Съветско робство – да, турско – не, Сталин и Хитлер съюзници – вълнения из Фейсбук

Точно около 9 май и 70-годишнината от края на Втората световна война, избухна дискусия дали е имало турско робство. Всичко омесено с днешните настроения за и против Русия. Из Фейсбук някои радикално развиха идеята, че само русофилите у нас смятат, че е имало турско робство.

Наистина, симпатизантите на Русия подчертават ролята й за Освобождението, но от това ли зависи оценката за …турското робство? Нека го наричаме така, както са го наричали възрожденците.

Ето защо:

И преди 1878 г., както сега, е имало българи, които са смятали, че не сме били под турско робство. Имали сме права, собственост, имало е градове с автономна власт и т. н., извоювали са от султана някои свободи.

Но ако не са били онези луди глави, които смятали, че има турско робство, а не „османско присъствие“, сега нямаше да има България.

Щяхме да останем щастливи поданици на султана, не роби. Сигурно щяхме да бъдем част от днешна Турция.
Понеже лудите глави вместо да си извоюват тихо и кротко още права, са предизвикали въстание и клане, светът е видял, че тук един народ иска свобода, това е довело и руско-турската война в нашите земи.

Каква ирония – не целия народ е искал въстание, само малка част от него.
Когато местни овчари във Врачанско отишли да искат от Ботев пари за агнетата, с които четата се хранила, той седнал на един камък, хванал се за главата и казал „Боже, кого съм тръгнал да освобождавам“. Това разказват в  спомени преди 100 години оцелели четници от четата му.

В тоя ред на мисли за преоценка на историята според днешните настроения, не е  за вярване какво се развихри около 9 май. Из Фейсбук и в новини тук и там, се чу че:

– Всъщност Сталин бил съюзник с Хитлер, не с Чърчил и Рузвелт (демек – пактът Молотов-Рибентроп, с който си поделят Полша. Ама за Мюнхенското споразумение на Хитлер с Франция и Великобритания, които му подаряват част от Чехия – амнезия).

– Фашизъм у нас не е имало (евреите, изселени със закон и конфискация, всъщност били спасени).

– СССР наредил на САЩ и Великобритания да ни бомбардират (аха да излезе, че направо руснаците са ни бомбардирали, а не сме обявили война на САЩ и Англия, били сме техни съюзници).

– Победата на 9 май донесла робство (ама истинско, не като турското менте). СССР нахлул у нас като агресор и ни окупирал (България попада в Съветската зона по споразумението в Техеран между Сталин, Чърчил и Рузвелт).

– СССР всъщност нищо не е победил, на парада им в Москва имало менте ветерани и новия им танк се развалил.

– Много правилно българските телевизии не предавали парада в Москва, който искал да го гледа да си пусне ТВ Алфа и ТВ7 – Петата колона. Всъщност парада го предаваха директно БиБиСи, СиЕнЕн и Евронюз, но не и БНТ или бТВ.

Днешните политически настроения ей така изкривяват историята…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.