Защо Георгиевската лента залива Русия

Франс прес

Освещаване на георгиевски лентички в Калуга. Снимка: вести-нюз

Обикновена лентичка на оранжеви и черни ивици, с каквато се закичват милиони руснаци – това представлява всъщност лентата на Свети Георги. Символ на победата на Червената армия над нацистка Германия, тя символизира вече и превъзнасяния от Кремъл патриотизъм.

Също както хората в англосаксонските страни носят червени хартиени макове в памет на загиналите в бой за Родината, милиони руснаци ще носят георгиевски ленти по време на тържествата за 70-ата годишнина от победата на съюзническите и на съветските сили над нацистка Германия.

Вече от десетилетие такива лентички се мяркат тук-там на всички прояви, свързани с „Великата отечествена война“, както наричат в Русия Втората световна. Днес обаче народният ентусиазъм около този символ е по-силен отвсякога, излиза дори извън пределите на планетата.

Лентички закачиха например на космонавтските си костюми тримата руснаци, които живеят сега в Международната космическа станция. А долу на Земята високопоставени служители като шефът на президентската администрация Сергей Иванов носят вратовръзки на оранжеви и черни райета.

Тази година държавата спонсорира широка кампания за раздаване на такива ленти, водена от осведомителната агенция „Россия сегодня“, чийто ръководител е будещият полемики коментатор Дмитрий Кисельов – яростен хулител на западните ценности.

Той смята например, че освен патриотизъм лентата означава и подкрепа за проруските сепаратисти от Източна Украйна, които също я носят. Заради оранжево-черните шарки впрочем привържениците на Киев наричат отцепниците „колорадски бръмбари“.

„Солидарни ли сме с хората от Източна Украйна, принудени днес да бранят тази лента (…) с оръжие в ръка? Да, така е“, заяви Кисельов в началото на кампанията.

Кой си „присвоява“ Победата

В отговор на спорната вече символика, свързвана с георгиевските ленти, съседките на Русия – бившите съветски републики, дали принос за победата като Украйна и Беларус, решиха да предложат алтернативи.

Беларусите примерно ще празнуват с ленти в червено и зелено – националните цветове, а украинците ще забодат тази година макове на дрехите си.

Руската опозиция също критикува властите, които според нея си присвояват един исторически символ, за да бранят днешната политика на Кремъл.

„Оранжево-черни ленти се носят днес на демонстрации против „петата колона“ (вътрешния враг, действащ в полза на чуждестранни държави – бел. на АФП) и демократите. По-рано нямаше такова нещо“, възмущава се в редакционна статия всекидневникът „Независимая газета“. Трудно е обаче да разберем дали повечето руснаци се окичват с георгиевски ленти, за да подкрепят сепаратистите, или за да покажат, че не са забравени 27-те милиона съветски хора, жертвали живота си за победата.

„За нас това този спомен е жив. И семейства като нашето са много“, обяснява Ирина, 60-годишна учителка. Тя разказва как баба й лекувала ранен майор от Червената армия и го укривала от нацистите.

„Някои идват и ни казват: „Не искам лентичка, аз не съм патриот“. Аз пък уважавам хората, които са воювали за нас“, отсича Семьон, студент доброволец, който раздава ленти на улицата.

Доброволци като него се събират всеки ден в общо 20 пункта, разположени из Москва, и минувачите вземат от тях към 10 000 лентички, посочва един от организаторите.

Лентата на Свети Георги – небесния покровител на Русия, е била част от военните отличия още в царска Русия. Незащитен с авторски права, нейният образ се тиражира къде ли не из цялата страна – от сладоледените опаковки и кутиите за салата до сметките за комунални услуги. Според някои наблюдатели вездесъщото присъствие на оранжево-черните мотиви може да опорочи спомена за победата от 1945 г.

Виждаме този символ – „знака на Победата, унижаван и омаловажаван в циркови спектакли и по хартийките, в които увиват бонбони (…), дори от лекомислието, с което го закачаме на огледалото в колата или на чантичката си“, споделя с тревога журналист от в. „Московский комсомолец“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.