Дали опозицията в Македония започна украински сценарий

в. Дневник

Протестите в Скопие. Снимка: АП/БТА

Дали започва изпълнението на така наречения украински сценарий на опозицията за дестабилизиране на системата и сваляне на властта единствено чрез организиране на насилствени и масови протести, демонстрации и извеждане на улицата на всички категории граждани, които според нея са недоволни от политиката на управляващите?

Първият протест в Скопие, който последва пресконференцията на лидера на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) за случая „Мартин Нешковски“ /22-годишен младеж, пребит от полицията по време на следизборни празненства през юни 2011 г./, изглежда само потвърди това, което се коментира от дълго време в политическите кръгове – че Скопие планирано ще повтори киевския „Майдан“ и че всъщност това е единственият сценарий, с който разполага опозицията, за да принуди управляващите сами да се оттеглят. „Дневник“ вече съобщи, че отправяните от СДСМ и коалиционните партньори призиви за улични демонстрации и сблъсъци с полицията много започват да напомнят на началото на безредиците в Киев, които започнаха с протести на недоволни граждани на площада, а завършиха с война.

Преди това имаше многобройни демонстрации и сблъсъци с полицията, а равносметката беше стотици ранени и загинали. В Скопие пък картината от преди два дни, тоест на първия протест пред правителството, беше почти идентична с картината от началото на протестите в Киев – ранени граждани и полицаи, остатъци от счупени бутилки, камъни и обърнати контейнери.
Видеозаписите, които бяха публикувани след протеста, също показват, че ситуацията беше пред ескалация, а демонстрантите нападаха онези, които изпълняваха дълга си да пазят реда. Част от протестиращите, според записите, постоянно провокираха полицията, а на няколко пъти нападнаха полицейски служители.

Това потвърди и министърът на вътрешните работи Гордана Янкулоска, която вчера на пресконференция информира за последиците. „38 ранени полицаи, от които шестима по-сериозно, един ранен цивилен, 30 задържани лица, от които двама малолетни, и големи материални щети е равносметката от първия протест. На няколко места са преобърнати контейнери, десетина от тях са подпалени, повредени са 7 полицейски коли и 2 щита, нанесени са щети и на сградата на правителството. Полицаите са били брутално нападани с павета, метални пръти и камъни, а държавното знаме е било насилствено свалено от пилоните пред правителството и скъсано“, каза Янкулоска.

Гражданите всъщност протестираха против полицейската бруталност и за оставки на отговорните за един случай, решен през 2012 г. Служителят на /специалните части/ „Тигрите“ Игор Спасов е осъден на 14 години затвор. Според обвинението той е извършител на убийството по време на празнуването на изборната победа на ВМРО-ДПМНЕ на площада в Скопие. Изглежда обаче, че връщането към този случай бе само повод да се играе с емоциите на гражданите и да се накарат те да излязат на улицата. Така и стана веднага след пресконференцията на Зоран Заев, на която бяха пуснати разговори между правителствени функционери, записани след убийството на Нешковски. Лидерът на опозицията поиска политическа отговорност за този случай, защото, както твърди, властите с дни са мълчали и са прикривали убийството.

Според програмата на опозицията приближава краят на започналото през февруари огласяване на записани телефонни разговори, които по техни твърдения разкриват афери за предполагаеми изборни измами и още няколко случая. Според това, което се коментира в СДСМ, следват още две-три пресконференции на деликатни теми, които се очаква допълнително да нажежат атмосферата и да излеят гнева на гражданите на улицата.

Изливането на гнева на улицата бе предвидено първо от самия Заев, а след това и от бившия лидер на СДСМ Бранко Цървенковски.

По неофициална информация последно е предвидено огласяването на аудиозаписи по случая „Монструм“ /убийство на петима младежи, извършено от етнически албанци/ край Смилковското езеро. Както се говори сред политическите кръгове, опозицията отново ще залага на картата на емоциите на гражданите, а ескалацията на напрежението ще стигне връхната си точка именно в деня, предвиден за този случай. Протестите за „Монструм“ се очаква да бъдат най-масови преди главния протест на 17 май. Ако демонстрациите сега се радикализират и губят контрол, какво ли може да се очаква на най-масовата демонстрация на 17 май?

Опозицията засега не оповестява подробностите за този ден, но е известно, че това, което става тези дни, е само репетиция за 17 май. Макар че призовават за мирни демонстрации, никой от СДСМ не гарантира, че ситуацията няма да излезе от контрол и че полицията ще успее да се справи с демонстрантите, които ще бъдат командвани главно от СДСМ. На този ден се очаква и сливане на опозицията със студентите, средношколците, земеделците, работниците от фалирали предприятия и други категории недоволни граждани, които от месеци протестират и настояват за промени в системата.

На протестите пред правителството бяха забелязани многобройни членове и симпатизанти на СДСМ и коалиционните партньори. Въпреки че много пъти досега партията призова за мирни демонстрации, нито един от тези, които присъстваха, не се опита да се намеси и да успокои тълпата или някой отделен човек, нито пък някой от висшето ръководство на СДСМ се появи на протестите в опит да намали напрежението. Въпреки че партията се дистанцира от организацията /на протестите/, беше очевидно, че още след завършването на пресконференцията на Заев опозиционерите бяха упътени да се отправят от централата на СДСМ към сградата на правителство.

Според информациите от централата в партията се подготвят списъци на участници в протестите, а не се изключва и възможността за палатков лагер пред правителството с цел да се принудят управляващите да подадат оставки. Същевременно още преди края на пресконференцията в СДСМ на няколко портала се появиха призиви за демонстрации пред правителството, което само потвърждава, че сценарият е бил обмислен предварително. Според част от присъстващите на протеста пък всичко било мирно, докато на улиците на пристигнали групи футболни фенове, вероятно контролирани от СДСМ, които според очевидци дошли с намерението да нажежат атмосферата. След тяхното идване, свидетелстват присъствали граждани, ситуацията излязла от контрол.
Лидерът на СДСМ апелира в профила си във Фейсбук недоволството /на протеста във вторник/ да не излиза от контрол, но намекна за 17 май като ден, когато трябва да се изрази гневът.

„Като човек и гражданин ви призовавам и апелирам всички вие, които протестирате пред правителство, да го правите мирно и достойно. Не позволявайте вашето недоволство да излезе от контрол, тъй като мирът, стабилността и материалните блага трябва да бъдат запазени. Имайте на ум, че 17 май е денят на планирания всенароден протест, когато мирно и с достойнство всички заедно ще покажем, че сме на страната на свободата, истината, демокрацията и правдата, че сме на страната на Република Македония. Не позволявайте да бъдете въвлечени в нещо, което никой не желае“, написа Заев.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.