Ефектът Цакалотос започва да действа в преговорите за Гърция

Евклидис Цакалотос. Снимка: от тв екрана

Дискусиите между Гърция и нейните кредитори изглежда изведнъж излязоха от застоя, макар че все още се спъват в „червените линии“, определени от Атина. Това може би е позитивен ефект от появата като координатор на гръцкия екип на министър Евклидис Цакалотос.От четвъртък „Брюкселската група“, която включва представители на Атина, на Европейската комисия, на Европейската централна банка, на Европейския механизъм за стабилност и на Международния валутен фонд, полага усилия за намиране на споразумение, което ще позволи на гърците да постигнат деблокиране на 7,2 милиарда евро от ЕС в замяна на реформи, удовлетворяващи кредиторите.

Кредиторите на страната правеха в неделя вечерта положителни коментари, което е много рядък случай от идването на власт през януари на радикалната левица СИРИЗА на Алексис Ципрас. Дискусиите ще продължат и тази седмица.

Европейски източници окачестви това продължаване на преговорите като „добър знак“. Дискусиите са „конструктивни, дори бих се осмелил да кажа окуражаващи“, изтъкна източникът.

От гръцка страна този оптимизъм се споделяше. „Има голям напредък, приближаваме се до споразумение“, посочи говорител на Ципрас, като увери, че „всичко ще бъде решено тази седмица“.

Причината за това подобряване в атмосферата на дисксуиите изглежда се дължи в голяма степен на промените, направени миналата седмица от Ципрас в неговия екип за преговори с извеждането на преден план на Евклидис Цакалотос, втори външен министър, отговарящ по икономическите впъроси.

В действителност вече никой в Брюксел изглежда не понася министъра на финансите и шоумен Янис Варуфакис, който очевидно е по-бърз в това да споделя в Туитър чувстото си, че предизвиква „омразата“ на своите партньори, или да описва с подробности в съобщение конфронтацията си с анархисти във вторник в един ресторант, отколкото да се съобрази с деликатните изисквания на преговорите в Брюксел.

Издигането като „координатор на политическия екип за преговори“ на Цакалотос, който може би идеологически е по-твърд от Варуфакис, но е по-неутрален в държанието си, и замяната на човека на Варуфакис с приближен на Цакалотос като отговорен представител на гръцката страна в Брюкселската група оправиха нещата една седмица, след като гръцкият печат оцени като „корабокрушение“ срещата на Еврогрупата в Рига на 24 април.

„Преговорите, водени с променения гръцки екип, явно подобриха процеса с ясен график на дискусиите, повече експерти и подробности“, подчерта в неделя европейски източник.

Варуфакис, чиито икономически компетенции не се дискутират, все пак не изчезна. Той участва в неделя вечерта в среща, посветена на преговорите, с Ципрас в резиденцията на премиера.

Тъй като въпреки „сближаването на позициите“, подчертавано от различни страни, не всичко е уредено. По някои въпроси „все още трябва да бъде постигнат напредък“, изтъкна същият източник. Друг европейски източник потвърди, че „се изисква повече работа“ по тези въпроси.

Дискусиите срещат пречки, сблъсквайки се с това, което Атина разглежда като „червени линии“.

Говорителят на Ципрас обясни, че кредиторите специално са против закон, възстановяващ колективните трудови договори и искат „пълно либерализиране на уволненията“, което според него „противоречи на институционната рамка, действаща в цяла Европа“.

Кредиторите искат също „ново намаление на пенсиите, но правителството смята, че това е достатъчно“, обясни той, като изтъкна, че „досега гръцкото правителство е проявило голяма гъвкавост“ и „оттук нататък има нужда от същото от страна на кредиторите“.

След като Гърция трябва да върне около един милиард евро през май на кредиторите, моментът за финансите на държавата е „критичен“, потвърди говорителят.

Още повече, че реалната гръцка икономика страда много от тази несигурност. Шефовете на четирите големи гръцки банки призоваха поотделно в неделя във в. „Катимерини“ за бърз позитивен изход от преговорите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.