Сърп и чук: Украйна се освобождава от комунистическите символи

Асошиейтед прес

Огромна метална статуя на победоносна жена воин, вдигнала високо сабя и щит, е надвиснала с мрачно величие над украинската столица. Върху щита на „Родината майка“ има сърп и чук, но вероятно няма да е задълго.

Украинските лидери горят от нетърпение да представят себе си като преоткриващи страната. И премахването на всички видими останки от комунистическото минало е важна крачка към тази цел.

„Изличаването на комунизма трябва да стане в главите и съзнанието на хората“, заяви зам.кметът на Киев Олекси Резников.

„Символизмът действа на някои хора и създава известна атмосфера, от която трябва да се отървем.“ Парламентът даде миналата седмица началото, като подкрепи пакет от закони, които предвиждат твърде общо формулирана забрана на комунизма и нацизма – като символи и идеология. Текстовете, които предстои да бъдат одобрени от президента Петро Порошенко, ще направят незаконно излагането на символи от съветската епоха като логото на комунистическата партия или изпълняването на химна от съветско време. Ще се смята също за наказуемо отричането на престъпния характер на съветския режим.

Премахването на всички комунистически символи ще изиска време, пари и голяма доза акробатика, особено за обекти като 100-метровия паметник „Родината майка“.

„Ще намерим алпинисти патриоти като прословутите, които боядисаха в синьо и жълто (цветовете на украинския флаг) звезда на покрива на хотел в Москва“, каза Резников. „Ще потърсим помощ от такива смелчаци да свършат работата.“ Нетърпеливи украински националисти през последната година изпреварват властите, като свалят десетките статуи на Владимир Ленин, болшевишкия революционер и основател на Съветския съюз. Подобни гледки обикновено се посрещат със смесени чувства – от ликуване до безразличие, а при по-възрастните хора със смут.

Тези напъни за декомунизация разединяват дълбоко общественото мнение. Подкрепящите ги настояват, че отдавна е трябвало да се случи и че така ще се създадат условия Украйна да загърби миналото си.

„Отдавна щях да се отърва от това. То просто не отразява настроенията на украинския народ“, каза киевчанинът Василий Бабков. „Трябва да заложим на онова, което е наистина в кръвта на украинците.“ Но други като Халина Койнаш, журналистка и член на Харковската група за защита на човешките права в Харков, заяви, че някои от мерките рискуват връщане към цензурата от комунистическата епоха. „Изработиха закон, който сериозно застрашава свободата на словото“, смята Койнаш.

Премахването на съветските емблеми и преименуването на улици, наречени в чест на фигури, за които е известно, че са били част от репресивната машина на Съветския съюз, набра широка подкрепа. Но не са малко и опасенията.

„Да се твърди, че хората не могат да носят червена звезда или да имат сърп и чук на дрехата си е наистина доста абсурдно“, каза Койнаш.

Многократни нарушения може да доведат до лишаване от свобода до няколко години, което също е повод за безпокойство.

„Затвор до пет години за показване на нацистки или комунистически символи е очевидно и неопровержимо нарушение на международните стандарти за човешките права“, писа в статия, анализираща законите, експертът от Харковската група за защита на човешките права Володимир Яворски.

Към кампанията срещу антикомунистическото законодателство се включиха няколко души, подписали писмо до Порошенко, в което го молят да отхвърли закона, приет от парламента с много малко обсъждане.

„Колкото и благородни да са намеренията, цялостното осъждане на съветския период като окупация на Украйна ще има несправедливи и нелепи последици“, се казва в писмото, подписано от десетки историци от Украйна и чужбина.

В писмото се отбелязва, че формулировките в законите са твърде общи и могат едва ли не да докарат наказание на всеки, който пише положително за което и да е политическо решение през 74-те години на комунистическо управление.

„Всеки, който обърне внимание на развитието на украинската култура и език през 20-те години, може да се озове на съд“, се казва в писмото.

Един особено спорен текст прави незаконно оправдаването на случаи на репресии срещу украинските движения за независимост през 20-век. Сред тя са Организацията на украинските националисти начело с отцепническия лидер през Втората световна война Степан Бандера, който за кратко се съюзява с нацистите. Опитите на водените от Бандера сили да откъснат независима територия за Украйна ги подтикват да извършат отвратителни престъпления срещу съветски граждани, поляци и евреи.

Името на Бандера е синоним на проклятие за много от руснаците и рускоезичното население в Източна Украйна, където правителствените сили се сражават от миналата година с подкрепяни от Москва сепаратисти във война, отнела вече живота на повече от 6 хиляди души.

Русия отправи заплашително предупреждение за още беди за Украйна, ако антикомунистическите закони бъдат приложени.

„Опитите на Киев да изкриви миналото на страната и да омаловажи постиженията от руския и съветския период само ще доведат до по-дълбоко разделение в обществото“, заяви в декларация руското външно министерство през април. „Постигайки това чрез налагане на националистически идеологии, само ще хвърли допълнително съмнение върху перспективите за държавност в Украйна.“

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.