Никола Стърджън – шотландската заплаха на британските избори

Ройтерс

Никола Стърджън. Снимка: от тв екрана

Критици я представиха като най-опасната жена във Великобритания и като екзистенциална заплаха за Обединеното кралство. Нови нейни почитатели я възхваляват като прозорлива лидерка, разтърсила донимираната от мъже британска политическа система.

И в двата случая Никола Стърджън, председателката на Шотландската национална партия /ШНП/, се превърна в един от най-обсъжданите политическите лидери по време на кампанията за парламентарните избори.

Въпреки че Стърджън е позната фигура в Шотландия, тя беше малко известна на юг от шотландската граница, докато на 2 април не се представи много добре на телевизионните дебати между британските партийни лидери.

„Стърджънмания“ написаха в заглавията си след дебата британски вестници.

Нейният възход вървеше ръка за ръка с впечатляващия възход на ШНП, която през септември изгуби референдума за независимостта на Шотландия, който можеше да доведе до разпадането на Обединеното кралство. От тогава ШНП почти увеличи четирикратно членовете си.

Сега се прогнозира, е ШНП ще спечели повечето, ако не и всичките, 59 шотландски места в 650-местния парламент на Обединеното кралство, унищожавайки Лейбъристката партия в един от традиционните й бастиони и вероятно превръщайки Стърджън в политик, от когото ще зависят нещата, ако нито консерваторите, нито лейбъристите получат мнозинство.

Четиридесет и четири годишната Стърджън казва, че ШНП е заела мястото в лявото пространство, изоставено от лейбъристите.

Тя обещава да сложи край на намаляването на бюджетните разходи и да защитава националната здравна служба. Въпреки че независимостта на Шотландия си остана най-голямата цел на ШНП, партията засега не повдига този въпрос и казва, че иска да е изразител на стремежите на всички британци.

„Няма само да защитаваме шотландските интереси, въпреки че със сигурност ще правим точно това“, каза тя пред студенти от Лондонското училище за икономика. „Искаме обаче да направим много повече. Искаме да дадем своя принос за извършването на положителна, дълготрайна и прогресивна промяна точно сега в цяла Великобритания“, заяви Стърджън.

Всичко това накара политически лидери и коментаторите от десни медии да я засипят с критики от висотата на сигурните си позиции в Лондон.

В. „Дейли мейл“ нарече Стърджън „най-опасната жена във Великобритания“. Колумнист на изданието дори й се подигра, наричайки я Есетрата /фамилното име на Стърджън означава на английски и есетра – бел. прев./ и се присмя на прическата, която била като на хорист от осемдесетте. В. „Сън“ публикува неин фотоколаж, на която тя е с бански с десен на шотландско каре, с тяло на певицата Майли Сайръс, но със собствената си глава.

Консервативният британски премиер Дейвид Камерън заяви, че коалиционно споразумение между лейбъристите и ШНП е „ужасяваща перспектива“ и „брак, който не вещае нищо хубаво“. Бившият британски премиер Джон Мейджър предупреди, че ШНП е „ясна и реална заплаха“ за бъдещето на Великобритания. Но все пак Стърджън спечели много почитатели в Англия.

Допитване на в. „Хералд“ показва, че Стърджън има най-високия рейтинг на одобрение сред партийните лидери в Шотландия, Англия и Уелс при мъжете и жените от всички възрастови групи, с нетен рейтинг на одобрение + 33, в сравнение с +7 за Камерън и – 8 за Милибанд.

„Никола Стърджън, една жена, непозната за повечето англичани до деня, в който се състоя дебатът между партийните лидери, беше определена като опасна и разрушителна личност, защото, честно казано, тя изглежда много способна“, написа левият колумнист Сюзан Мур във в. „Гардиън“.

В действителност не е ясно какво влияние може да има ШНП в Лондон след изборите, дори ако, както предсказват допитванията, от нея зависи балансът във властта. Стърджън обеща да държи консерваторите извън властта, а това не й оставя почти никаква възможност за избор освен да подкрепи лейбъристкия лидер Ед Милибанд за премиер. Но Милибанд заяви, че няма да сформира коалиция с ШНП, като на практика предизвика Стърджън да подкрепи негово правителство на малцинството или да обясни на левите си шотландски гласоподаватели защо е допуснала Камерън да запази поста си.

Но си остава факт, че една голяма и гръмогласна партия в ляво може да повлияе на някои от политиките на Милибанд и да го принуди да сътрудничи в определени случаи с консерваторите при прокарване на закони, като например за обновяване на британския ядрен арсенал, на което ШНП се противопоставя. Популярността на Стърджън извън Шотландия е в рязък контраст с тази на свадливия й предшественик начело на ШНП Алекс Салмънд, който подаде оставка след поражението на референдума за шотландската независимост и който беше ненавиждан в Англия.

В началото на кампанията плакат на консерваторите изобразяваше Салмънд, който държи Ед Милибанд в малкия си джоб.

След като на преден план на сцената излезе Стърджън, плакатът беше променен и сега Милибанд е в нейния джоб.

Въпреки че Стърджън призна заслугите на Салмънд и му отдаде заслуженото като приятел и наставник, когато той напусна поста си, все още има поле за съперничество между тях. Ако Салмънд спечели в избирателния си окръг в Абърдийн, той ще получи място в Камарата на общините в Лондон, докато Стърджън, която не се бори за място в британския парламент, ще остане в Шотландия като партиен лидер и лидер на шотландското правителство.

Стърджън обаче даде ясно да се разбере, че тя ще е тази, която ще се качи на влака, водещ на юг, за да участва в каквито и да е преговори, в случай че ШНП стане решаващ фактор за състава на бъдещото правителство.

Запитана дали някога се е карала със Салмънд, Стърджън призна пред Би Би Си: „Да“. Запитана за какво, тя каза: „Няма да ви кажа“. „Като партиен лидер сега аз имам последната дума. Така функционира ръководството“, добави тя, подчертавайки: „Аз съм лидерът“.

Стърджън е родена в южния шотландски град Ървин. Баща й е бил електротехник, а майка й медицинска сестра. Учила е в държавно училище. Завършва право в университета в Глазгоу и работи като юрист. Първите й политически изяви са по време на Кампания за ядрено разоръжаване. Стърджън става член на ШНП на 16 години.

Казвала е, че е „скандално в богата страна като Шотландия да има увеличаване на бедността“. Избрана е в парламента на Шотландия през 1999 г. Стърджън стана заместник партиен лидер на ШНП през 2004 г.

Когато ШНП взе властта в Шотландия през 2011 г., Стърджън стана министър на здравеопазването, а после отговаряше за инфраструктурата, инвестициите и развитието на градове. Когато Салмънд подаде оставка, Стърджън нямаше конкурент за наследяването на поста.

Сега тя говори за създаването на прогресивен алианс в седалището на британския парламент Уестминстър. Но отправи и предупреждение към британския елит: „Това е възможност да превърнем живота на Уестминстър в същински ужас“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.