Насилието в Македония може да се пренесе в Косово

Сръбски и албански анализатори от Косово предупредиха днес, че насилието от Македония може да се пренесе в Косово още повече, че в конфликтите в Македония са включени лица от Косово.Анализаторът Живоин Ракочевич заяви за Танюг по повод безредиците в Македония, че в основата си Косово е напълно дестабилизирано и хаосът се прелива в околните системи и заплашва да ги унищожи. Повечето от албанците в Македония не признават Македония, повечето от албанците в южна Сърбия не признават Сърбия, повечето от албанците в Черна гора не виждат черногорската система като част от своята система, заяви Ракочевич.

Според неговите думи само се чака подходящ момент да се обединят албанските етнически територии.

Според Ракочевич не представлява никаква изненада, че в безредиците в Македония са включени албанци от Косово, тъй като, както оцени той, фактически не съществуват никакви граници и на сцената е „етническа или естествена Албания“.

Значи хората, които се оказаха в Македония, признават само граници и етнически принципи, които са над всички системи, в които живеят. В основата си е формирана естествена, етническа Албания, за която не съществуват (сегашните междудържавни) граници и тези хора, които загинаха в Македония, се чувстват сякаш живеят в Косово, сякаш живеят в Албания или в южната част на централна Сърбия, изтъкна Ракочевич.

Анализаторът Неджметин Спахиу заяви за Танюг, че след Македония може да се стигне до дестабилизиране на положението в Косово, което не е в интерес на гражданите, като и нарушаването на отношенията с Македония или който и да било съсед. Това, което се случва при съседите трябва да се очаква, че ще се случи и при теб, особено след като актьорите на тамошните събития са от Косово, предупреди Спахиу, който изтъкна, че положението в Косово, както и в Македония, е много крехко.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.