Инвестициите на пенсионния фонд на Световната банка противоречат на принципите

Анна Юхананов
Ройтерс

Световната банка инвестира непряко част от пенсионния фонд за персонала си, възлизащ на 18,8 милиарда долара, в компании в сектори като въгледобива и тютюнопроизводството – вложения, които противоречат на призивите на институцията за етично и нисковъглеродно инвестиране.

Във вътрешно съобщение до персонала финансовият ръководител на банката посочва, че около 40 % от капитала на фонда се инвестират активно или пасивно в индексни фондове (фондове, които насочват инвестициите си към определен борсов индекс – бел. прев.), които включват компании в сектори, свързвани с екологични и здравни проблеми.

Двама източници от Световната банка, пожелали анонимност, са разкрили пред Ройтерс, че се водят вътрешни дискусии между персонал и мениджъри и че служители са направили аналитично разследване. В него се изразяват опасения за пенсиите и се посочват подробности за вложенията, като се пита защо банката не използва социално отговорни алтернативи.

В собствените си практики на кредитиране в развиващия се свят банката отказва да инвестира в производство на тютюн и забрани финансовата подкрепа за изграждането на електроцентрали на въглища, освен за най-бедните страни, които нямат други варианти.

Пенсионният фонд на банката с централа във Вашингтон, за чиито авоари не се съобщават подробности, бе класиран като „изоставащ“ в прозрачността и управлението на климатичните рискове в доклад, публикуван миналата седмица от Проекта за разкриване на данни за собствениците на активи. Той кара собствениците на активи да се справят с рисковете, свързани с климатичните промени. Фондът на Световната банка се нареди по-ниско от пенсионните фондове на компании като British Coal и държавния петролен фонд на Азербайджан.

„Много е трудно за банката да заеме позиция, в която насърчава устойчивия растеж и не управлява рисковете в големия портфейл – или пък да казва на всички за това“, коментира Джулиан Поултър, главен изпълнителен директор на инициативата.

И докато от пенсионния фонд се изисква да си поставя като приоритет финансовите ползи за персонала, инвестиционни анализатори казват, че той би могъл да се насочи към предварително проверени или специално създадени фондове, които изключват компании, неспазващи екологичните, социалните и управленските принципи (ESG).

Активите на пенсионния фонд на банката се държат в отделен законен доверителен фонд, управляван от Комитета по пенсионни финанси (PFC), чийто председател е главният финансов директор на Световната банка и който включва смесен състав от членове на ръководството, персонала и пенсионери. Външни мениджъри управляват средствата ден за ден. PFC отказа да коментира.

Световната банка има отговорност да управлява парите „в най-добрия интерес на бенефициентите“, се отбелязва в изявление на институцията до Ройтерс.

Банката обяви, че не коментира конкретни пенсионни инвестиции, допълвайки, че предпочита „принципен и даже прагматичен подход“ в рамките на общите изисквания за фонда, като се отчитат рисковете и възможностите около екологичните, социалните и управленските въпроси, „където са значими и релевантни“.

Това става според насоките на федералното законодателство, изискващо инвестиционната политика в плана да има „изключителната цел“ да осигурява ползи за участниците, макар предоставящите пенсиите да имат гъвкавост кои инвестиционни принципи да следват.

ПРЕМИНАВАНЕ КЪМ ЕТИЧНИ ИНВЕСТИЦИИ

Банката призовава другите да се освободят от компаниите в сферата на изкопаемите горива и президентът й Джим Йон Ким поиска от дългосрочните инвеститори „да признаят поверената им отговорност“ да разкриват връзката си с компании, чийто бизнес води до последици за климатичните промени.

Банката прави преглед на политиката си за корпоративна устойчивост, но твърди, че инвестициите на пенсионния й фонд не са включени в този процес, тъй като имат отделна структура на управление.

Участието в пенсионния фонд е задължително за служителите на Световната банка. Тя има около 15 000 текущи служители и около 10 000 пенсионирани бенефициенти.

Не всички ползватели призовават за промяна. Кенет Лей, вицепрезидент на групата на бившите кадри, обединени в 1818 Society, заяви, че фондът трябва да се съсредоточи върху създаване на максимална възвръщаемост. Според него макар да има известно доказателство, че инвестициите, съобразени с екологичните, социалните и управленските принципи, могат да подобрят „представянето, коригирано спрямо риска“, „има и обширна литература, стигаща до обратното заключение“.

Някои от пенсионните авоари се инвестират в дружества от индекса Russel 3000, проследяващ 3000 компании, сред които въгледобивните Peabody Coal и Arch Coal, както и тютюневия гигант Phillip Morris, според проучването на служителите.

Други пари се инвестират във фондове, обвързани с индекса MSCI на Morgan Stanley, който включва водещи компании за изкопаеми горива като ExxonMobil, установява персоналът.

MSCI и други индекси предлагат портфейли, които не допускат компании от сектори с етични проблеми. Някои от тези фондове постигат толкова добри или по-добри показатели, отколкото текущите инвестиции на банката. Двата индекса на MSCI, изключващи изкопаемите горива, имат по-добри резултати от основния индекс MSCI за последните три години, сочат отчети.

В изявлението си до Ройтерс банката отбелязва, че ако трябва да помисли за такива фондове, то „ще трябва да бъде убедена в тяхната по-голяма възвръщаемост и качества за управление на риска, за да може инвестицията да отговаря на поверените отговорности“.

В публикация в блог на вътрешния уебсайт на банката миналата октомври служители твърдят, че целта, определена от финансовата институция, за 3,5 % реална годишна възвръщаемост може да бъде изпълнена чрез социално отговорни инвестиции, и изразяват безпокойство, че инвестициите на пенсионния фонд противоречат на нейната обществена мисия. Банковите служители имат инвестиционен избор в своя план, но нито един не предлага етични алтернативи, твърдят те.

В отговор Мадлин Антончич, ръководеща финансите на Световната банка, пише, че „нещата не винаги са черни и бели“. Тя се позовава на случая с биомедицинското подразделение на тютюневата компания Reynolds American Inc., което разработва ваксина срещу вируса ебола от модифицирани листа на тютюна.

Антончич, която контролира активи за над 140 милиарда долара в Световната банка, както и пенсионния фонд, обяви, че 60 % от капиталовите вложения в плана са в отделно управлявани сметки.

Няколко други големи пенсионни фонда преминаха към по-етични инвестиции. През февруари норвежкият Government Pension Global Fund от 850 милиарда долара, най-големият в света суверенен фонд, обяви, че се е оттеглил от компании, свързани с „петролните пясъци“ и златните мини в канадската провинция Алберта. През декември пенсионният фонд на ООН, възлизащ на 53 милиарда долара, инвестира в два нисковъглеродни фонда на BlackRock и State Street.

„Само преди две години инвестициите, спазващи екологичните, социалните и управленските принципи, се отнасяха за по-малките фондове; сега интересът се разпространи до най-големите пенсионни схеми в света“, заключава Кевин Бърн, отговарящ за тези принципи като управляващ директор в FTSE Group.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.