Сянката на Сталин тегне над 70-ата годишнина от победата над Третия райх

Олга Ротенберг
Франс прес

Новооткрит паметник на Сталин в Липецк беше залят с розова боя. Снимка: город48

Отговорен за смъртта на милиони съветски граждани, Сталин е обект на засилваща се реабилитация благодарение на 70-ата годишнина от победата през 1945 г., основополагащ мит на руския патриотизъм. Обществото предпочита да си спомня за диктатора като за човека, повел СССР към победата.“През последните пет години често гледам по телевизията документални филми за Сталин, за онази епоха, и научих много за него“, обяснява пред АФП Михаил Козирев, студент по право. „И вече нямам негативни чувства към него. Той е имал добри намерения“, казва 29-годишният Козирев.

Подобно на него, 39 на сто от руснаците изпитват възхищение, уважение или симпатия към съветския лидер, паметта за когото е свързана с тази за победата на СССР и съюзниците над хитлеристка Германия, според проучване на независимия център „Левада“, публикувано през март.

С приближаването на тържествата за 70-ата годишнина от края на войната неговият лик с известния мустак се среща все по-често, въпреки че СССР беше решил да го изключи от ежедневието си след 1956 г. с кампанията за десталинизация, започнала три години след смъртта му.

Музей в негова чест се очаква да отвори врати скоро западно от Москва, а миналия месец портретът на диктатора беше изложен в гимназия в Санкт Петербург.

А през февруари в Ялта на анексирания през март Кримски полуостров паметник възпроизведе снимката от известната среща на високо равнище от 1945 г. между Сталин, Чърчил и Рузвелт. На него статуята на съветския диктатор стърчи с десет сантиметра над статуите на британския премиер и американския президент в разрез с реалните пропорции.

По телевизията, която непрекъснато показва документални филми за Великата отечествена война, акцентът се поставя върху ликуващите тълпи на 9 май 1945 г. в края на една война, в която загинаха 27 милиона съветски граждани.

Всеки втори руснак смята, че саможертвите, наложени от Сталин на съветските граждани, се оправдават от „великите цели“ на СССР. За сравнение през 2008 г. в края на втория президентски мандат на Владимир Путин само един от трима руснаци мислеше по същия начин, според проучване на центъра „Левада“.

История, която се забравя „В ход е неотклонна реабилитация на Сталин“, заяви пред АФП Никита Петров, историк и член на най-голямата правозащитна руска организация.

„Това е знак, че се забравят уроците на историята, че има нежелание да се огледаме и да признаем честно, че сме поели по грешния път и че нашата страна е извършила престъпления срещу собствения си народ и съседите си“, коментира той.

Според него правителството, изпитващо носталгия към статута на суперсила, с който СССР се ползваше при Сталин, съзнателно представя диктатора като ръководител, чиито справедливи решения са позволили на Русия да навлезе в ерата на индустриализацията и да победи нацистка Германия.

Самият президент Владимир Путин заема противоречива позиция: той осъжда „позора“ на държавния терор, наложен от Сталин, но заявява пред телевизията, че „режимът на Сталин никога не е искал да изтреби цели етнически групи“. Диктаторът е отговорен за депортирането на народи като кримските татари и чеченците през 1944 година.

Много историци смятат също, че милионите загинали във Втората световна война нямаше да са толкова много, ако преди това Сталин не беше извършил чистки или ако не беше направил толкова военни грешки.

„Докато представяме историята на Русия като поредица от триумфи и победи над врага, докато нямаме честно отношение към грешките и престъпленията на нашите предци, няма да можем да се предпазим от нови чистки“, предупреждава информационният интернет сайт Газета.ру.

Други смятат, че „би било нереалистично да очакваме да спечелим войната срещу Хитлер на по-ниска цена“, както обяснява политологът Леонид Радзиховский в държавния всекидневник „Росийская газета“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.