С какъв груб фалшификат в съда спестиха на „Инвестбанк“ 9 млн. лева

Протоколът фалшификат е с датата на убийството на Борислав Манджуков – два месеца преди фирмата да осъди „Инвестбанк“ в Софийски градски съд. А решението в този протокол е фирмата да оттегли иска от по-горната инстанция – Софийски апелативен съд и да оттегли адвоката. Името на Моника Стоянова също е сгрешено – от около 6 години тя е Моника Манджукова по всички документи. Подписът на Моника под копието на протокола не е положен от нея.

С документ очевиден фалшификат, представен в съда от адвоката Калин Чанков, Софийския апелативен съд в лицето на съдия Стефан Гроздев, прекрати иск за 9 млн. лева на варненска фирма към „Инвестбанк“. Това става ясно от документа, изпратен до редакцията на в. „Галерия“ от самата „Инвестбанк“.

Банката е изпратила отговор до в. „Галерия“, който също публикува описания от e-vestnik скандален случай в съда. Отговорът е придружен от частна графологична експертиза на няколко документа, поръчана от „Инвестбанк“. Това с цел да се докаже, че Евгения Манджукова, наследила от убития си син Борислав Манджуков няколко фирми, сама се отказва от спечелените на първа инстанция приблизително 9 млн. лв., които Софийски градски съд е осъдил „Инвестбанк“ да изплати на една от фирмите – „Месокомбинат Варна“.

Адвокат Калин Чанков. Снимка: e-vestnik

Сред документите има протокол от заседание на съвета на директорите на „Месокомбинат Варна“ АД, на което решават да оттеглят иска, да оттеглят адвоката си и да го заменят с друг.
Документът е тотално менте, което се вижда и с просто око, и без никакви графологични експертизи.

В т. нар. съвет на директорите влизат майката на убития Манджуков, сестра му и друга тяхна роднина. И те уж решават да оттеглят иска срещу банката (виж тук за случая в съда по-подробно).
Протоколът обаче е с дата 24 март 2014 година. Това е датата на убийството на Манджуков, който беше убит същия ден вечерта.
Това съвпадение може да мине, но има една неприятна подробност – в документа пише, че оттеглят иска по опис на Софийски градски съд, и по опис на Софийски апелативен съд. Но към онзи момент, денят на убийството на Манджуков, фирмата още не е осъдила банката да й плати въпросните милиони. Софийски градски съд осъжда „Инвестбанк два месеца по-късно – през май.

Петя Славова, основен собственик и председател на надзорния съвет на „Инвестбанк“. Снимка „Булфото“

И още няма обжалване в Софийски апелативен съд, в него няма такова дело. Ако този документ е от 2014 г., той би трябвало да бъде внесен в Софийски градски съд, а не Апелативния. Такова нещо няма обаче.
Друга неприятна подробност – името на сестрата на Манджуков – Моника е сгрешено. Тя е разведена от близо 7 години и със съдебно решение си е възвърнала името Манджукова още преди 6 години. И по всички документи се води Манджукова, а не Стоянова. Очевидно човекът, който е фалшифицирал протокола, е объркал нещо, използвал е стари документи, от които е взел името и данните й.

Третата неприятна подробност е, че дори според частната графологична експертиза, поръчана от „Инвестбанк“, има два фалшиви подписа. В заключението пише, че подписът на Моника Стоянова (Манджукова) под копие на протокола, не е положен от нея. И подписът на другия член на съвета на директорите, под пълномощното с което упълномощява Моника да я представлява в съвета на директорите, не е положен от него.

Съдия Стефан Гроздев. Снимка: в. Банкеръ

Според версията на „Инвестбанк“, на базата на този фалшив документ, директорът на фирмата Евгения Манджукова е изпратила молба до съда да оттегли иска към банката, и е издала пълномощно на адвоката Чанков. И подписът на Манджукова бил истински под тези документи, пише в частната експертиза, поръчана от „Инвестбанк“. Тя няма никаква правна стойност и е правена не по оригинални документи, а по копия. Банката се опитва да докаже, че Манджукова първо печели делото в Софийски градски съд и после безпричинно се отказва в Апелативния и подарява спечелените 9 млн. лева на банката.
Манджукова междувременно заяви, че никакво пълномощно не е давала на никакъв адвокат, нито е оттегляла иска си пред съда. И е подала сигнал до главния прокурор за измама.

Въпреки протестите на реалния адвокат на фирмата в съдебното заседание, че става дума за измама, съдия Стефан Гроздев, временен шеф на Софийския апелативен съд, веднага приема тези документи и веднага прекратява делото. Така спестява на „Инвестбанк“ присъдените от Софийски градски съд да изплати на фирмата на Манджукова 9 млн. лева.

Както се казва, на печелившите – честито!
И както се вижда в правосъдието могат да се разиграват милиони с фалшиви документи и със сюжети като на кино.

Дори в заключенията на частната експертиза на „Инвестбанк“, която няма никаква правна стойност, пише, че два от подписите не са положени от съответните членове на борда на директорите на фирмата. Същевременно се твърди, че подписът на Манджукова е истински, но са изследвани копия на документи, а не оригинали.
От протокола се вижда, че в частната графологична експертиза са изследвани копия на докементи, а не оригинали.

Още по темата

Невиждана измама в съда: Адвокат фантом спести 9 млн. лв. на банката на Петя Славова

Адвокатът-Фантомас* Чанков и как съдът влияе на въртенето на парите в „Инвест банк“

„Инвест банк“ на Петя Славова осъдена да връща близо 9 млн. лева с лихвите на майката на убития Манджуков


Главният счетоводител на „Инвестбанк“ проговори на пресконференция как са точени пари от банката

 


Клептокрация

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.