Македония в червено

в. Утрински весник

Протестите в Скопие. Снимка: АП/БТА

Политическата криза в Македония ускорено върви към нова фаза и към възможно нежелано разрешаване. Сцената е поставена, действащите лица от двете страни се подготвят, гражданите участват, а международният фактор временно е отстъпил. Никой вече не споменава политическите преговори в Брюксел, а идващите отвън послания за политически диалог се губят между исканията да се избегне непропорционална употреба на сила.

Реториката и в Македония е на друго ниво, след като /премиерът и лидер на управляващата ВМРО-ДПМНЕ// Никола Груевски каза, че има призиви от членската маса да действа по-решително и част от нея се самоорганизира да отговори на, както смятат във ВМРО-ДПМНЕ, опита за дестабилизиране на държавата, т.е. за смяна на правителството. Сред гражданите циркулират дори съвети как да се подговят за физическа разправа със специалните части, а последна аларма са съобщенията, или спекулациите, за организиране на контрапротести.

Държавата постепенно се доближава до червената линия, след която ще се знае окончателно ще бъде ли решена кризата политически, юридически, или на улицата. На голямото изчакване ЕС като че ли отговаря с голямо очакване, следейки внимателно какво се случва, но освен да изпраща съобщения, тактически стои настрани от Македония. Къде виждаше досега международната общност решението на политическата криза и накъде Македония върви упорито в момента ? Еврокомисарят Йоханес Хан заяви в сряда, че ситуацията е много сериозна и че Македония им създава големи главоболия.

Правителството не реагира на нито едно от няколкото искания на Вашингтон и Брюксел, камо ли да ги зачете. Последното и най-силно беше някои да подадат оставка, за да се открие път за институционално решение на кризата, но освен изявлението на премиера на конгреса на ВМРО-ДПМНЕ, че някои от кадрите са изморени, не се случва нищо сериозно в този план.

Властта остана глуха и за искането за осигуряване на независимо спешно разследване на подслушването и съдържанието на аудиозаписите, с което да се отвори път за връщане на опозицията в парламента, за да се търси институционално решение. Тя прояви невероятна неспособност за компромис, дори, както виждаме тези дни, и за външното оценяване /на гимназистите и студентите/.

В момент, когато мнозина сериозно поставят под въпрос функционирането на институциите в Македония, съобщенията за самоорганизиране за разчистване на сметки с опозицията звучат като последна фаза на демонтирането на държавата.

Впечатлението е, че международният фактор все пак оставя премиера и по-нататък да дърпа главните конци в държавата с очакването епилогът да бъде в негова вреда. Никой отвън не може да каже на Македония какво правителство й е необходимо и каква политика трябва да има, но ако се прави опит правителството и политиката да се задържат с прекомерно използване на полицията против гражданите или чрез вътрешно разделение, вратата за политическа намеса е отворена.

Посланието отвън е ясно – от Македония се иска диалог и политическо решение, а не украински сценарий, Тянанмън, 5 октомври или нова 2001 г. – символите, за които говорят тези дни опозиционната и проправителствената страна.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.