Как да пратиш пари в (от) чужбина, без да те скубят с такси? Сбогом на банките! Да живее Интернет!

Забележка! – Статията е от 2015 година и трябва да се провери дали Transfer Wise все още е най-евтината система за преводи на пари. Проверете и възможностите на Revolut и др.

Миналото лято основателите на Transfer Wise и служителите се съблякоха на площад в Лондон, за да покажат, че няма какво да крият, за разлика от скритите такси на банките. Снимка: Transfer Wise

Рано или късно на всеки се налага да изпрати или да получи пари от друга държава. В моя случай синът ми замина да учи във Великобритания. Бях чувала, че системите за бързи преводи като Money Gram и Western Union имат високи комисиони, има риск за злоупотреби с лични данни и др., така че направо ги отписах. Реших да действам по традиционния начин. От моята банкова сметка в български левове започнах да превеждам колкото мога по английската банковата сметка на сина ми в британски паунди. И си платих скъпо! Първо, обменният курс лев – паунд на банката ми беше завишен в сравнение с официалния фиксинг на БНБ. Въпреки малките суми, само от това губех към 12 лева на превод. Второ, одрусваха ме с по 50 лева такси (19,57 лв. плюс 29,35 лв.).

„Луда ли си да даваш по 50 лева за такси? Правиш си една българска банкова карта, даваш я на сина ти в Англия, зареждаш я с пари, когато прецениш, а той там си тегли от банкомат срещу 5 лева на трансакция“, посъветваха ме приятели с опит. Така правят повечето родители на ученици и студенти в чужбина. Обаче таксите за теглене с български карти в чужбина са различни за всяка банка и карта и пак може да има неприятни изненади. Обменният курс също си остава неблагоприятен. Въпреки това – много по-добро решение от моето.

За щастие живеем в 21-и век и много скоро ще можем да изпращаме и получаваме пари от чужбина при отлични условия чрез имейла си в Гугъл, по месинджъра на Фейсбук, по Туитър, с Уотсап и др. Дори и в момента Интернет предлага по-изгодни и надеждни възможности за международни преводи от банките. Пробвах една от тях, стана лесно и бързо и спестих към 56 лева от курсова разлика и такси.

Transfer Wise

Един от първите служители на „Скайп“, заедно със свой приятел, финансирани от известния британски предприемач Ричард Брансън и от съоснователя на PayPal – Питър Тийл, са създали наистина умна система за прескачане на банковите такси (явни и скрити) при международни преводи. Регистрирате се на сайта им (виж тук), следвате инструкциите и до два работни дни парите ви са при получателя. Обмяната се извършва по средния валутен курс за деня в държавата-адресат. Таксата за услугата е 0,5%, което за малки суми е символично, а за по-големи – пак незначително в сравнение с банковите такси.

Есента на Хелоуин Transfer Wise направи хепънинг в Лондон с погребално шествие за банковите такси. Снимка: Transfer Wise

За илюстрация, ето при какви условия преведох 200 паунда през Transfer Wise преди няколко дни. Платих общо 540 лева. След като ми обърнаха левовете и ми удържаха такса за превод (2,69 лева), синът ми получи 202,45 паунда. Когато проверих колко би ми струвала традиционната услуга, моята банка ми предлагаше да ми обърне левовете по 2,70 лв. за паунд, срещу 2,65 лв. по курса на Transfer Wise. Или – за да получи синът ми 202,45 паунда, от сметката ми щяха да отидат около 56 лева повече, заедно с таксата от 50 лева.

Как го правят?

Основателите на Transfer Wise са се досетили (от личен опит – историята е разказана на сайта им), че докато аз искам да пратя 200 паунда на детето си във Великобритания, някой там също иска да помогне на свой роднина в България с 540 лева примерно. Както аз си получавам тук заплатата в левове, така и той там си я взима в паунди. Ако ползваме стандартния начин, и двамата трябва да превалутираме и отделно да платим банковите такси. Вместо това, от сайта предлагат следното: човекът от Великобритания да изпрати сумата, предназначена за неговия роднина в България, по сметка на Transfer Wise в английска банка. Аз съответно да преведа своите пари по сметката им в българска банка. След това моите пари (или част от тях) отиват по сметката на човек в България, който чака превод от Великобритания. А 200-те паунда за моя син отиват при него от работещия нашенец във Великобритания, чрез сметката на Transfer Wise там. Така на практика от сайта събират поръчките и извършват само местни преводи без да превалутират.

Момент от кампания пред банка за новия начин на парични трансфери без банкови такси. Снимка: Transfer Wise

Какво трябва да знаеш, ако изпращаш пари с Transfer Wise?

Докато правиш поръчката си за превод, от сайта ще ти дадат данните на своята сметка в българска банка и номер, който трябва да впишете в платежното си нареждане като основание. След това ти лично (например чрез интернет банкиране, в банков клон или както прецените) трябва да наредиш съответната сума. За разлика от други платежни системи като Pay Pal например, Transfer Wise нямат достъп и права да се разпореждат с вашата банкова сметка и / или карта. Те не могат сами да изтеглят парите, които сте заявили. Чакат вашият превод да пристигне в българската им сметка и да видят основанието (номера на поръчката), за да наредят превода от сметката си във Великобритания до вашия човек.

На мен всичко ми отне по-малко от 2 работни дни – от регистрацията в сайта до пристигането на превода в сметката на сина ми. Пробвах, стана бързо и спестих пари. Колкото повече хора го ползват, толкова по-голяма мотивация ще имат банките (глобално) да се модернизират и да спрат да злоупотребяват с такси и валутни курсове.

Любопитен факт

Системата е сравнително нова и поне в България все още не е достатъчно популярна. Въпреки авторитетните личности, които застават зад проекта, хората са наплашени от масовите измами с парични преводи по Интернет и трудно се доверяват. За да стимулират своите клиенти да ги препоръчват и на други, от Transfer Wise предлагат бонуси. Така например, ако поне трима човека, прочели този текст, се регистрират в Transfer Wise и преведат на някого повече от 200 паунда, като последват връзката https://wise.com/invite/, аз ще получа 50 паунда (бел. авт. – не че разчитам на това, просто описвам какво предлагат на всеки нов потребител, направил превод). Съответно всеки, който се регистрира чрез този линк, ще спечели един безплатен превод до 500 паунда (без никаква такса). Такъв линк получава всеки нов потребител.

PayPal – най зле

PayPal е най-популярната международна система за разплащания по Интернет, но от нея вече има много разочаровани. Закупуването на стоки по интернет е без такса. Цената на паричен превод от PayPal до PayPal акаунт варира според сумата на превода – между половин долар и 5 долара за суми от 2 до 100 долара. И нагоре расте.
Но комисионата (таксата), за да се прехвърлят пари от Pay Pal акаунт в банковата сметка или дебитна карта е между 5 и 25 долара за ограничени суми до 1000 долара. Отделно българската банка има такси. Недостатък на Pay Pal са неизгодните обменни курсове, по-зле и от банките. Пращаш долари, той първо ги обръща в евро по неизгоден курс, после ги получаваш в лева по банковата си сметка. Преводите се бавят от 2 до 7 работни дни. Обменните курсове на PayPal формират сериозна „скрита“ комисиона.

Google Wallet

Гугъл също има проект за онлайн разплащания и преводи на пари по имейл с минимални разходи. За целта изпращачът и получателят трябва да притежават имейли в gmail.com. Засега услугата се предлага само на потребители в САЩ, но скоро се очаква да стартира и в други държави. В момента Google Wallet ви дава възможност от един профил и с висока степен на защита да плащате бързо при покупки от онлайн търговци и в приложения за Android. Същото го предлага и Apple чрез услугата си Apple Pay.

Фейсбук и пари по месинджър

Фейсбук потребителите в Щатите, а да се надяваме, че скоро и по света, ще могат да си изпращат пари един на друг чрез приложението на Facebook – Messenger. Социалната мрежа официално заявява амбицията си да се конкурира с Pay Pal, с банките и всички други платежни системи в света, като обещава висока степен на сигурност и защита. Някои от възможностите, открити от Facebook, се очаква да бъдат прехвърлени и на друго популярно приложение за онлайн чат – WhatsApp.

Twitter също работи

върху свой проект за парични преводи. В партньорство с френска банка, социалната мрежа планира от есента на 2015 г. да пусне услуга, с която потребители на Twitter да могат да изпращат пари чрез „туит“ на свои последователи. Засега проектът е само за Франция, но тенденцията е ясна. Повечето световни интернет гиганти са се засилили да отхапят голям дял от банковия бизнес. А от конкуренцията и иновациите ще спечелим всички.

_чернови
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.