Франсоа Оланд е в Куба да остави белег в историята и да завладее пазарите

Сабин Вибо
Франс прес

Франсоа Оланд като Че. Челна страница на в. Либерасион
Франсоа Оланд като Че. Челна страница на в. Либерасион

Франсоа Оланд – първият западен държавен глава, който посещава Куба, след като бе обявено размразяване на отношенията между острова и Съединените щати – е на историческо посещение в Хавана, за да защити френските и европейските интереси в страна, която се стреми към икономическо отваряне.

„С голямо вълнение пристигам в Куба, защото това е първият път, в който президент на френската република посещава Куба“, каза той при пристигането си.

Идеята на това пътуване „е Франция да е първата държава, която от името на Европа и на Запада да каже на кубинците, че ние сме на тяхна страна, ако решат да извървят необходимите етапи към отварянето“, обясни Оланд пред журналисти преди да отпътува за Куба.

Започнала да нормализира отношенията си със САЩ, но и с Европа, Куба се е захванала и постепенно „да актуализира“ изградената си по съветски модел икономика, която в днешно време е на предела на силите си.

Френският президент ще се срещне днес с колегата си Раул Кастро, който през 2006 г. наследи на поста брат си Фидел. Кубинското президентство ще даде официална вечеря в чест на госта.

Елисейският дворец впрочем каза, че е готов за евентуална среща с бащата на кубинската революция, но от Хавана няма потвърждение, че Оланд ще се види с Фидел Кастро.

Доста натоварената програма на еднодневна визита на френския президент не предвижда пресконференция.

Въпросът с правата на човека „ще бъде повдигнат“ Оланд, първият френски президент, посещаващ острова от повече от един век, изпреварва другите западни държавни глави, съблазнени от перспективите, които носи отварянето към Куба след изненадващото обявяване в края на 2014 г. на „размразяване“ на отношенията с Вашингтон.

Оланд признава, че кубинският етап от петдневната му обиколка в Карибите (едно от най-продължителните пътувания за петгодишния му мандат) е „донякъде исторически“, въпреки че „Раул и Фидел Кастро, разбира се, вече са се срещали с френски президенти.

В Хавана Париж възнамерява да извлече дивиденти от подобряването на двустранните отношения, което постигна преди малко повече от година чрез визитата на външния си министър Лоран Фабиюс на острова. Това посещение потвърди значението, която Елисейският дворец придава на Латинска Америка в дипломацията си.

Оттогава Франция е на първа линия в сближаването между ЕС и Хавана, което и двете страни биха искали да получи конкретни измерения до края на годината.

Оланд посочи, че по време на посещението му „непременно ще бъде повдигнат“ въпросът за правата на човека – проблем, по която кубинският режим често е взиман на мушка. Първият жест, който ще направи още днес, е да връчи Ордена на Почетния легион на кардинал Хайме Ортега, изиграл важна посредническа роля за освобождаване на политически затворници.

„Ще говоря за правата на човека, защото винаги когато има политически затворници, винаги когато има незачитане на свободата, Франция не мълчи“, заяви френският президент.

Интерес към латиноамериканските пазари Бидейки на десето място сред икономическите партньор на острова, Франция иска да засили присъствието си на кубинския пазар и да не изпусне влака на икономическото отваряне към Куба. В официалната делегация на Оланд влизат не по-малко от седем министри и държавни секретари и много шефове на предприятия.

Днес се очаква да бъдат подписани няколко договора, но „важен е не толкова броят им, колкото получаването на достъп до латиноамериканските пазари“, подчерта френският президент.

Оланд припомни подкрепата на Франция за Куба по въпроса за американското ембарго, с което островът е „наказан“ от 1962 година. От 1991 г. всяка година Париж гласува в полза на резолюция на Общото събрание на ООН, която настоява за вдигане на ембаргото.

„Куба, която бе жертва на ембарго, сега иска да премине към друг етап, друг период, друго време. Въпреки жеста (на американския президент Барак) Обама, още има много мерки, които спъват търговските отношения“ с много партньори, каза Оланд преди заминаването си от Гваделупа.

Откакто в средата на декември бе обявено нормализирането на отношенията с Куба, президентът демократ Обама поиска от Конгреса, контролиран от републиканците, да работи за вдигане на ембаргото, тъй като само Конгресът има право да го стори.

„Между френския народ и кубинския народ има исторически връзки, дълбоки връзки. Държим на независимостта, на това мнението ни да се чува при решаването на световните проблеми. Днес това придобива особено значение, имайки предвид решението, взето най-сетне от президента Обама“, заяви вчера вечерта Оланд. След Сен Бартелеми, Сен Мартен, Мартиника, Гваделупа и Куба Оланд ще посети и Хаити.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.