Камерън може да се опита да изтегли за 2016 г. референдума за ЕС

Франс прес

Британският министър-председател Дейвид Камерън може би ще се изкуши да организира още догодина референдума за оставането на Обединеното кралство в Европейския съюз, обещан за края на 2017 г., за да приключи по-бързо битката на два фронта – в Брюксел и срещу евроскептиците в собствения си лагер, които искат Великобритания да излезе от ЕС.

„Много е вероятно Камерън да се опита за кратко време – до края на 2015 г. – да предоговори отношенията на Великобритания с ЕС, така че референдумът да се състои през 2016 г.“, каза за АФП Джон Спрингфорд от лондонския Център за европейска реформа.

Иън Бег от Европейския институт към Лондонското висше училище по икономика е по-предпазлив в мнението си. Според него премиерът би могъл да използва „политическия капитал“, натрупан след преизбирането му на 7 май. Той смята, че е твърде вероятно (председателят на Европейската комисия Жан-Клод) Юнкер поне веднъж да действа бързо.

Идеята за избързване в графика е споменавана от много медии, които цитират правителствени източници и подчертават, че лондонското Сити, подкрепящо европейския проект, иска да елиминира несигурността, която вреди на бизнеса.

При всички случаи министър-председателят започна вчера гръмкото си настъпление, целящо да подобри условията по членството на Обединеното кралство в ЕС.

Проблемът е, че Европа е тема, към която консерваторите са алергични. Тази ябълка на раздора през 90-те по времето на Джон Мейджър изпрати торите в опозиция за 13 години.

„Камерън е обречен да води двойни преговори – с европейските партньори и със собствената си партия“, която е също толкова проблемна, подчерта Спрингфорд.

Според него избраните в новия парламент 331 депутати от Консервативната партия се разделят на три групи, в зависимост от отношението си към ЕС: „една трета са за оставане в ЕС, но не си изказват гласно мнението, една трета са за оставане, но при условие че се извършат сериозни реформи, и една трета са за напускане“. Последните са т.нар. „брекситъри“ (Brexiters) – поддръжници на идеята за излизане на Великобритания от ЕС.

Камерън, който бе аплодиран вчера сутринта от парламентарната си група „Комитет 1922“, знае, че меденият месец може да е кратък.

„Той трябва ясно да заяви на най-взискателните, че исканите от тях реформи са просто непостижими“, обясни Спрингфорд.

Всичко, което предполага преразглеждане на договори – например повдигането на въпроса за свещеното свободно движение в ЕС – остава табу. Ще бъде много трудно за Камерън да прокара проекти като замразяването на всякакви социални помощи на новодошлите граждани на други страни членки на ЕС за период от четири години.

През първия си мандат (2010-2015 г.) Камерън често изглеждаше сякаш се поддава на натиска на евроскептиците от лагера си и от еврофобската партия ЮКИП, а едновременно с това правеше отстъпки на партньорите си в коалиционното правителство, еврофилските либерални демократи.

След преизбирането си той възнагради евроскептиците, поверявайки поста министър на правосъдието на Майкъл Гоув. Той има за приоритетна мисия да бъде приет „британски закон за правата на човека“, вместо Европейската конвенция за правата на човека.

Въпреки че афишират желанието си за диалог, евроскептиците само засилиха предупрежденията си.

Джон Барън, който е сред лидерите на бунтовниците, каза вчера в ефира на Би Би Си, че идеята е да се състои „спокоен и интелигентен диалог, за да започнем преговорите с широко отворени очи“.

„Става въпрос за суверенитета на парламента. Също така и за преориентиране на отношенията, които да се основават на търговия, а не на политика.“ Това се повтаря от приемането през 1973 г. на страната в Европейската икономическа общност, предшественичка на ЕС.

„На референдум хората са тези, които гласуват, а не консервативната партия“, напомня Бег.

Впрочем, Европа бе на седмо място сред приоритетните грижи на британците на парламентарните избори. Повечето от тях сега са за оставане в ЕС, но при условие че се направят промени.

Никога не виждаме синьото европейско знаме да се вее от фасадата на държавни учреждения, а медиите са обсебени от Европа и обичат да й опетняват имиджа, смята той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.