Срещата в Кемп Дейвид ще покаже на Обама смяната на поколенията в Залива

Уилям Маклийн
Ройтерс

Саудитският крал Салман. Снимка: от тв екрана

Новото поколение арабски лидери от Залива, които ще се срещнат с президента на САЩ Барак Обама днес, изглеждат по-настъпателни от своите бащи, искат редица съюзи вместо зависимост от Вашингтон и може би са по-готови да казват „не“ на главния си съюзник.

79-годишният крал на Саудитска Арабия Салман предизвика смут тази седмица, когато каза, че ще изпрати двама наследници да дойдат вместо него в Съединените щати за срещата на върха. Това породи притеснения, че Заливът е ядосан от политиката на САЩ и не желае да одобри плановете им за ядрена сделка с Иран.

85-годишният емир на Кувейт е единственият член на старата гвардия сред лидерите от Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ), пристигащи в Кемп Дейвид, макар че емирът на Катар, който управлява от по-малко от две години, също ще бъде там.

Другите четирима изпращат по-млади заместници, отчасти защото по-старите владетели или са твърде нестабилни да пътуват, или може би не са много убедени от политиките на Обама, за да смятат, че си заслужава да отидат, но тяхното присъствие може все пак да свидетелства за промяна към нов етап в отношенията между САЩ и Залива.

Династичните владетели в региона бяха смаяни от подкрепата, която усетиха от страна на Обама за въстанията от Арабската пролет през 2011 г., и имаха чувството, че той ги е разочаровал, като не е оказал по-голям натиск върху Израел за постигане на мир и като не е бомбардирал Сирия след нападение с отровен газ през 2013 г.

„Това правителство продължава да има проблем с доверието. Ще изпълни ли то своите обещания? Саудитците не са единствените, които се чувстват по този начин – същото важи за Обединените арабски емирства, Катар, Бахрейн“, каза близкият до вътрешното министерство в Рияд иракски анализатор по сигурността Мустафа Алани.

Новите лидери от Залива, възпитани в свят, който се информира колкото от традиционните ценности, толкова и от модерните медии, и в регион, поляризиран въз основа на междуобщностните линии, а не на тези от Студената война, изглеждат малко по-различни от тези, които идваха преди това.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия – 55-годишният принц Мохамед бин Найеф – и престолонаследникът на ОАЕ – 54-годишният шейх Мохамед бин Заид ан Нахаян – са познати фигури за политическите дейци във Вашингтон от години, но други двама са по-малко познати.

Саудитският заместник-престолонаследник – 30-годишният принц Мохамед бин Салман – и емирът на Катар – 34-годишният шейх Тамим бин Хамад ал Тани – са сравнително нови лица на международната сцена, а подходът им към водещите международни теми все още е обект на дискусии.

Престолонаследникът на Бахрейн – 45-годишният принц Салман бин Хамад бин Иса ал Халифа – е познат на западните страни като сравнително умерен член на управляващото семейство, в което продължават да господстват по-традиционно настроени фигури с твърдолинейни възгледи по отношение на Иран и вътрешната сигурност.

Изгряващи звезди Геополитическият анализатор Теодор Карасик в Дубай каза, че е важно Обама да прекара време с младите лидери, които ще имат влияние в идните години и с които ще контактува следващият президент.

„Това е рестартиране на отношенията преди връщането на Ислямската република (Иран) на регионалната и международната сцена. Дори да има несъгласия, тази среща ще положи нова основа на отношенията между Залива и САЩ в една нова епоха“, каза той.

В частност Мохамед бин Найеф отдавна е любимец на Америка. Той е получил образованието си в Орегон и е работил в тясно сътрудничество с властите в САЩ като шеф на сигурността в Саудитска Арабия за унищожаването на мрежа на Ал Каида в кралството преди десетилетие, а във Вашингтон го познават, харесват и му имат доверие.

Той бързо се издигна до положението на престолонаследник миналия месец и сега ще наследи шестима от чичовците си, ставайки първият внук на Ибн Сауд, който да управлява Саудитска Арабия, и вече отговаря за политиката по сигурността, а също има водещ глас по политическите въпроси.

Някои дипломати в региона казват, че той е в положение на наставник за младия си братовчед Мохамед бин Салман, който е втори в реда за наследяване на властта и е едновременно министър на отбраната и отговарящ за политиката за икономика и развитие на кралството.

Мохамед бин Салман е пример за невиждан възход във властта по саудитските стандарти и продължава до голяма степен да е неизвестна величина. Той е силно привързан към смартфона си подобно на мнозина от своето поколение, а някои, които са се срещали с него, го описват като тясно свързан с вземането на външнополитическите решения.

Двамата братовчеди са публичното лице на кампанията на Саудитска Арабия в Йемен, откакто на 26 март тя събра арабска коалиция за удари срещу съюзените с Иран бунтовници, а това според някои показва, че те са привърженици на доста по-агресивен подход към Техеран.

С изграждането на широка мюсюлманска коалиция, макар и с малко на брой активни членове и логистично зависима от западните съюзници, двамата също така дадоха признаци за промяна в посока на разширяване на архитектурата на сигурността на Рияд чрез включване на регионални сили.

Общи цели Шейх Мохамед от ОАЕ, получил образованието си във военната академия „Сандхърст“ във Великобритания, е смятан за близък съюзник на Вашингтон, а като заместник-главнокомандващ на армията на своята страна полага усилия за по-сериозно съобразяване на политиката с курса на Съединените щати.

Откакто обаче пое ежедневното управление на ОАЕ, след като неговият полубрат шейх Халифа се разболя, той също така работи за засилване на регионалната роля на страната, изпращайки войски в Афганистан и военни самолети за набези в Сирия, Либия и Йемен.

Шейх Тамим от Катар също имаше значително взаимодействие със западни дипломати и лидери още преди да поеме властта от баща си шейх Хамад, който абдикира преди две години. Дипломати в Залива обаче казват, че още не е ясно по какъв начин той ще промени политиките на баща си.

При управлението на Хамад Катар използва огромните си приходи от природен газ, за да придобие значителна международна роля, съперничейки на Рияд в регионалната дипломация и подкрепяйки „Мюсюлманските братя“, което до голяма степен раздразни съседите му в Залива.

Тамим почти не е променил този курс, но след голяма разпра миналата година със Саудитска Арабия и ОАЕ заради ислямистките си връзки, Катар сега работи в по-тясно сътрудничество с Рияд за подсилване на опозицията в Сирия срещу президента Башар ал Асад.

Тези отношения, които съчетават дипломатическото и финансовото влияние на държавите от Залива с военната сила на мюсюлманска Турция за постигане на общи цели, без да се разчита на Съединените щати, показват накъде вървят нещата според мнозина в региона.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.