Брюксел има ултиматум и план Б за Гърция

Програма под формата на ултиматум, която ще бъде представена на гръцкото правителство обсъждат задкулисно неговите партньори, ако преговорите де факто не напреднат.

Като се има предвид, че времето тече и е пред изчерпване за постигане на споразумение с Гърция и въпреки признанията, че атмосферата е по-добра на преговорите, реалността е далеч от оптимизма, който правителството в Атина излъчи миналата седмица.

Далеч сме все още от окончателно споразумение, каза високопоставен европейски представител в петък в Брюксел. По тази причина, но и също, за да се избегне евентуално кредитно събитие и Гърция внезапно да се окаже без ликвидност и без споразумение, наред с преговорите, които се водят интензивно в рамките на т. нар. Брюкселска група, партньорите обсъждат и комплексен план Б, който ще представят на гръцкото правителство под формата на ултиматум.

Това вероятно ще е списък от мерки, които те смятат, че биха могли да бъдат одобрени от Еврогрупата и по този начин да се осигури ликвидност на гръцката икономика. Така правителството ще бъде призвано да реши дали да приеме или не това предложение, когато времето вече ще е почти изтекло и няма да има повече време, за да може то да прибегне до изборни урни или до референдум.

Информацията за този план Б бе потвърдена от четирима европейски представители. Те не пожелаха да дадат повече подробности засега поради деликатния характер на проблема. Това предложение се очаква да бъде направено в края на май, тъй като Брюксел смята, че тогава ще възникне проблем с ликвидността на Гърция и че пак тогава ще е необходимо незабавно споразумение и евентуално превеждане на суми.

Краят на този месец е не само особено важен от гледна точка на ликвидността на Гърция, но и от гледна точка на целия график, който ще последва. Ако до началото на юни не е приключила оценката за финансовото състояние на Гърция, ще бъдем изправени пред проблем, каза европейски представител, обяснявайки, че краят на май е последният срок, за да може да има време за ратификация и превеждане на някакви пари на Гърция, а също и за обсъждане на бъдещо споразумение за страната.

Вероятно готвеното от европейските партньори предложение няма да бъде нещо по-различно от това, което сега двете страни обсъждат на преговорите. Тоест това ще е предложение за споразумение в духа на съотношението 70 към 30 /70 на сто от стария меморандум и 30 на сто нови реформи/.

Европейски източник предупреди, че ако преговорите продължат с това темпо, даже до края на май няма да има споразумение.

Според някои информации около 70 души са ангажирани в преговорите. Те пристигат и си отиват от Брюксел, а от последните десетина дни готовност има също и в Атина. Европейски представител се пошегува, че целият този процес е добре дошъл за гръцка авиокомпания, тъй като гръцкият преговорен екип непрестанно снове между Атина и Брюксел.

Освен за тази процедура същият европейски представител спомена още и за известно чувствително отклонение в позициите на двете страни на преговорите им в Брюксел.

В същото време финансовите министри от еврозоната днес отиват на срещата на Еврогрупата с малки очаквания за Гърция. Възможно е те да излязат с някаква декларация за напредък на тези преговори. Ако това се случи, тази декларация няма да е нещо по-различно от една рутинна оценка за хода на преговорите, каза европейски източник.

От друга страна, макар че от Атина идват сигнали за риск за ликвидността на страната, колкото и парадоксално да звучи, в Брюксел тази тревога не се споделя. Това личи и от факта, че европейски представител изрази убеденост, че в крайна сметка Гърция ще изпълни дори с лекота следващите си кредитни задължения.

Източник от Европейската централна банка обаче каза, че само с позитивна декларация от срещата на Еврогрупата банката няма да се съгласи да вдигне тавана за участие на гръцките банки в емитиранията на лихвени облигации. Той добави още, че подобен развой на нещата може да се очаква, след като бъде осигурено изплащането на някакъв транш от Европейския механизъм за подкрепа или от Международния валутен фонд (МВФ).

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.