Кандидатът Коморовски залага на новите страхове от Русия

Павел Собчак
Ройтерс

Бронислав Коморовски. Снимка: официален сайт

Окуражен от силния си опит в отбранителния сектор на Полша, както и от възродилите се страхове на поляците от Русия, подклаждани от кризата в Украйна, сегашният полски държавен глава Бронислав Коморовски изглежда ще спечели първия тур на президентските избори в неделя.

Как да бъде гарантирана сигурността на страната в светлината на събитията в Украйна – това бе най-важният въпрос, на който кандидатите за президент трябваше да отговорят на телевизионния дебат между тях миналата седмица.

Въпросът е погълнал вниманието на поляците, откакто Русия се намеси в Украйна миналата година. Макар Полша да е член на Европейския съюз, както и твърд съюзник на САЩ в НАТО, в продължение на десетилетия след Втората световна война тя беше под съветско господство и поради това все още е доста чувствителна към каквито и да било действия на Русия в региона.

Проучванията преди изборите дават около 40-процентна подкрепа на Коморовски, който е бивш министър на отбраната, а на консервативния му съперник Анджей Дуда – 25-30 процента.

Социолозите прогнозираха, че Коморовски ще победи на първия тур в неделя, но че ще се изправи срещу Дуда на балотаж по-късно този месец, който вероятно също ще бъде спечелен от сегашния президент.

Полша е парламентарна демокрация. Правителството се ръководи от премиера, но президентът също има съществено влияние. То се изразява в правомощията му на върховен главнокомандващ на въоръжените сили, при координирането на външната политика с външния министър, а също и в законодателната сфера, тъй като той може да подписва законопроекти и да им налага вето или да излиза със свои собствени предложения за закони. В Полша държавният глава номинира и шефа на централната банка, макар че след това изборът му трябва да бъде одобрен от парламента.

Шимон, 37-годишен предприемач във Варшава, каза, че Коморовски е най-подходящият за пазител на националната сигурност. „Той разбира спецификата на полската армия“, заяви той. Пожелал анонимност източник от предизборния щаб на Коморовски каза, че неговата кампания нарочно поставя акцент върху предизвикателствата в сферата на сигурността, за да бъде извлечена полза от силното реноме на президента в отбранителния сектор.

„Нека си припомним, че от доста дълго време не е имало военен конфликт така близо до границите на Полша, както сега“, заяви миналата седмица Коморовски, който е в тесен съюз с управляващата в страната партия „Гражданска платформа“.

Много поляци се опасяват, че може да са следващата цел на бившия господар от съветско време Русия след анексирането от Москва на Кримския полуостров и нейната подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна.

През април 62-годишният Коморовски обяви правителствено решение да се договори покупката на нова система за противоракетна отбрана и на 50 хеликоптера на стойност приблизително 8 милиарда долара – най-голямата сделка в полската военна история. Подобни новини обикновено се обявяват от самото правителство.

Премиерът Ева Копач тази седмица се присъедини към Коморовски по време на спирка от неговата кампания в оръжеен завод и го похвали за заслугата му за решението на Полша да отделя 2 процента годишно от брутния си вътрешен продукт за армията.

Основният съперник на Коморовски, Дуда, никога не е бил министър и няма опит в сферата на сигурността. Подкрепяна от основната опозиционна сила, консервативната партия „Право и справедливост“ неговата предизборна кампания се фокусира върху обещание за понижаване на възрастта за пенсиониране и за борба с икономическото неравенство.

Четирийсет и две годишният Дуда успя все пак да спечели на своя страна някои избиратели с мощна кампания, макар да му липсват постиженията на сегашния президент в отбранителния сектор. „Той е млад, енергичен мъж и аз залагам на него“, каза 66-годишната пенсионерка Елжбета.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.