Тежки избори в Бремен за евроскептичната „Алтернатива за Германия“

Ройтерс

Евроскептичната партия „Алтернатива за Германия“, която източва гласове от консерваторите на канцлера Ангела Меркел, може да претърпи много сериозен неуспех на регионалните избори утре, ако не премине 5-процентния праг за влизане в областния парламент на Бремен – град със статут на отделна федерална провинция.

Самият вот е последният на регионално ниво за 2015 г. преди доста наситената откъм избори 2016 г. и е ключов тест за възстановяващата силите си Свободна демократическа партия /СвДП/, която гори от желание да се върне в парламента през 2017  г. като потенциален коалиционен партньор на Меркел.

„Алтернатива за Германия“, която бе основана през 2013 г., за да се противопостави на спасителните пакети с финансова помощ  за държави като Гърция, в последно време преминава през състояние на упадък, разтърсвана от вътрешни борби и разделение изток-запад. През септември националните проучвания й даваха подкрепа от 10 процента, но в последно време това равнище спадна  на 4-5 процента.

Според социологическите изследвания в самия Бремен, най-малката германска провинция, „Алтернатива за Германия“ и СвДП са точно на 5-процентния праг за влизане в областния парламент.

Левоцентристката Германска социалдемократическа партия, която от 1946 г. държи властта в града заедно с различни коалиционни партньори, се очаква отново да спечели изборите с около 37 процента от гласовете и да управлява самостоятелно или със своите съюзници Зелените.

Въпреки популярността на Меркел и активната й кампания в Бремен нейният Християндемократически съюз /ХДС/ е заплашен от поредното си поражение. Според проучванията подкрепата за него е  едва 22 процента – малко повече от тази за Зелените, за които прогнозите сочат, че ще спечелят 16 процента. Що се отнася до партия „Левите“, социолозите им отреждат 8 процента.

СИМВОЛИЧНА ПОБЕДА Консервативният ХДС, който традиционно се представя слабо в Бремен, може да е доволен, ако бъде спрян изборният възход на „Алтернатива за Германия“, която бе основана през 2013 г., за да  се противопостави на  спасителните пакети с финансова помощ за Гърция, спечели спечели места в парламентите на четири от 16-те германски провинции от август.

ХДС се мъчи да намери правилната рецепта за прекъсване на възхода на „Алтернатива за Германия“, колебаейки се между два подхода – да я изолира или да се конфронтира с тази политическа сила, която е съставена от много негови бивши членове и от регионални консервативни лидери.

Завоят на „Алтернатива за Германия“ още по-надясно – както и  жестоката вътрешна битка за това доколко нейната политика трябва да привлича крайнодесния вот – уплаши центристките избиратели, особено в западната част на Германия. Бременската структура на партията се ръководи от дизайнера на яхти Кристиан Шефер.

„Алтернатива за Германия“ се нуждае от символична победа, с други думи да получи поне 5 процента, ако иска да покаже на избирателите в цяла Германия, че наистина е утвърдена политическа сила“, каза Геро Нойгебауер, политолог от Берлинския  свободен университет.

„Що се отнася до Свободната демократическа партия, тя ще търси нов успех в Бремен след доброто си представяне в последно време, за да задържи набраната инерция“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.