След бедствието в Непал – несигурна съдба и за културното наследство

Асошиейтед прес

Земетресението в Непал – любителски снимки от Фейсбук-страницата на радио Nepal11Radio.com

Очертаните със синьо очи върху златния шпил на кацналата на върха на възвишение ступа (вид будистка постройка с конусовиден или пирамидален силует – б.р.) Сваямбунат дълги години безмълвно са наблюдавали ширналия се град Катманду, сгушен в подножието на Хималаите. Но след катастрофалното земетресение в Непал тези очи вече се взират в един опечален народ – и в микрокосмоса на отчаянието вътре в самия древен храм.

Маймуни притичват из останките от две безценни сгради с формата на куршуми, построени от крал Пратап Малла през 17 век.
Монаси в жълто-оранжеви одежди измъкват златни реликви и килими изпод отломките на разрушен манастир. Храмът сега има собствено население – свещеници и търговци са се настанили там в палатки, след като домовете им в комплекса бяха разрушени.
Храмът Сваямбунат, построен през 5-и век, е само един от най-малко 68-те културни обекта в Непал, повредени от земетресението, каза Нипуна Шреста от ЮНЕСКО, организацията на ООН за световното културно наследство, позовавайки се на данни от Отдела по археология. Те съставляват близо 80 процента от историческите забележителности в седем исторически местности, обявени за световно културно наследство, само в долината на Катманду.

Малцина биха сравнили загубата на историческите съкровища на Непал с огромната човешка трагедия, причинена от земетресението с магнитуд 7,8, отнело живота на повече от 7 хиляди души, повредило над един милион жилища и принудило близо 3 милиона души да напуснат домовете си.

И все пак „е трудно да се опише колко болезнено е това“, казва Шреста. „Това не са само културни паметници, те са част от ежедневието ни. Сякаш сме изгубили част от семейството си.“ Шреста съобщи, че най-малко още 18 паметника на други места са пострадали, но информацията е непълна, тъй като телефонните връзки са прекъснати и пътищата са блокирани от лавини.
Най-тежко са засегнати паметниците от тухла и дърво.

Ужасяващо видео в Ютюб от момента на земетресението, ударило един от храмовите комплекси в Батапур, на изток от столицата, показва падащи отломки от рухващ храм сред облак от кафяв прахоляк. Чуват се писъци на туристи, някои от които се опитват да останат на краката си, а други – да бягат, докато около тях сградите се разпадат.

Премиерът Сушил Коирала заяви, че приоритет на правителството е помощта и спасяването на населението. Той също така обеща да възстанови „всички обекти с историческо, религиозно и археологическо значение“. Но в една бедна страна, която се мъчи да помогне на живите, не е ясно кога и как ще стане това.

Сред забележителностите, разрушени в столицата, е девететажната кула Дарахара, на чийто връх имаше статуя на Шива – бога на разрушението в хиндуизма, преобладаващата религия сред 28-милионното население на Непал. Втората най-разпространена религия е будизмът.

Полицията съобщи, че най-малко 60 тела са били извадени от руините, като повечето са се намирали на спираловидното стълбище вътре в кулата с 213 стъпала. Построена през 1832 г., Дарахара е била частично разрушена при земетресение през 1934 г. и като много други исторически паметници в страната впоследствие възстановена. Някога кулата предлагаше панорамна гледка към града. Всичко, което сега е останало, е основата й, останалото се е разтрошило наоколо.

Амрит Шарма, който е от индийски произход, израснал е в Катманду и е прекарал в него по-голямата част от живота си, нарича кулата „нашия Вашингтонски монумент, нашият Емпайър стейт билдинг“. „Разрушаването на тези забележителности не е само огромна загуба за Непал, то е голяма загуба за човечеството“, казва Шарма. „Хора от цял свят идваха да ги видят. Но те не са просто туристически атракции. Ако ги изгубим, губим част от миналото си.“

Сред най-зле засегнатите забележителности е историческият център на Катманду, площада „Басантапур Дурбар“. Построен между 12 и 18 век, на това място са били коронясвани крале и са организирани религиозни празненства. Археологическият департамент на Непал го определя на сайта си като „открит музей на непалската култура, изкуство и архитектура“.

Стъпалата, които до неотдавна водеха до двойка хиндуистки храмове в стил пагода с многоредови покриви, сега не водят до никъде и приличат на гигантски мравуняци. Единият от тях, Кастамандап, е построен преди пет века и се смята, че е направен от материал от едно-единствено дърво. Статуя от 17 век на Гаруда – приличащо на птица божество в хиндуизма и ездитното животно на бог Вишну, лежи в подножието на високата каменна колона, която преди това е украсявала. И други храмове са сринати напълно.

Макар че войници и полицаи охраняват обектите, стотици жители безпрепятствено се катерят по руините, както и по купчините тухли и дървени елементи със сложни резби. Мнозина помагаха в първоначалните усилия за разчистването на обекта.
След земетресението 18-годишната Лаксми Римал спи върху дървена носилка в синя палатка. „Къщата ни беше напълно разрушена, изглежда ей-така“, каза тя, сочейки към рухналата бяла сграда Гадди Дурбар, построена през 1908 г.

Полицаи отпращат туристите от ступата Сваямбунат, будистка светиня, почитана и от хиндуистите и известна на посетителите като „храма на маймуните“ заради живеещите там примати. 365-те стъпала, водещи към храма, всяко отговарящо на ден от годината, са засипани с отломки. В комплекса продавачи и монаси чистят мръсотията от книги, статуи на Буда и реликви, които са извадили от руините на манастир, рухнал върху магазин. Супендра Будачария, който продавал на туристите сувенири, се оплака, че ако историческите обекти не бъдат възстановени, в туризма ще има огромен спад в национален мащаб. „Ако нямаме исторически забележителности, за какво хората ще идват в Катманду?“, пита се той.

Според легендата мъдрец засял семе от лотус в красиво езеро, което съществувало на мястото на ступата. Семето разцъфнало в цвете с хиляди венчелистчета и от него излезли тъмносини пламъци, станали известни като „сваямбу джоти“ или „самовъзпламенен огън“, което дало името на храма.

Очите, изрисувани върху златния шпил над белия купол на храма, символизиращи всевиждащия Буда, гледат в четири посоки цялата долина. Гледката е поразителна и мирна, но прикрива трагичния факт, че изпод развалините все още вадят мъртви тела.
„Тази загуба не може да се сравнява със загубата на човешки живот. Но мъртвите няма как да бъдат върнати. Храмът обаче ще бъде възстановен и ние ще го използваме да се молим за другите им животи“, каза будисткият лама Зоба.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.