„Велика Албания“ заплашва да разпокъса Балканите

Двете отделни нападения на Освободителната национална армия, известна като македонската Армия за освобождение на Косово, срещу македонски институции в последно време – бомбата пред сградата на правителството в Скопие и превземането на полицейския пост в Гошинце, са знак, че напрежението между албанци и македонци не спада.Историкът Чедомир Антич подчертава за „Блиц“, че ситуацията в Западна Македония може да се влоши още повече.

„Албанците са единствената нация на Балканите, която не успя през последните 200 години да изгради истинска национална държава, за разлика от сърби, хървати, гърци, българи.

Същевременно те се радват на голяма подкрепа от страна на САЩ, Великобритания и Германия, без каквато не биха могли сами да постигнат целите си нито в Косово, нито в Западна Македония“, казва Антич. Според оценката му ситуацията в Македония е донякъде под контрол благодарение на чуждестранната поритическа намеса.

Заради стремежите към създаване на „Велика Албания“ обаче страстите не стихват. „Лошото икономическо положение буди спомени за 90-те години, когато косовските и македонските албански водачи набираха сила.

Тъкмо те сега, наред с младите, се обявяват за идеята за „Велика Албания“. Създаването на „Република Илирида“ насред Скопие е знак за техните претенции и за това, че няма да се спрат“, добавя Антич.

Професор Владимир Пивоваров, бивш директор на македонското военно разузнаване и контраразузнаване предупреждава, че проектът за „Велика Албания“ постепенно се реализира, докато международната общност мълчи.

„В следващите етапи този проект ще бъде насочен към Сърбия, Черна гора и Гърция, където отсега се създават условия за изпълнението му. Най-новото изявление на албанския премиер Еди Рама показва, че той открито се обявява за обединение на Косово с Албания и тревожното е, че нямаше никаква реакция от страна на международната общност“, казва Пивоваров.

Високопоставени македонски ръководители осъдиха нападението срещу полицията в Гошинце на среща, свикана при президента Георге Иванов. Задържани бяха четирима македонски граждани от селището Станич, които бяха заподозрени, че са участвали в нападението, но един от тях, Кадри Байрами, отхвърли обвиненията.

Вестникът цитира още някои мнения: Душан Батакович /член на ръководството на Социалистическата партия на Сърбия/: „Още преди две години и половина предупредих, че проектът за „Велика Албания“ е много напреднал и съществено застрашава жизненоважните ни национални интереси“.

Чедомир Антич: „Сърбите и албанците, и македонците и албанците трябва да сами да се договорят, без посредничеството на Запада. Македония можеше да бъде федерация“.

Владимир Пивоваров: „Нападателите /в Гошинце/ не изстреляха нито един куршум, не вързаха всички полицаи. Още не съм виждал такъв случай на „хуманен тероризъм“. Затова се спекулира, че нападението е режисирано.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.