Дания – нищо в брой

в. Новие известия

Дания може да стане първата страна в света, която ще премине изцяло към безналични разплащания. Правителството на страната прие програма за стимулиране на икономиката, която предвижда отмяна на задължителната разпоредба за магазините и други търговски обекти да приемат разплащане в брой. Местните власти са уверени, че това ще помогне да се намали престъпността и да се стимулира растежът на икономиката.

Обединението на промишлените производители в Дания подкрепи постепенния отказ от разплащания в брой. Местните бизнесмени са на мнение, че дребният бизнес, който е основата на националната икономика, ще получи тласък за развитие.

Тази мярка (отмяната на разплащането в брой) ще намали значително загубите на неголемите компании, свързани с обработката на „физическите“ пари. Така министърът на бизнеса и икономическия растеж Хенрик Сас Ларсен коментира целта на радикалната реформа на страниците на в. „Екстрабладет“.

Според полицията по такъв начин рязко ще бъде намален броят на ограбените инкасатори, джебчийските кражби и обирите на магазини. През последните 10 години броят им нарасна над два пъти според някои данни. Това е свързано преди всичко с отварянето на границите в рамките на Шенгенското споразумение и вълната от източноевропейска престъпност.

Единствено обединението на пенсионерите изрази съмнение в правилността на избрания от правителството път. От обединението са на мнение, че възрастните хора няма да могат да се приспособят към съвременните технологии, предвиждащи извършване на разплащанията в електронна форма. Министър Хенрик Сас Ларсен не споделя тези опасения.

Практиката показва, че възрастните ни съотечественици се справят прекрасно с нововъведенията. Освен това много обслужващи учреждения, като аптеки, някои продуктови магазини и будки ще приемат както и преди банкноти и монети, заяви министърът.

Трябва да се отбележи, че към днешна дата една трета от датчаните са се отказали от физическите пари, като са преминали към безналични разплащания. С голяма популярност например се ползва Mobilepay – приложение за мобилни телефони, което позволява да се правят безналични разплащания.

Предложението на правителството, ако бъде прието от парламента, трябва да влезе в сила от първи януари 2016 година и да действа три години. Ако експериментът се окаже сполучлив, то той ще бъде продължен с още няколко години и ще бъде разширен в цялата система за търговия. Водещите парламентарни партии в страната вече заявиха, че са готови да подкрепят отказа от пари в брой, тъй като предимствата на тази мярка значително надвишават недостатъците.

Любопитно е, че такива мощни лобистки организации, като например обединението на ресторантите в Дания, не се готвят да протестират срещу отказа от физически пари. Освен това редица вериги ресторанти вече прилагат тази практика в дейността си през последните няколко години. Бакшишите, които представляват голям дял от доходите на персонала, обслужващ клиенти, в повечето страни, в Дания се включва в цената по меню, затова работниците от сферата на общественото хранене приемат благосклонно прехода към „електронна“ икономика.

Една от причините за толкова поразителното единодушие на дребния бизнес към реформите, както предполагат експерти, е ниското равнище на корупция в страната. В годишния рейтинг на Тransparency International Дания всеки път е сред петте страни с най-ниска корупция. При това датските данъци са едни от най-високите в света.

При все това съседните северни страни, които приличат на Дания по манталитет и по прозрачност на икономиката, в този случай не бързат да следват примера й. Финландия, Норвегия и Швеция постепенно се движат към отказ от налични средства за плащане, като по всякакъв начин пропагандират електронните разплащания сред населението (един от методите – провеждането на безналични дни в градовете и районите), но не мислят, че е необходимо чрез закон да се премахват банкнотите и монетите от обращение. В Швеция при неотдавнашна анкета, проведена по поръчка на банка Forex, 80% от населението са били за запазване на стария, добър метод на плащане от обикновен, а не електронен портфейл.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.