Дейвид Камерън остава – какво следва за Великобритания

„А сега хайде да гласуваме за ЕС“, пише в заглавие на челната си страница „Дейли експрес“ по повод обещанието на Камерън да организира, ако бъде преизбран, референдум за оставане или излизане на Обединеното кралство от ЕС до края на 2017 г.“Камерън остава на власт – сочи екзитпол“, съобщава пестеливо консервативният всекидневник „Дейли телеграф“, поместващ снимка на усмихнатия премиер. Същия подход демонстрираха „Дейли мейл“ и „Таймс“, продължава АФП. Първият вестник само отбелязва, че Камерън „се връща на „Даунинг стрийт 10“ – в премиерската резиденция, а вторият информира в заглавие: „Торите излизат начело“, като публикува и снимка на Дейвид Камерън, излизащ от изборната секция заедно със съпругата си.

Таблоидът „Сън“ – най-четеният вестник в кралството, също помества снимка на двойката Камерън, вече гласувала, под заглавие „Swinging the Blues“. Играта на думи тук е свързана със синия цвят като символ на консерваторите и с факта, че в крайна сметка торите „поведоха“ в изборния танц, обяснява френската агенция.

Впрочем таблоидът, който не пестеше усилия, за да подкрепя Камерън, използва игрословица и в друго заглавие: „Keep Cam (Кам – прякор на Камерън) and carry on“, напомнящо за британската поговорка „Keep Calm and Carry On“ („запази спокойствие и продължавай напред“).

Изписано първоначално върху обява на британското правителство през 1939 г., това послание, наподобяващо мантра, бе преоткрито през 2000 г. и може да се види къде ли не – по чаши за чай, тениски, магнитчета за хладилник и др.

„Дейли мирър“, един от малкото леви всекидневници, е оформил уводната си страница в траурни цветове с изключение на едно заглавие – своеобразна сентенция: „Общи избори-2015. Отнесохме нова присъда . . . Още пет проклети години“.

„Гардиън“ – също ляво издание, се спира на „проучване, катастрофално за лейбъристите“ и изненадало и двата лагера. „Индипендънт“ пък пише за „хаос“ в електронните системи, попречил според вестника на „стотици“ избиратели да гласуват. „Файненшъл таймс“ обръща внимание на твърде колебливия облигационен пазар в еврозоната, добавя АФП.

Британският министър-председател Дейвид Камерън получи на изборите доста по-голяма подкрепа от очакваното, както показват ранни резултати и проучвания екзит-пол, което предполага, че консерваторите ще продължат да управляват след една оспорвана кампания, пише американският в. „Уолстрийт джърнъл“.

Според данните от екзит-пол Консервативната партия може да има 316 места в новия парламент, а главната опозиционна сила – Лейбъристката партия – вероятно ще разполага с 239 места.

Резултатите също така показват, че Шотландската национална партия (ШНП) може да отбележи най-силното си представяне на избори във Великобритания, смазвайки лейбъристите в район, където те по традиция имат господстващи позиции.

Ако тези данни се потвърдят, изборите може да доведат до значителни последици и промени в британската политика, изтъква изданието – ако Камерън продължи да бъде премиер, той дължи на избирателите референдум за това дали Великобритания да остане в Европейския съюз. Министър-председателят е против напускане на общността, но някои гласовити членове на неговата партия настояват за излизане.

Същевременно триумфалното представяне на ШНП, която според данни от екзит-пол може да спечели 58 от общо 59 места в Шотландия, ще засили шумните дебати за това дали Шотландия да остане в Обединеното кралство. Миналата година шотландците отхвърлиха идеята за независимост, но тази кампания, изглежда, подхранва значителния възход на ШНП на сегашните избори въз основа на желанието за по-голяма самостоятелност, коментира „Уолстрийт джърнъл“.

Ао не успеят да постигнат мнозинство, консерваторите ще трябва да избират дали да направят формална коалиция с други партии или да се опитат да сформират правителство на малцинството, което да печели подкрепа от съюзници при важни гласувания. Какъвто и да е крайният резултат, консерваторите ще се окажат в положение да се стремят да управляват една страна, която е по-силно разделена на регионален принцип от преди, посочва в. „Вашингтон пост“.

Следващото правителство вероятно ще бъде коалиция, разполагаща в най-добрия случай с крехко мнозинство, разчитаща на депутати от по-малки партии и принудена да преговаря за всяко значимо законодателство, коментира „Ню Йорк таймс“.

„Фиаско“ за социологическите центрове нарича френският „Монд“ очертаващата се победа с голяма преднина за премиера консерватор Дейвид Камерън“ във вчерашните избори за нов парламент на Великобритания.

„Камерън изглежда ще остане премиер, дори би могъл този път да мине без помощта на либералдемократите“, с които досега управлява в коалиция, коментира вестникът данните от екзитпол в кралството.

Премиерът ще може по-специално да подготви, както намери за добре, референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС, който обеща да организира до 2017 г., отбелязва „Монд“.

Камерън центрира кампанията си главно около постигнатите добри резултати в икономиката – двойно намалялата безработица (до 5,6 на сто) и реализирания през 2014 г. годишен растеж с 2,8 процента, нещо изключително за Европа, напомня изданието.

Изборните резултати се очертават като бляскава победа за него и му обещават десеторно по-голям авторитет както в страната, така и на европейско равнище.

Това ще означава успех за стратегията му – да размахва плашилото на икономически „хаос“, който според него щял да настъпи при победа на лейбъристите. Освен това, Камерън заложи доста на страха сред англичаните, че едно лейбъристко правителство ще има нужда от подкрепата на сепаратистите от Шотландската национална партия, които по думите му „искат да разтрошат страната ни“, пише вестникът.

Според френския „Либерасион“, Камерън може отново да формира коалиция с Либералните демократи. Те обаче се очаква да спечелят едва 10 места в парламента при 56 завоювани на предишните избори. И съвсем не е задължително пак да се включат в коалиция, излязла фатална за тях.

От друга страна, Камерън може да реши да управлява с миноритарно правителство, подкрепян от малки партии „на парче“, за да прокара ту един, ту друг закон, разсъждава „Либерасион“. Застрашено е самото съществуване на Либералните демократи като партия – с 10 депутати те не могат да преговарят с Консервативната партия, която ще изпрати в парламента 316, коментира пред френския „Фигаро“ Патрик Дънливи от Лондонското училище по икономика.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.