Куманово е сигнал за тревога за целия регион

Македонски спецчасти в Куманово. Снимка: хрон

Вестник „Вечер“ поиска мнение от експерти за състоянието на сигурността в Македония и в региона след терористичното нападение в Куманово.Експертите смятат, че чуждестранните разузнавателни служби е трябвало да знаят какво се готви в тази част на Балканите и че организираното нападение на голяма група терористи не би могло да се реализира без „амин“ от чуждестранните разузнавачи. Особено като се има предвид фактът, че голяма част от убитите терористи са част от най-опасна група, която е известна със заплахите за целия регион и е замесена в множество нападения, а нейните членове са издирвани с международни заповеди за арест.

Според политическия анализатор от Белград Мирослав Лазански албанският фактор с помощта на чуждестранните служби държи в шах-мат позиция няколко държави в тази част на Балканите. Сигурно е, че албанците не са организирали това терористично нападение, без никой да знае за това. „Никой не може да ме убеди в това. Те не тръгват дори на сватба, без да се консултират със своите чуждестранни покровители“, заяви Лазански за „Вечер“.

Това потвърди и директорът на Военната академия полковник Орце Поповски, който добави, че става дума за организирана терористична група, която действа като военна формация с разрушителен капацитет.

Той изтъкна, че според информациите това са опитни терористи, с опит в три досегашни войни – в Косово, в конфликта в Македония от 2001 г. и в Сирия. Това означава, че са добре обучени бойци, голяма част от които са действали заедно като екип в няколко войни, че са обиграни и с добри тактически умения на терена. И много фанатични, което се вижда от оказването на жестока съпротива, казва Поповски.

Той пояснява, че терористите са имали за цел и атаки с цивилни жертви като нападения над търговски центрове, пазари, стадиони, училища, предизвикване на инциденти с цел всяване на страх и напрежение. Затова според него е добре, че министерството на вътрешните работи е действало веднага след откриването им.

Полковник Поповски изтъква, че операцията в Куманово е най-комплексната операция, дори и в регионални рамки, през последните двайсетина години. И двамата анализатори отдават признание на високия професионализъм при изпълнението на операцията и нейната навременност.

Според Поповски тя е била добре планирана и изпълнена в съответствие с обективните условия, с проява на извънредно висок професионализъм, готовност и решителност. Особено като се има предвид, че разбиването на групата е извършено на много неблагоприятен терен, в гъсто населена градска среда, с интензивно натоварена инфраструктура, с тесни улички и високи къщи, които затрудняват движението на силите за сигурност. Той отдава дълбока почит на геройството на полицаите и на „осемте загинали родолюбци, които спасиха живота на хиляди хора“.

И Лазански казва, че македонската полиция е изпълнила операцията високо професионално, подчертавайки, че сблъсъкът не е бил ни най-малко безобиден, за което свидетелства големият брой загинали полицаи.

„Не става дума за наивни терористи, а предполагам, за завърнали се от близкоизточните бойни полета. Това е сигнал за тревога и за всички страни от тази част на Балканите, аларма за това, което може да се случи“, казва Лазански. Той добавя, че това е удар върху македонската държава с цел пълната й дестабилизация, и препоръчва тази ситуация да не се политизира, а да се покаже единство в борбата за оцеляване на държавата.

„Сега е моментът за обединяване на нацията. Тук вече не става въпрос за този или онзи политик или политическа партия, а за оцеляването на държавата. Вие като държава сте заплашени от това нападение и трябва да се обедините. Вие сте нападнати. Сега всички политически различия и политически проблеми трябва да останат на заден план. Не е време за политически дебати и политически протести. Просто трябва да се обедините и да опазите държавата“, казва Лазански.

Поповски също апелира да се предотврати политизацията на това събитие. Всички обществени фактори, добавя той, трябва да подкрепят силите за сигурност. „Силно осъждаме всички опити за тяхната дискредитация и очерняне в такива времена“, подчертава той.

Терористичното нападение в Куманово е сигнал за тревога на целия регион и по-нататъшното разпространение на тероризима трябва да се предотврати със систематична борба и добра координация на полиция и разузнавателните служби на страните в тази част на Югоизточна Европа, предупреждават анализаторите.

Още по темата: Престрелка в етнически албански район задълбочава македонската криза

Мат Робинсън
Ройтерс

Македония съобщи в неделя, че полицията й е ликвидирала група етнически албански „терористи“ при престрелка, продължила цял ден, при която са загинали най-малко 22 души. Това става в момент на дълбока политическа криза в бившата югославска република.

НАТО, която сложи край на гражданската война в Македония през 2001 година, призова за „прозрачно разследване“ на това какво се е случило, когато тежко въоръжени полицейски части са навлезли в предимно населения с албанци район в северната част в ранните часове в събота. Правителството каза, че осем полицаи и 14 членове на „въоръжена група“ са били убити в настъпила престрелка, описвайки членовете на групата като бивши бунтовнически командири от съседно Косово, което се отцепи от Сърбия след война през 1999 година и подстрека етнически албански бунт в Македония две години по-късно.

Според полицията членовете на групата са планирали да нападнат граждански и държавни цели този месец, точно когато политическата криза, разтресла правителството заплашва да достигне кулминацията си на опозиционен протест, свикан за 17 май.

Експлозии и престрелки се чуваха в град Куманово от събота до неделя, връщайки спомена за конфликта от 2001 година между правителствените сили и бунтовниците от етническото албанско малцинство в Македония.

Тогава НАТО посредничи за мирно споразумение и някои от бунтовниците влязоха в управлението на страната. Но напрежението остана, подклаждано от бедността, изолацията и много бавното придвижване на страната по пътя й за присъединяване към Запада.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за спокойствие и „прозрачно разследване за установяване на това, какво се е случило“. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ също призова за пълно разследване.

Премиерът консерватор Никола Груевски, чието деветгодишно управление е заплашено от твърденията за незаконни подслушвания и злоупотреби с власт, разкрити от опозиционния лидер Зоран Заев, намекна, че някои от убитите и арестуваните в Куманово се били сражавали „в Близкия Изток“.

„Това не е македонско-албански конфликт, а конфликт между хора, които не мислят доброто на държавата, и хора, които подкрепят държавата“, каза той в телевизионно обръщение на живо, след като полицията обяви края на операцията.

Десетки души бяха арестувани, някои от тях отведени в съда с белезници и бели спортни екипи. Достъпът до района на престрелката бе ограничен за журналистите и местните жители, много от които избягаха, носейки вещите си в чанти. Около 30 процента от населението на Македония от два милиона души, са етнически албанци. В Куманово отношението към официалната версия за станалото е презрително.

„Това е чиста манипулация“, казва 40-годишният Елхам Мурад, безработен албанец, избягал от дома си в обсаденото предградие. Той казва, че не е забелязал нищо необичайно в дните преди полицейската операция, освен един дрон, летящ над града ден по-рано.

„Това е номер на Груевски, за да потули разкритията на Заев“, казва той. Попитан дали ще присъства на протеста на 17 май, Мурад отговаря: „Ще отида, жив или мъртъв“.

Посланиците на Съединените щати, ЕС, ОССЕ и НАТО разпространиха съвместно изявление, заявявайки, че се надяват станалото да накара лидерите да „си сътрудничат и да влязат в диалог по всички въпроси, касаещи страната в това число и продължителната политическа криза“.

Усилията на Македония за членство в НАТО и ЕС, което на Балканите се смята като перспектива за работа, просперитет и свобода на движение, са блокирани от стария спор с Гърция относно официалното й име.

Говорителят на вътрешното министерство Иво Котевски каза, че 37 полицаи са били ранени при сблъсъците и не изключи броя на загиналите да расте. Двама души бяха погребани в западния район Тетово, ковчезите им бяха обвити с македонското знаме, а техни униформени колеги ги ескортираха.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.