пълномощни пред съда. След това представи молба от фирмата, че тя оттегля иска си към банката. Въпреки протестите на адвоката на „Месокомбинат Варна“, че става дума за измама, да се отложи делото, съдия Стефан Гроздев приема документите и прекратява делото (виж тук подробности по случая).

Собствениците на „Месокомбинат Варна“ са подали сигнал до главния прокурор, че не познават адвокат Калин Чанков, никога не са му давали пълномощно и не са оттегляли иска си към банката.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.